Монети за късмет

С наближаването на празниците се забелязва бум в търсенето на така наречените монети за късмет. Оказва се, че много от българите са суеверни и ревностно се придържат към ритуалите за добри случки, вярвайки, че кръглият предмет ще зачеркне поне част от неудачите им. С идването на Великден, търсенето на паричка със символи за добро се увеличава многократно, съобщават от Tavex, които предлагат различни серии модерна нумизматика.

Най-търсените монети

са тези с четирилистна детелина, подкова, калинка, слон и риба и обикновено интересът към тях се засилва при рождени дни, сватби, кръщенета и и масови празници. Всеки един от тези символи има специално значение. Четирилистната  детелина например носи щастие, символ е на любовта, вярата и бъдещето. Подковата пази дома от зли сили. Монетата с калинка се подарява с пожелание за сполука и благоденствие. Слонът носи мъдрост, а рибата символизира вярата, чистотата и Дева Мария. Всички тези монети са в специални серии, продукт са на така наречената съвременна нумизматика и имат колекционерска стойност.

Голямото търсене на символите на благоденствието са причина монетният двор на Полша да събере най-разпознаваемите и универсални знаци на късмета в

серията, наречена „Монети на късмета“

Това, което прави серията уникална, е иновативната технология, която използва прозрачна капсула разположена върху сребърна плоскост, с 24-каратови позлатени елементи. Доказателство за високото качество е пробата сребро Ag 925. На монетата фигурира и надписът: „За късмет“ (GOOD LUCK).

Монета с четирилистна детелина

Намирането на четирилистна детелина е знак на голям късмет. Трудна за откриване, детелината се смята за спомен от рая. Легендата разказва, че Ева взела четирилистната детелина от рая, като спомен за прекрасното време което прекарала там. Числото четири е смятано за божествено. Познаваме четири посоки на вятъра и четири елемента. Намирането на четирилистна детелина се счита за голям късмет. Влюбените си подаряват това цвете като символ на любовта, вярата и бъдещето. Монетата с форма на детелина е подходящ подарък за сватби и новородени бебета.

Друг вариант на монета за късмет с детелина е тази с вградена истинска детелина на гърба, а на нея е отпечатан надпис  –  „По-добре унция късмет отколкото паунд злато“ , което ни подсеща, кои са наистина важните неща в живота!

Монета с фигура на слон

Слонът, държи първенството по сила и мъдрост и остава вечният символ на късмета. Монетите с изобразен слон ще ви носят късмет и ще укрепват духа ви, ако трябва да вземете важно бизнес решение. Монетата със слон е изработена от сребро, има прозрачна капсула, съдържаща 24-каратов позлатен елемент, в централната си част. По ръба, долу в ляво, е надписът: „За късмет“ (GOOD LUCK).  Подходящ подарък са за  нов дом, юбилей и други.

Монета с фигура на калинка

От край време, калинките са любими на децата. Според поверия, ако калинка кацне на ръката ти, трябва да си пожелаш нещо и то ще се сбъдне. В Италия се смята, че ако калинка влезе в дома ти, ще имаш много късмет. В Централна Европа поверието е, че ако калинка изпълзи по ръката на момиче, то ще се ожени до една година. Монета с калинка се подарява с пожелание за сполука и благоденствие. Вярва се, че те притежават и целебни сили и лекуват от различни болести.

Монетите могат да бъдат поръчани в monetti.bg