МОЖЕ И С РЪЦЕ

Може и с ръце!
 
май, 2009 г.
 
В ресторанта – винаги едно и също: отначало дълго чакате да ви поднесат храната, след това чинно я хапвате, смеейки се и говорейки полугласно, за да не притеснявате с „лошото си възпитание“ онези на съседната маса. Обявяваме конкурс по невъзпитано ядене с ръце – като в студентските години, когато всеки носеше по нещо в квартирата и когато всичко това се сервираше на масата, започваше един голям пир.
 
Пица с домати и сирене
И с карамелизиран лук
 
 
ЗА 4–6 ПОРЦИИ: ⇒ готово многолистно тесто, изрязано на квадрат (със страна 25 см)   ⇒ 3 с. л. зехтин  ⇒ 4 глави лук, нарязани на полумесеци   ⇒ 1 с. л. прясна, нарязана на дребно мащерка  ⇒ 200 г бяло твърдо сирене (или кашкавал), нарязано на кубчета  ⇒ 4 средно големи домата, нарязани на кръгчета  ⇒ 3 щипки захар  ⇒ 60 г козе сирене  ⇒ листа босилек за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Размразете тестото и отрежете с остър нож 2-сантиметров борд от всички страни на квадрата. Сложете тестото в подходяща тава, на дъното на която сте постлали хартия за печене. Набодете тестото с вилица и го оставете за малко в хладилника.
2. В тенджера с дебело дъно загрейте зехтина и запържете в него лука до прозрачност. Намалете котлона, сложете захарта, залейте я с малко вода и при постоянно бъркане изчакайте лукът да се кармелизира (да добие златист цвят). Поръсете го със сол и черен пипер.
3. Разпределете лука върху тестото, без да нанасяте от сместа върху изрязаните бордове. Поръсете с мащерка и кубчета сирене (кашкавал), после разпределете отгоре още един слой лук, а най-отгоре подредете доматите. 4. Намажете краищата на пицата със зехтин. Печете я 20 мин в предварително загрята до 220 °С фурна. При сервиране можете да гарнирате парчетата пица с козе сирене и пресен босилек.
 
Вариации
  ⇒ Кромид лука можете да замените с праз лук.
  ⇒ Вместо карамелизиран можете да използвате просто запържен до златисто лук.
  ⇒ Вместо домати – сладки картофи.
 
Скариди по азиатски
Със салата от мента и зеле
 
 
 
ЗА 4–6 ПОРЦИИ:   ⇒ 1 кг почистени скариди   ⇒ 2 ч. ч. нарязано на ситно китайско зеле  ⇒ 2 краставици, нарязани на тънки кръгчета  ⇒ 2 стръка целина, нарязани на тънки парчета под ъгъл  ⇒ 1/4 ч. ч. листа от мента  ⇒ 6–8 стръка зелен лук (не по-дълъг от 10 см)  ⇒ 2 с. л. запържен сусам
За дресинга:   ⇒ 2 1/2 с. л. светъл соев сос  ⇒ 2 с. л. пудра захар  ⇒ 2 с. л. балсамов оцет  ⇒ 3 с. л. зехтин  ⇒ сокът от 1 лимон  ⇒ 1 с. л. настърган джинджифил  ⇒ 2 с. л. ситно нарязан корен от кориандър
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Налейте вода в голяма тенджера, посолете я и я кипнете на котлона. Намалете котлона и сложете скаридите вътре. Варете ги до порозовяване. Излейте водата и изчакайте да изстинат.
2. В голяма купа сложете зелето, краставиците, целината и ментата. Всяко стъбло зелен лук разрежете надлъжно и половината добавете в купата със зеленчуците.
3. За приготвянето на дресинга в отделна купа смесете всички продукти и ги бъркайте до момента, в който захарта се стопи напълно. Преди сервиране смесете внимателно салатата със скаридите и подправките и разпределете по чиниите. Украсете отгоре всяка чиния с останалия зелен лук и сусама.
 
Златен съвет
Пригответе съставките за това ястие отрано и ги съхранявайте разпределени в отделни херметично затворени кутии: в едната – зеленчуците, в другата – скаридите, в третата – готовия дресинг.
 
Тапенада от зелен фасул
Със зелени маслини и аншоа
 
 
 
ЗА 1 Ч. Ч. СОС:   ⇒ 450 зелени маслини, фаршировани с аншоа  ⇒ кората на 1 лимон  ⇒ сокът от 1/2 лимон  ⇒ 1/2 ч. ч. зехтин  ⇒ 1/2 ч. ч. листа от магданоз  ⇒ сварен на пара пресен зелен фасул
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. С помощта на кухненски комбайн пригответе еднородна смес от маслините, лимоновия сок и кората от лимона, зехтина и магданоза. Посолете я, поръсете я с черен пипер и изчакайте да постои минимум 30 мин на стайна температура, за да може вкусът на соса да се разгърне.
 2. След това смесете соса със сварения на пара зелен фасул и ястието е готово за сервиране.
 
Златни съвети
 ⇒ Соса можете да съхранявате в буркан с капачка на винт в хладилника минимум седмица.  
 ⇒ Сосът се съчетава идеално не само със зелен фасул, но и с аспержи или твърдо сварени яйца. Вкусен е и просто ако го намажете върху филийка хляб.
 
