МИРА КАРАНАТ И АЧАРЯ ХАРИЛАЛ

Положителните чувства лекуват
 
от Красимир ПРОДАНОВ,
главен редактор на списание „Усури“
 
октомври, 2011 г.
 
 
Мира и Харилал се допълват взаимно, а усмихнат ли се, стават едно цяло: в тях са се побрали не само мъжкото и женското, тук са ин и ян, Западът и Изтокът, малкото и голямото…
 
Йога се играе от двама, фино подсказаха МираКаранат и АчаряХарилал, които тази година бяха за втори път в нашата страна. Може да сте се сблъскали с тях и вие някъде по улиците на София – той, в робата си на индиец, а тя, облечена като обикновена европейка. Поне така ги срещнахме, когато уговорихме интервюто си ние! И веднага забелязахме, че докато Мира, или Марие, се усмихва, Харилал мълчи; заговори ли й пък, и двамата политат. Защото в живота ни йога всъщност е умението да изграждаме хармония.
 
– С какво се занимавате основно?
Харилал: Главната ни работа е в нашия ашрам в Индия – освен обикновените занимания с йога имаме и благотворителна дейност.
 
– Как се запознахте?
Мира: Запознахме се в Германия, където превеждах на един негов семинар. Там преподавах йога за учители.
 
– Беше ли ходила преди това в Индия?
Мира: Не, преди това, не. След срещата ни отидох за първи път.
– Как се чувстваш там като европейка, която преподава йога?
Мира: Като вкъщи! Защото обичам и Индия, и индийците. Когато съм облечена в сари, хората изобщо не могат да познаят, че съм чужденка.
 
– Как изглежда един ваш ден в ашрама?
Харилал: Ние предлагаме на хората да ги настаним при нас, като възможностите за това, с какво да се занимават по време на престоя си, са различни. В повечето случаи нашите гости са чужденци – хора от Европа, от Запада… На местните пък предлагаме йога терапия безплатно. Всеки ден идват и играем йога заедно. Организираме много семинари по различни програми. Също така даваме стипендии, с които подкрепяме местни деца, които имат способности, но нямат възможност да учат. За чужденците курсът по йога терапия е едномесечен, също така има курс по йога веданта и индийска психология. Предлагаме и курсове за деца и млади хора, които искат да практикуват традиционната индийска система на гурукулама, което означава да живеят известно време заедно със своя учител, своя гуру, и да се учат директно от него.
 
– Кога можем да кажем, че човек е напълно здрав?
Харилал: В аюрведа съществува много точна дефиниция, какво е да си здрав. Всички органи, цялото тяло трябва да е здраво, трябва да сме положително настроени и да имаме контакт с другите хора. Трябва и трите ни доши да са в равновесие.
– Правих тази седмица интервю с лекар нутритерапевт, който твърдеше, че само храната може да лекува… Какво мислите вие от гледна точка на йога и аюрведа за това?
Харилал: Не можем да кажем, че само едно нещо е правилното, а друго е лошо, защото трябва да намерим системата, с която да помогнем на един човек. Например някой, който живее близо до природата, ще има различни нужди от човек, който се намира в големия град. Но храната наистина играе голяма роля в живота. В йога и аюрведа е много важна праната в нея. Използваме храната, за да повлияем мисленето си. Когато подкрепяме тялото си с правилната за нас храна, ние му даваме прана, а с това – и позитивно мислене.
 
Медитация в "Йога Дивали" в София
 
– С какво се различава йога терапията, която преподавате, от обикновената йога, която играем в йога студиата?
Харилал: Нормалната йога е за хора, които са здрави – с нейна помощ те се опитват да докоснат по-висше ниво на съзнание. Йога терапията е за болния човек, като целта е да реши проблемите му. Тези инструменти, които използваме по отношение на здравия човек, не можем да приложим, когато човек има проблеми. Техниките, които знаем от древните книги, в случая не помагат. Човек, който е под стрес или болен, се нуждае от по-различен комплекс упражнения. Повечето учители преподават познание в един стил йога – традиционен или пък модерен. Тук обаче говорим за индивидуална йога, която да подпомага мисленето или решаването на проблемите на конкретния човек.
 
– Какви болести можем да лекуваме с помощта на йога терапията?
Харилал: В повечето случаи е предназначена за психосоматични проблеми. Точно с тях медицината не се справя много добре. Главен проблем е, че модерният лекар не знае много за това, как мислите са свързани с тялото на пациента му. В йога психологията като цяло има много подробно знание, как функционира умът ни и каква връзка съществува между него и тялото. Ако не успеем да се справим със стреса, една обичайна терапия няма да ни помогне много. А йога терапията е силна точно там – това доказват и добрите резултати при пациентите. Прилага се дори при случаи на рак или множествена склероза. Не можем да бъдем 100% сигурни, че ще успеем, но е много важно пациентът да приложи тази терапия убедено, да влезе в битката сам. Това означава, че трябва да работи върху ума си, върху това, накъде са насочени мислите му. Можем само да дадем подкрепа – както със средствата на модерната психология, така и чрез йога терапията, но основното остава за него.
 
– Сега къде живеете?
Мира: Лятото прекарваме в Прага, моя роден град, като пътуваме за семинари до Германия, а от две години – и до България. През останалата част от годината сме в родното място на Харилал – то е в индийския щат Керала, на 50 км от гр. Кочин. Сравнително отдалечено е от цивилизацията, на брега на морето, в едно малко селце. Провеждаме курсовете основно там. Имаме и място в планината, много красиво и чисто. Но в момента там няма курсове, защото е труднодостъпно. Университетът, в който Харилал преподава, пък се намира близо до гр. Кочин.
 
– Искате ли да споделите нещо с хората, да им дадете някакъв съвет…
Харилал: Нашата жажда за постигане на материални придобивки е в основата на повечето ни проблеми. Презадоволяването е една от основните причини да се разболяваме. Желанието ни да се съревноваваме един с друг, да се конкурираме, нашата алчност, жаждата ни да постигаме все повече материални блага ни пречат. За сметка на това игнорираме факта, че има хора, които страдат. Ако живеем простичко и употребяваме само това, от което наистина имаме нужда, ще си помогнем сами! Едни от основните принципи в йога са простотата в живота и възвишеността в мислите. Това е йога! Асаните и пранаямата са само две от тухличките в стената, която образува йога като цяло. Всяка асана, която се практикува, без тези принципи не води до напредък, просто няма смисъл!
 
Домът им в Индия
 
Йога терапията повлиява особено добре
състояния на мигрена, астма, артрити, високо кръвно налягане, също болки в гърба, изброява ни Харилал. Често при тези болести сравнително бързо има добър резултат, казва той. Според него наистина много добри резултати имат тези, които притежават нужната подготовка да се занимават и да практикуват всеки ден. Много важно е, отбелязва, и това, как се отнасят към болестта си – да знаят, че трябва да се преборят с нея, а не вместо тях това да върши някое хапче…