Младостта си отива! Welcome travel!

от Мирослава ИВАНОВА

„Младостта си отива на един автостоп.“ Вярвам в тези думи на поета, както и в твърдението, че някои жени познават старостта от млади. Не пътувам на автостоп, откакто навлязох в трийсетте. Предупреждавам ви обаче, че този текст не е „жалба по младостта“, освен това може да се чете и от мъже.

И тъй, когато бях млада знаех само кога и за къде тръгвам и къде ще отседна, но не и кога ще пристигна, колко дълъг ще бъде престоят ми и кога ще се върна. Спестявах пари с

автостоп и нощувки при приятели

Възможността да плащам летищни такси, да пътувам по разписание, уредено и комфортно до далечни дестинации, са aпредимствата на трансфера в новата ми възраст. Организираният туризъм и козметиката с етикет „35+“ се появяват в живота на жената по едно и също време. Точно тогава, когато тя заменя 40-литровата раница с умерено голям луксозен куфар и решава да си избере туристическа агенция, на която да бъде вярна!

Ами сега?! Не съм чувала за категоризация на туристически агенции. Съответните им сайтове и страници в социалните мрежи пък си приличат като две капки вода. Използвам ролите си на журналисти и редактор и започвам да събирам информация лично. Ще ви разкажа всичко, което успях да науча, докато траеше посещението ми в офиса на Welcome Travel.

Имах късмета в офиса на бул. Дондуков № 77 да заваря

Румяна Любенова и Петър Стоянов

хората, които управляват агенцията. Те, двамата, са двете различни страни, но на една и съща, както се уверих, монета от чисто злато в българския туристически бизнес. Тя е по-мека и спокойна, той – амбициозен и напорист. Тя – красива млада жена с бяла кожа и светла коса. Той – хубав млад мъж, висок и тъмнокос. Макар че да ви кажа честно, по отношение на възрастта се обърках. Наум си помислих, че пътуванията очевидно подмладяват човека, след като научих, че Румяна е в бранша повече от 20 години и че понякога гледа на Петър като на свое дете. Тя е майка на голям син, той – баща на две малки деца. Мисля, че щастието в собствените им семейства е причина тези двама души да не влизат в конфликти, докато са на работа.

„Нямаме стратегия за общуването помежду си. В началото бяхме си казали, че опитваме да работим заедно. Започнахме и се напаснахме с течение на времето.“ – обяснява ми Петър.

Румяна и Петър пътуват много и успяват да се наслаждават на пътешествията, въпреки че

вече са професионално деформирани

Приличат на онези режисьори, които изобщо не могат да гледат филми за чисто удоволствие. Винаги преценяват дъжината на кадрите, играта на актьорите, както и… дали локациите за снимки са подбрани добре. На езика на техния бизнес, това означава, че където и да отидат, те винаги дозират наум евентуално време за престой на група туристи и правят мислено кастинг за екскурзоводи – главните актьори по време на пътуване. А локациите? Локациите от киното често са дестинации в туризма. Нима не сте виждали във филмови кадри пазара в Маракеш например? Впрочем нещо като високопоставен любимец в предлагането на Welcome Travel е

Мароко – „Имперски тур“

„Турът ни до Мароко е вече тотално съвършен. Шлифован е отвсякъде. Програмата ни не е туристическа почивка, а активно пътуване, което провокира сетивата с екзотични миризми и гледки.“ – въодушевено казва Руми.

„Програмата е наша – допълва Петър – организираме я директно. Това означава, че ако възникне проблем по време на пътуването, ние сме тези, които биха могли да го разрешат. Преди ние да започнем да предлагаме програмата, Мароко не е беше популярна дестинация, оферираше се по различен начин и с бюджет много над 1000 евро (за сравнение в момента пакетната цена на Welcome Travel e 665 евро – бел. ред. ).“

Разбирам , че Welcome travel работят с агентска мрежа, т.е. с различни агенции, които също продават този и други от техните продукти. Но и че пазарът в техния бизнес не е разпределен на определени дестинации и повечето туристически агенции се стремят да предлагат всичко. Това създава възможност за не особено лоялна конкуренция, т.е. за копиране на продукти. От тук следва разфокусиране вниманието на хората и

разсейване на потреблението в сектора

От всичко това може да пострада качеството на продукта, да увеличи цената му и в крайна сметка туристът да бъде ощетен.

