МЕЧТИТЕ СЪЗДАВАТ ЗВЕЗДИТЕ

Мечтите създават звездите
 
от Албена ДЖИМОВА
графичен дизайнер, БЕЛА
 
    Преди                                          След
   Открийте разликите в двете снимки   
 
 
Коледните и новогодишните празници са едни от най-обичаните и в същото време едни от най-мразените. Дали аз ги обичам или мразя, не мога да преценя. Като малка ги обичах, сега… всъщност не знам. Е, Дядо Мраз спря да ми носи подаръци, но пък и аз спрях да му пиша писма, така че… Май повече ги мразя. Дали е заради годините, несгодите, несбъднатите желания и непокритите очаквания – не зная. Но едно знам със сигурност. Ние, които не обичаме тези празници, просто спряхме да мечтаем. А това е като да спреш да пишеш писма до Дядо Мраз (по мое време за Дядо Коледа още не знаехме – ами, нямаше интернет), да спреш да пускаш тото и да чакаш печалба, да спреш да търсиш Мъжа и да чакаш той сам да кацне, да спреш да… мечтаеш. А мечтите, дори и нереални, в повечето случаи дори неизпълними, ни озаряват, дават ни енергия и именно те ни водят към щастието.
 
Не символизират ли коледните и новогодишните празници нашите мечти, любовта и красотата вътре в нас? Всички тези блещукащи гирлянди, малките светещи лампички по улиците и хорските прозорци, красивите празнични рокли по витрините и цялото това бляскаво великолепие са навън. По-празнично ще ни стане, ако то извира от нас, от вътре навън. Дори и да не можем да си купим въпросната рокля, да оставим блясъка да проникне в нас самите, да си го пожелаем и да помечтаем. Мисля, че тогава наистина ще заблестим. Мечтите ще върнат пламъка в очите ни и красотата в сърцата ни.
 
Вече 10 години, работейки в Бела, аз и моите колежки се стремим да създаваме мечти. Дали успяваме? Тайничко се надяваме. Женските списания, както и всички медии, редом с рекламната индустрия създават мечти. Красотата, любовта, успехите и известността, дори и нереални, ни карат да ги мечтаем, да ги искаме и да ги постигаме. Искаме да бъдем като красавиците по списанията, искаме да намерим начин да задържим любовта на любимия мъж, искаме да знаем как са успели популярните хора и как, за бога, е възможно да имат такъв зашеметяващ външен вид?! С други думи, искаме да помечтаем заедно.
 
Опитах се, за да не обидя никого, да експериментирам върху себе си и върху една своя снимка и да превърна себе си в… такава, каквато може би ми се иска да изглеждам (поне външно). Опитах се да помечтая да изглеждам като звезда, дори само наужким. Ние, дизайнерите, помагаме на мечтите, като използваме популярната програма Photoshop. Лошото обаче е, както казва моят добър приятел Стенли, също дизайнер, че не можем да вървим по улиците с Photoshop-a на лицата си. Помислете и ще видите, че звездите са хора като мен и вас. Просто са се възползвали от чудесните възможности на една обработваща програма и от дизайнерските умения на колегите от медията и рекламата. Но и са повярвали в мечтите си.
 
С този празничен брой нашият екип се надява да ви накара да помечтаете поне за малко, да напишете едно писмо на Дядо Мраз (адреса му ще намерите в Google), да откриете звездата в себе си и да се опитате да бъдете звездни през цялата година.
 
Защото мечтите създават звездите!