Пай с нектарини
Приготвя се с кафява захар
 
 
 
ЗА 6–8 ПАРЧЕТА:   ⇒ 300 г брашно  ⇒ 65 г кафява захар  ⇒ настъргана на ситно кора от 1 лимон  ⇒ 150 г краве масло, нарязано на кубчета  ⇒ гъста сметана за гарниране
За пълнежа:   ⇒ 150 г разтопено краве масло  ⇒ 170 г кафява захар  ⇒ 2 яйца  ⇒ 220 г смлени бадеми (без обелките)  ⇒ 8 половинки от нектарини  ⇒ 3 с. л. малиново сладко
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Разбъркайте брашното, захарта и лимоновата кора. Добавете кравето масло и бъркайте с миксер, докато тестото не придобие вид на среда на топъл хляб. Постепенно прибавете към него 2–3 с. л. хладка вода, като не спирате да разбивате с миксера до получаването на еднородна смес. Оформете тестото на топка, сложете го в купа, покрийте го с фолио и го сложете да престои за час в хладилника.
2. Охладеното тесто разточете на пласт с дебелина 5 мм (трябва да може да се побере във форма за печене с диаметър 22–24 см). Застелете дъното на формата с тестото, изрязвайки краищата му с остър нож, и сложете тавата пак в хладилника.
3. За приготвянето на бадемовия пълнеж разбийте кравето масло и захарта да получаване на кремообразна маса. Добавете яйцата и бадемите и продължавайте да разбивате. Разпределете равномерно плънката върху тестото (тя трябва да запълни 2/3 от формата). Подредете и половинките от нектарини (с отрязаната част надолу) върху плънката, като леко натиснете всяка една от тях.
4. Печете сладкиша 20 мин в предварително загрята до 180 °С фурна, като след това намалите температурата до 150 °С. Сладкишът е готов, когато плънката се втвърди и получи златиста коричка (примерно след 10 мин).
5. Извадете пая от фурната и докато изстива, загрейте на котлона сладкото от малини и намажете с него десерта отгоре. По желание можете да украсите пая със сметана.
 
Златен съвет
Този десерт е лесно преносим в тавата, в която е изпечен. Просто го покрийте с фолио, за да не изсъхва.
 
Цитрусов коктейл
С бяло вино
 
 
ЗА 4–6 ЧАШИ:   ⇒ 2 портокала  ⇒ 1 лимон  ⇒ 4 лайма  ⇒ 2 стръка мента  ⇒ 2 с. л. пудра захар  ⇒ 1/4 л сухо бяло вино
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете на едро един портокал, един лимон и два лайма и ги сложете в кана. Изцедете сока от останалите плодове и го прелейте също в каната, добавяйки ментата и захарта. Налейте и виното и добре разбъркайте всичко, докато захарта се разтвори напълно. Разлейте течността по чашите, предварително напълнени с кубчета лед.
 
Маслени сладки
С шоколадов пълнеж
 
 
ЗА 18 ПАРЧЕТА:   ⇒ 125 г размекнато краве масло  ⇒ 60 г кафява захар  ⇒ 160 г брашно, смесено с малко бакпулвер  ⇒ 3 с. л. какао
За плънката:   ⇒ 300 мл гъста сметана  ⇒ 200 г черен домакински шоколад, начупен на парчета
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Загрейте фурната до 190 °С и намажете с масло дъното на средно голяма тава. Пригответе тестото, като разбъркате захарта с маслото до получаване на светлокафява смес. Пресейте брашното, смесете го с какаото и щипка сол и разбъркайте този микс в маслената смес. От тестото оформете не много големи топки (примерно 2,5 см в диаметър). От тях оформете питки и ги подредете в тавата на разстояние 5 см една от друга. Печете сладките 10–20 мин, докато не се втвърдят, след което ги изчакайте да изстинат.
2. Налейте сметаната в тенджера и я загрейте на слаб огън почти до кипване. Отстранете тенджерата от котлона, добавете шоколада в сметаната и изчакайте, докато той напълно се разтопи и сместа стане еднородна и блестяща. Готовата плънка сложете в хладилника. Когато дойде време за десерт, ще ви остане само да слепите „питките“ с плънката. Но извадете малко по-рано плънката от хладилника, за да се размекне.
 
Златен съвет
Неслепените сладки можете да съхранявате в кутии с капак в продължение на седмици. Плънката – също, само че кутиите, пълни с нея, сложете в хладилника.
 
Мелба тригуна
Но не със сладолед, а с маскарпоне
 
 
ЗА 12–15 ПАРЧЕТА:   ⇒ квадрат многолистно замразено тесто със страна 24 см  200 г маскарпоне или гъста сметана  ⇒ 1/2 ч. ч. малиново сладко  ⇒ 2–4 праскови, нарязани на тънки парчета  ⇒ пудра захар за поръсване
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Изчакайте тестото да се размрази на стайна температура. С остър нож изрежете от него 12–15 правоъгълника или квадрата. Подредете ги в предварително намазана с олио тава на разстояние 2 см един от друг и ги изпечете 10 мин в предварително загрята до 190 °С фурна. Извадете ги, когато придобият златист цвят и увеличат обема си, и ги изчакайте да изстинат.
2. Преди да ги сервирате на масата, разделете напречно всеки правоъгълник на две половини. На едната половина сложете малко маскарпоне, по 1 ч. л. малиново сладко и няколко резена праскова. Похлупете с другата половина и отгоре поръсете с пудра захар.
 
Златен съвет
Приготвянето на този десерт няма да ви отнеме много време. Най-важното е отрано да изпечете основите за „мелбата“ и да ги съхранявате в херметически затворени кутии.