„Всеки един от туроператорите би имал по-голям успех, ако се профилира в предлагането. Така пътят се утъпква, всичко се канализира, усъвършенства и смазва непрекъснато. Ние не правим компромиси и не караме „по модата“ – обяснява Руми.

„Европейските ни дестинации са Испания и Чехия. – продължава Петър. – Останалите са далеч по-екзотични: Мароко, Дубай , Израел, Аржентина, Бразилия, Индия, Китай. Места, на които е по-трудно човек да отиде сам, както и да реши какво да прави там. Стремим се програмите ни да съдържат нещо по-необичайно или пък да бъдат в период, когато на съответното място се случва нещо интересно. Например Прага е добре позната дестинация, но да я посетиш по време на коледните базари е съвсем различно преживяване.“

Отидох в агенцията, за да проверя дали искам да й стана клиент и затова не задълбочих разговора си с Румяна и Петър за цени, обороти, търсене, маржове. Не стана дума и за закона за туризма и за това дали държавата защитава интересите на точно това професионално съсловие.

За мен беше достатъчно, че ми дадоха възможност да общувам с тях човешки, а не по силата на официалности. Уверих се, че изборът им да работят с туристи върви заедно с отговорността да го правят

по възможно най-добрия начин

Попитах ги все пак съществува ли понятие „дестинации в криза“ и ако – да, не е ли Мароко, като държава от арабския свят, една от тези дестинации.

„Няма място в Мароко, на което нашите туристи да не са в безопасност. Броим ги като пилци, особено във Фес. Това се случва благодарение на постоянната връзка между служителите и партньорите ни, които са разположени на различните точки. Освен това Мароко няма проблемите на повечето арабски държави, благодарение на политиката, която води кралят. Току-що разговарях на тази тема с нейно превъзходителство Латифа Ахарбаш, посланика на Мароко у нас“ – отговаря Румяна.

Забравих да ви кажа, че на всичко отгоре се озововавам в Welcome Travel в разгара на подготовката им за презентацията на Мароко. Голямото официално събитие, организирано от тях ще се състои в първата половина на септември и ще събере туристически агенции от цяла България, чуждестранни партньори и ще премине

под патронажа на г-жа Архабаш

Впрочем госпожа посланикът на Мароко е у нас малко повече от година и вече е показала, че обича да говори за „непрекъснато променящия се арабски свят“. Потвърждение за тази промяна намирам и в думите на Румяна, която посещава Мароко за първи път преди пет години. Тогава заварила лоши пътища на фона на огромни плантации с банани, малини, ягоди, портокали. Сега инфраструктурата е много по-добре развита, а това осигурява по-добра мобилност в рамките на северноафриканското кралство и подобрява възможностите за туризъм. Оказва се и че Испания е прехвърлила големи сектори от совето производство в Мароко.

„Мароко се развива с темповете на Дубай в Азия, само че по силата на европейските стандарти, а не с арабската грандомащина на Дубай. Развитието на Мароко обаче не е крачка към отнемането на екзотичната идентичност на страната. Мароко винаги ще бъде страна на контрастите. Маракеш сега е модерен град, в който има молове. Фес е сякаш извън реалността, животът там връща туриста векове назад във времето.“ – обяснява Руми.

Преди да излеза от офиса им и мислено да дам

своя обет за вярност на точно тази агенция

ги питам какъв е профилът на техните клиенти. Отговарят ми, че работят с хора предимно на средна възраст, а аз се усмихвам без те да забележат. И още – свикнали са, когато закъснеее полет или пък ферибот е затворен поради лошо време, клиентите да се сърдят на тях. В такива моменти обаче правят всичко възможно чрез хората по веригата да компенсират закъсненията и програмите им да се изпълняват точно както са планирани. Не пропускат да подчертаят, че българският турист е все по-толерантен и че културата му нараства с всяко пътуване.

Лично аз съм далеч от „етикета“ „55+“, но знам, че зад него се крие голяма целева група за туристическия бизнес. Така че, уважаеми читатели, където и в собственото ви житейско време да ви заварва този текст, помирете се с възрастта си. Пътуването ще ви помогне много за това.

Впрочем има цели седем дати за пътувания до Мароко, които Welcome Travel предлага от септември до ноември 2014 г.