МОДНО ЧЕРНО

Модно черно
 
февруари, 2009 г.
 
 
Черното е цвят (доколкото може да се нарече цвят), който никога не е слизал от модния подиум. Просто от време на време е оставал малко встрани от вниманието на дизайнерите.
През зимата на 2008/2009 г. почти всички водещи дизайнери включиха черни рокли, черни панталони и черни якета в колекциите си. Моделите на „Ив Сен Лоран“ не само бяха облечени в черно, но и демонстрираха черни перуки и… черно червило –
 
истинска „готика“
Стела Маккартни представи малката черна рокля в „ролята“ на пясъчен часовник, а модна къща „Живанши“ ни очарова с оригиналните си черни кожени якета. Даже Кристиян Лакроа, известен с предпочитанията си към крещящи цветове, през този сезон се ограничи в рамките на черно-бяло-сивата палитра. Спокойно може да се обобщи, че до края на зимата на мода ще е черното, разнообразено от още един допълнителен цвят – за предпочитане от коралово или от кремаво (най-актуалните в разгара на модния сезон цветове).
 
BLACK
Новата мода е почти архитектура. А архитектурата, както е известно, е застинала музика. И за да не отвличат вниманието ви от нейните звуци, дизайнерите сведоха модната палитра до един-единствен цвят – черния, отдавайки се на играта на контраст между обеми и материи.
 
Смели декорации
Ако преди няколко години модата на черното, представена конкретно от дизайнери като Дона Каран и Калвин Клайн, наложи минимализма и аскетичните строги костюми, то днес черните рокли и костюми станаха многослойни, на моменти даже предвзети, с многобройни набори, бродерии и декорации, съчетаващи в себе си няколко материи.
Кожа, пера, ленти, блестящи копчета и шифонови вложки обогатяват черните дрехи, придавайки им сдържан разкош и женствена изтънченост.
Допускаме, че много жени ще се зарадват на завръщането на черното. Защото черният цвят е универсален. Облечете една черна рокля, освежете я с ярки аксесоари и бижута и никой не би казал дори, че сте били цялата в черно.
Освен цвят на сдържаността и на траура черното е и
 
 
Уж червило, пък ЧЕРНО
Напоследък и червилата в черен цвят се сдобиха с изненадваща популярност. Козметичните гиганти като Lancеme, Poppy King, Kat Von D и, естествено, Yves Saint Laurent Beaute реагираха със свое ексклузивно производство на масовото търсене.
Когато през юни Lancеme пуснали на пазара черен блясък за устни, компанията получила толкова много поръчки, че от количеството, предвидено за официална продажба през есента, не останало практически нищо. Днес черният блясък за устни на Lancеme отново е в продажба. Фирма Smashbox също не остана настрани от тази водеща тенденция и създаде специално за веригата магазини Sephora още по-екстравагантен вариант – ексклузивно червено-черно червило.
 
цвят на властта
Психолозите са го „набедили“ за цвета на силните и властни личности. От друга гледна точка, този, който носи черно, се сдобива с усещане за защитеност и спокойствие.
Черното дълго време се смяташе за делови цвят. Има логика. Облечете се в черно и никой шеф няма да ви упрекне, че нямате вкус. И въобще не е задължително онова, което сте облекли, да е банална пола с дължина до коленете. По-добре изберете черна пола балон или някоя друга с асиметрична кройка.
 
По-внимателно с него
Мит е, че черното отива практически на всички дами. Съветваме ви да се отнасяте предпазливо с него. Черната дреха наистина прави фигурата по-стройна, но ако тя не стои добре или виси безформено на тялото, може да развали общото впечатление както всяка друга дреха в някакъв друг цвят. Така че дори и в черно трябва да се обличате, съобразявайки се с особеностите на своята фигура.
Черният цвят никога не изглежда груб, особено ако е предпочетен от дами с тънка и светла кожа. През по-студените месеци на годината обаче той прави лицата малко по-бледи от обикновено, затова малко по-ярка козметика през февруари няма да ви навреди. Не бива да се обличате изцяло в черно, без ярки петна – на дневна светлина ще изглеждате така, сякаш сте тръгнали на погребение.
 
Жените обичат да носят черно, защото…
…то визуално издължава силуета, прави фигурата по-стройна.
…то отлично маскира несъвършенствата на тялото.
…то винаги е свидетелство за добър вкус.
…то отлично се комбинира с всякакви други цветове.
…черният цвят е практичен.
…черните дрехи са подходящи за всякакви поводи – за коктейл, за делова среща, за ресторант или дори за през деня в офиса.
…черният цвят е елегантен, загадъчен и драматичен.
Уж червило,
пък черно
 
 
Талия на оса и обем около бедрата
 
Къса пола и дълги ботуши
 
Обилни рюшове
 
Черно с отблясъци                       Тясна специализация, широки възможности