МОЖЕ ДА СА ВИНОВНИ ЗЪБИТЕ

Може да са виновни зъбите
 

Консултант д-р Цветан ПЕШЕВ

 
март, 2009 г.
 
Постоянно ли се оплаквате от подуване на стомаха и от запек? А от хронични диарии, от киселини, главоболие, артритни болки… Прегледайте зъбите си! Те може да са причина за неприятните ви усещания.
 
 

Снимка © pressmaster – Fotolia.com

 

 
Храносмилателни проблеми
Възможна причина: храната не е сдъвкана оптимално
Зъбите в устата ни са с различна форма и функция. Резците разрязват храната (оттам и наименованието им), кучешките зъби я разкъсват, а кътниците я смилат. Но за да дъвчем оптимално добре, горните зъби трябва отлично да лягат върху долните. Дефектната захапка, при която липсва пълен контакт между горните и долните зъби (по причина например на счупени или липсващи зъби), затруднява дъвкането, а оттам и храносмилането. Гълтането на едри парчета храна натоварва стомаха. Защото храносмилането започва в устата, където храната, освен че се раздробява механично, се облива от слюнка, съдържаща ензима амилаза (отговаря за преработване на полизахаридите, като скорбялата, в усвоима обикновена захар). Ако храната не се задържи достатъчно дълго в устата, тя постъпва непреработена в стомаха, което води до храносмилателни затруднения. 
Решението Добре е да запълните липсите на зъби в устата си с протези (мостове, коронки) или имплантати. Предимството на имплантираните зъби е, че позволяват подмяната да се направи, без да се налага изпиляване на съседни здрави зъби. Благодарение на напредъка в стоматологията днес е възможно да се правят мостове и върху имплантирани зъби.
За по-добър контакт между зъбите отгоре и отдолу зъболекарят може да предложи механично коригиране чрез изпиляване (с пемза). Преди прилагането на тази манипулация обаче е необходимо едно по-задълбочено проучване на проблема.
Добро решение в случая е използването на брекети, с които се коригира захапката. Не се притеснявайте, че с тях усмивката ви ще изглежда… тийнейджърска. Брекетите могат да се поставят и откъм задната страна на зъбите. Лечението с брекети трае средно две години, след което може да се прибегне до поставяне на т. нар. ретенционен апарат, който ще попречи на наместените вече зъби да се разместят отново.
 
Когато и стресът се намеси
Неправилно подредените зъби плюс наличието на стрес могат в комплект да доведат до броксизъм (скърцане със зъби). Този феномен се наблюдава през нощта и води след себе си по-сериозни и по-малко сериозни последици: изтъркване на емайла или на дентина, увеличаване на чувствителността на зъбите при температурни промени и консумиране на кисели храни, засягане на нерва и дори счупване на зъб. Следователно е важно да се облекчат зъбите и челюстите чрез носенето на шина (т. нар. шини за броксизъм) през нощта и да се регулира захапката. Ако неприятните усещания продължават, може да се приложи инжектиране на ботулинов токсин (парализиращо вещество) или ако сте привърженици на методите на алтернативната медицина – остеопатия.
 
Ставни болки
Възможна причина: луксации на долночелюстната става и/или зъбна киста
Отварянето и затварянето на устата са възможни благодарение на долночелюстната става, която се захваща в близост до ушите. Там има нещо като малък хрущял (еластичен фиброзен сърп), който осигурява доброто функциониране на механизма на дъвкане. При наличие на дъвкателни проблеми този хрущял може да се изтърка или да се измести (луксация) и това да стане причина за пукане, което се чува при отваряне и затваряне на устата, за затруднено широко отваряне на устата, както и за хронични болки в челюстта (анкилоза, артроза).
Ненормалното мускулно напрежение, провокирано от тези дисфункции, може пък да предизвика силно главоболие, болки в ушите и в мускулите на врата. Ако не предприемете нищо за облекчаване му, то може да ви докара болки в гръбначния стълб и безсъние.
Понякога въпреки прилагането на едно добро лечение ставните болки не отшумяват. В този случай е възможно те да са сигнал за образувала се киста вследствие на нелекуван стар кариес или лошо състояние на корена на зъб (ако зъбът е умъртвен току-що). Бактериите от кистата се разпространяват по кръвен път навсякъде в организма и, естествено, проникват и в ставите. Тогава е напълно възможно коленете или тазовите кости да ви болят, защото не сте излекували зъбите си.
Изявени спортисти могат да изгубят внезапно спортната си форма и да получат множество разтягания само защото не са обърнали внимание на това, че им растат мъдреци! Ако растежът на мъдреците е придружен от възпаление, разпространението на бактерии по целия организъм е гарантирано.
Решението Остеопатията (дял от алтернативната медицина) може много да помогне при наличие на смущения на долночелюстната става.
Остеопатията се съсредоточава върху коригирането на структурни проблеми на мускулно-скелетната система с цел подобряване на цялостното функциониране на организма. За да възстанови равновесието и да помогне на пациента да оздравее, остеопатът комбинира манипулациите върху ставите с физиотерапия и наставления за правилна стойка. Тъй като остеопатичното лечение е холистично (или насочено към цялото тяло), при уточняване на болестта и лечението лекарят допълнително обръща внимание и на психологичните фактори, начина на живот и храненето. Когато чрез методите на остеопатията се освободи напрежението в долночелюстната става, се облекчават значително и болките в гръбначния стълб.
Стоматологът пък може да коригира луксацията на долночелюстната става, като препоръча носенето на шина. Тази шина обикновено се поставя вечер преди лягане и пречи да стягаме силно челюстта си по време на сън. С нейна помощ ставите си почиват. Тя предотвратява също така ранното изтъркване на зъбите, пречейки им да се допират.
При наличието на киста и в зависимост от нейната големина стоматологът може да предложи хирургично или друго лечение.
Ако става въпрос за инфектирал се мъдрец, зъболекарят може да промие венеца и да предпише на пациента антибиотици, които да спрат инфекцията. Но ако инфекцията се повтори и след тези мерки, е препоръчително мъдрецът да се извади.
 
