Море в МОЛа

В Monev Gallery – Сердика център  беше открита изложбата „Море в мола“ – Биоморфни форми 2016. Събитието е организирано от департамент „Дизайн“ на Нов български университет и е в рамките на поредицата от събития „Майски дни на дизайна“ – една от инициативите по случай 25-годишнината на Университета.

Параметрични и еко обекти е тематиката на изложбата „Море в мола“, създадена в резултат на работата на студенти, преподаватели от НБУ и свободни артисти (алумни) по време на творческата работилница, ленд арт, пленер „Биоморфни форми 2016“. В изложбата участват още и емблематични имена като Лиляна Карджова (концептуален фотограф), Марта Маджарова – дизайнер на детска среда и др. Между младите творци се отличават със своите силни и артистични решения, автори като: Евдокия Иванова, Благовеста Колева, Вероника Калоянова, Цветомира Александрова, Теа Илиева и магистрите Весела Николова, Мария Калканджиева със своята „Лодка“, Дияна Якубовска, Силвия Мерилкова, Надя Пирнарева, Петромила Димова с иновативни идеи в областта на пространството, формата и композицията.

Изложбата и представените в нея обекти са пряко свързани с опазването на последните диви и екологично чисти български плажове като Иракли и Корал. Студентите и техните преподаватели си задават риторично глобалните въпроси за проблемите на земята, енергията и дори опазването на хуманното, романтичното и човешкото като отношение към красотата на естествената природа.

В галерия Монев – закрития атриум на Сердика офиси, младите творци и дизайнери представиха своите иновативни идеи, обекти, инсталации и проекти, артистични и творчески дизайнерски решения, както и всякакви предмети, които могат да помогнат на обществото да осъзнае и реализира желанието си за по-здрав, по-интелигентен и по-устойчив начин на живот.

В изложбата са смесени най-различни жанрове и стилове като фотография, дизайн, графика на фланелки, бижута, параметрични обекти, предмети изнесени направо от морския пясък, инсталации и др. Морето и плажа са представени в разнообразни форми и аспекти, включително в отражения, видео игра, отпечатъци, боклуци, изхвърлени от водата парчета дърво и т.н. Морето е важна тема в представените творби както визуално, така и концептуално. Иновативните творци свързват представата за море, романтика, пътуване и различност с артефакти и реалност, и използвайки намереното на плажовете създават усещането за цели нови светове или представят природата от друг артистичен ъгъл.

Събитието е част от „Майски дни на дизайна“ провеждани с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие на Настоятелството на НБУ, Сердика офиси, Амбелиц хотел, галерия Монев и др.

Експозицията може да бъде разгледана до 15.07.2016 в галерия „Монев“- закрит атриум на Сердика офиси над Мол Сердика.