МИРО

Миро:
„Вярвам в Господ и в себе си“
 
Интeрвю на Теодора СТАНКОВА
Снимки АВА
 
 
 
Синеокият красавец, доказал колко е артистичен и чаровен чрез всичко, което прави, печели симпатиите даже на конкурентите си. Но ако някой очаква, че с това интервю ще му бъде сервирана поредната порция клюки от живота на шоубизнеса, ще остане разочарован. Това тук е Миро, такъв, какъвто на нас ни харесва – естествен, откровен, директен и без чужди мисли.
 
– Какво не знаят хората за Миро?
– Колко съм секси гол, с роза между зъбите. (Смее се.) Всъщност знаят само това, което им кажа, а то не е много. И не е интересно.
 
– Какво искаш хората да мислят за теб?
– Че давам всичко от себе си, за да направя страхотно шоу. Останалото не е моя грижа, не мога да съм симпатичен на всички, някак си дори и не ми се иска. Паралелът между мен и божия син е неуместен, но Христос беше Любовта и Милостта в плът тук, на земята, и пак го разпнахме, нали? Какво остава за един музикант от Добрич, при това с недостатъци, някои от които несимпатични, други направо неприятни. (Смее се.)
 
– Нещо, което си чул за себе си и те е жегнало?
– На наградите на БГ радио миналата година един всекидневник подкани организаторите освен призовете, които отнесох, да ми дадат и награда за „най-нетактичен артист“. Жегна ме, че не си я получих. В крайна сметка, заслужих си я честно. (Смее се.)
 
– Винаги ли си усмихнат, или усмивката за теб е сценично клише, придобито от рутина?
– Когато съм щастлив, се усмихвам, когато ми се пее – пея, когато съм тъжен, пея и плача.
 
 
 
– Съзнаваш ли колко си талантлив? Колко труд ти коства този талант?
– Имам дарба, наречена харизма, това е различно от талант (талант в Римската империя е монетна единица с висока стойност). Моята дарба ми е дадена, дарена с някаква цел и няма да се оставя да бъда убеден от бизнес, политически или религиозни групи как да я упражнявам, както често се опитват да ми вменят. Знам само, че един ден ще отговарям пред Бог за това, как съм я употребил и с каква цел. От друга страна, мисля за себе си като за добра машина – ефективен съм в едно, а за другото намирам правилните хора.
 
– Какво може да попречи на таланта ти?
– Неправилната му употреба.
 
– Печелиш награди и признание на всички фронтове. Имаш признанието за най-популярен изпълнител в момента. Кога човек се научава да вярва в себе си?
– Не разсъждавам по този начин. Аз съм работещ мъж, с неограничено работно време, не искам да ми остава време да се замислям какво или колко съм постигнал. По-скоро се вълнувам от методите, с които го правя. Не всичко е на всяка цена, нито пък средствата оправдават целта.
 
– Индивидуалист ли си, или си екипен човек?
– Обичам да работя в екип, изслушвам всекиго. И след това всички правят това, което аз искам. (Смее се.)
 
– Дуетите са твоята стихия. Какво търсиш в дуета – себе си или най-доброто допълнение към своята цялост?
– Нищо подобно. Просто по метода на старите монархии и аз разширявам сферата си на действие със сполучливи бракове. Пардон, дуети. (Смее се.)
 
– Турнето „Омиротворен“ ще премине под мотото „Любовта е вечна“. Как би опровергал Бегбеде, че любовта трае само три години?
– Божието слово казва „Любовта е вечна“, не аз. Бегбеде по презумция е опроверган. Може би любовта на неговите читатели, която беше по-кратка и от 3 години, го е вдъхновила. Като за сравнение ще дам Библията, някои части от която са на 6000 години и още е най-тиражираният и търсен печатен материал, основополагащ за живота на милиарди по света. Аз лично съм влюбен в нея от 13-годишен.
 
– Как песента „Август е септември“ от автобиографичния албум „Омиротворен“ промени живота ти?
– По никакъв. По-правилно е да кажа, че животът ми ме подведе да я напиша.
 
– Казват, че раздялата облагородява и омиротворява?
– И озлобява.
 
– Можеш ли да накараш някого да те обича, без да пречупиш волята му?
– Да, но това е тайно умение, което само аз владея. (Смее се.) И тези, които са чели „Проповедта на планината“. (Смее се.)
 
– Приемаш ли ревността като доказателство за любов?
– Бог ревнува, следователно – да.
 