Инфекции
Възможна причина: зъбната плака
Случва се зъбите да са в основата на сериозни инфекциозни проблеми в организма. Храната полепва по тях и образува т. нар. зъбна плака, в която започват да се размножават бактерии. Тези бактерии използват плаката за храна и я преработват в киселини и токсини, които от своя страна дразнят венците (вследствие на което може да се развият гингивит или пародонтит) или разграждат емайла на зъбите (вследствие на което може да се развие кариес).
Пародонтитът е опасно заболяване, което е проводник на бактериите от устата към кръвта. Възможно е да последват сериозни усложнения за някои органи. В този случай фокусът на инфекцията е зъбът, но последиците от тази инфекция могат да се проявят далеч от този фокус. Потенциални мишени са мозъкът, бъбреците, синусите, костите и сърцето. Най-опасната последица от пародонтита е инфекциозният ендокардит (възпаление на вътрешната обвивка на сърцето), който може да бъде смъртоносен.
За да се излекуват всички гореизброени органи, първо трябва да се излекуват зъбите. Затова преди всяка хирургическа намеса (както и ортопедична) може да се наложи да бъдат извадени зъбите, които са съмнителни за фокална инфекция (когато специалистът се съмнява, че именно те причиняват болестта на отдалечения орган). Понякога подобна мярка може да предотврати самата операция.
Решението В случаите на пародонтит стоматологът обикновено прилага задълбочено и продължително лечение с антибиотици. Ако е необходимо, той прибягва до помощта на пародонталната хирургия – присаждане на кост, мембрани или костнозаместителни вещества. Тези операции се правят с една-единствена цел – да се възстанови загубеното вследствие на пародонтита костно вещество.  
Благодарение на развитието на стоматологията днес е възможно по-задълбочено да се изследва произходът на инфекциозните болести в устната кухина. Чрез микробиологични лабораторни анализи зъболекарите проучват по-детайлно бактерии и предписват по-адекватни лекарства. Генетичен тест (чрез взимане на капка кръв от пръста на пациента) може пък да определи дали пациентът е застрашен от пародонтит в бъдеще.
 
Ниско самочувствие
Възможна причина: грозна усмивка
Липсата на горни зъби (резци и кучешки) променя много външния вид на човека: бръчките стават по-видими, чертите на лицето – по-отпуснати, а брадичката изглежда по-издадена. Липсващите, увредените и оцветените зъби понижават самочувствието.
„Едва на 37-годишна възраст открих какво е да се смееш гръмко, понеже си избелих зъбите. Дотогава само хихиках в шепа със затворена уста, за да не видят хората развалените ми и жълти зъби“ – спомня си А. А.
Решението За да решите проблема с жълтите зъби, можете да прибегнете до изпитаните техники за избелване (в зъболекарския кабинет или в домашни условия). Третирането на зъбите с карбамид пероксид (това вещество се съдържа във всички препарати и системи за избелване на зъби) води до добри резултати. Имайте предвид, че когато се подлагате на процедура в зъболекарския кабинет, гелът, с който се третират зъбите, съдържа карбамид пероксид в по-голяма концентрация, вследствие на което резултатът е видим само след час! Докато при използването на домашни системи за избелване трябва да сте по-търпеливи и настоятелни, за да дочакате резултата. Избелването, направено в кабинет, трае до две години.
 
Бременните са най-потърпевши
При доста голям процент от бременните жени се наблюдава възпаление на венците вследствие на хормоналните промени, настъпващи с бременността. При жените, силно засегнати от болести на венците, рискът от преждевременно раждане на бебе с малко тегло е много голям.
Затова е добре бременните да посещават стоматолога си на всеки три месеца, за да почиства той зъбния камък с ултразвук или ръчно. Защото именно натрупването на зъбен камък предшества развитието на гингивит. Препоръчително е също така при миене на зъбите да се следи за ефикасността на измиване чрез лакмус за наличие на зъбна плака.