– В какво вярваш?
– В Господ, в себе си и в малко приятели.
 
– Как определяш проектите, с които се занимаваш? Правиш различни дуети, заиграваш се и с попфолка, пееш на различни езици – английски, френски. Смяташ ли, че имаш шансове за успех извън България?
– Въпрос на решение и стратегия от моя страна и от страна на екипа ми. Каквото сме казали, сме го направили. Ако поискаме, и това ще направим. Ако поискаме!
 
– Новината около теб е обявяването на 13-те дати от съвместното ви турне с цирк „Балкански“. Как върви подготовката на турнето? Какво да очакваме? С какво това турне ще е различно?
– Очаквайте преживяване, което да остави добра следа у всекиго. Вълнуващо приключение за всеки, който реши да се остави в ръцете ни да го забавляваме.
 
– Защо под купола на цирк? В България циркът няма завидна съдба. Обичаш ли цирка? Свързан ли е изборът ти с детски спомен?
– Това е идея, която имах отдавна, и моментът, в който да я споделя, дойде – да, обичам захарния памук и манежа на цирка.
 
– Какъв искаше да станеш като малък?
– Много странно, първо исках да стана руснак?! После космонавт, археолог, извънземно, откривател, кунг-фу боец, собственик на зоологическа градина, мореплавател, изследовател като Жак Ив Кусто, актьор, художник, собственик на кучешки впряг в Аляска, рибар…
 
– Една от клаузите за артистите, участващи в турнето „Омиротворен“, е, че се забраняват интимни отношения между членове на екипа по време на активния период на турнето. Защо? Това не е ли донякъде в противоречие с мотото за любовта?
– Е, това си го откраднах от Слави Трифонов и екипа му. Върши работа. (Смее се.)
 
– Има ли някоя тежка сцена в програмата, за която се чудиш как ще се получи?
– Да, вися с главата надолу от над 30 метра височина, хванат само за глезените. Не съм сигурен, че това ще остане във финалната програма, но защо не. Публиката ми го заслужава, а и аз съм открай време циркаджия по душа.
 
– Кое е най-важното за теб сега?
– Както винаги – здравето. Моето и на близките ми. Но турнето… Турнето е страстта ми.
 
 
ЖИВОТ ПО НОТИ
– Кога губиш контрол?
– Бързам да се овладея, така че не ми личи.
– Какво те прави омиротворен?
– Бог, любовта, смирението.
– Защо август е септември?
– Тайна! Който може да чете между редовете, ще разбере. Така или иначе песента не беше насочена към всички.
 
 
 
ЛЕКСИКОН
Амбициите ми… са постижими с труд и планиране. И с Бог пред мен. Обичам дапостигам целите си. Мразя да… общувам с политици. Ценя… това, което имам. Приятелите са… част от семейството. Глупостта е… идеалната среда за развитие на бациликус булгарикус. Сънувам… миналото. Мечтая… и след това впрягам мечтите си на работа. Искам да живея… спокойно, в мир със себе си. Ако бях животно, щях да съм… пирана или акула.Винаги когато ме питат коя зодия съм, казвам пирана или акула. Искам всички да знаят, че… ако не си вдигам телефона, то сигурно има някаква причина. Затова възпитано да изчакат да върна обаждането. Обичам да ям… това, което съм си сготвил сам. Ако е навън, да е на средиземноморието, в малко семейно ресторантче, където готвят само прясно уловена риба. А ако пък е сготвена от рибаря – върхът! Вещите, които ценя най-много, са… подаръците от фенове. Искам да запазя… обективността си. Искам да свиря като… себе си. Първата банда, която слушах, беше… „Тоника СВ“. Обичам да ходя на… село, където и да е по света. Искам да кажа, че…няма как да постигнеш каквото и да е, ако първо не се осмелиш. Моето най-добро качество е… аналитичността. Моят най-голям недостатък е… аналитичноста. ЛюбимИЯТ ми цвят е… синият. Любимият ми актьор е… Марлон Брандо. Любимият ми певец е… Франк Синатра. Любимата ми певица… по-скоро артист – Мадона. Любимата ми група е… „Бийтълс“. Любимият ми сериал е… „Приятели“. Филмите, които съм гледал над 5 пъти, са… Streetcar Named Desire, Six Degrees of Separations, Arizona Dreams, Star Wars. Бих искал да вечерям с… бих сервирал вечерята на Исус от Назарет и любимия ми апостол Йоан.
А, като казах „апостол“, си помислих и за Левски.