МОРСКА ТЕРАПИЯ

Морска терапия
 
август, 2008 г.
 
 
Thalassa… Тази прекрасна гръцка дума означава море. Всички знаем колко са лечебни и вълшебни даровете на морето. Древният метод за лечение на инфекции, подобряване функциите на опорно-двигателния апарат и подмладяване на организма идва от античността и се е зародил на брега на морето. Комплексът от оздравителни процедури на основата на морска вода, кал и водорасли се нарича таласотерапия. Нещо като… терапия на талази.
Солената вода, въздухът, пясъкът и специфичният климат лекуват не само тялото, но и душата. Опашките от „пациенти“ пред този
 
природен морски кабинет
се увеличават с всяка година. Посещават го и жени, и мъже, и обикновени хора, и разни величия. Защото водата е най-универсалното лекарство.
Съставът на морската вода е много близък до този на кръвната плазма и може би именно заради това ние усещаме такова силно влечение към нея.
Още Хипократ е лекувал рани с компреси с морска вода. Къпане в морска вода препоръчвал при болки в ставите и при неврози. При чревни разстройства прочутият лекар назначавал клизма с морска вода, а чаша солена прозрачна течност била незаменимо слабително средство по негово време.
 
Масажът от морските вълни
Морските вълни имат масажиращ ефект, обогатяват организма с кислород, подобряват работата на кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане (в случай че е високо). Солената вода нормализира терморегулацията, тонизира и закалява. И още – подобрява циркулацията на кръвта, увеличава количеството на червени кръвни клетки и нормализира сърдечния ритъм.
Водата на моретата и океаните оказва безценно антистресово въздействие и неутрализира излишъка от вредните положителни йони, които натрупваме
в организма си, като живеем в каменните си джунгли.
Морето ни дарява с огромно количество минерали, които подобряват обмяната на веществата. йодът, на който солената вода е много богата, активизира работата на мозъка и щитовидната жлеза. Последиците от травми, особено от ревматични, се лекуват много успешно с таласотерапия.
Престоят на плажа е препоръчителен за хората, които страдат от хронични УНГ заболявания и често ги застигат простуди. В тези случаи освен къпането се препоръчват и гаргара (за гърлото) и промивки на носа с морска вода, загрята до 37 °С.
 
Морско избелване на зъбите
Жабурене със солена вода препоръчват и стоматолозите.
Истинската морска вода притежава повече лечебни вещества и от най-добрата паста за зъби с морски минерали. А кислородът, който се съдържа в нея, подпомага естественото избелване на зъбите.
Разбира се, преди да използвате морската вода вътрешно, трябва да се убедите, че тя е чиста. Водата, която е най-близо до брега, е най-мръсна. Ако имате алергия към йод, избягвайте да се лекувате на Червено и Мъртво море.
Не е необходимо да чакате следващия месец, за да се отправите към морето. Сега му е времето. Ако вече не сте там, бързо се нареждайте на опашката пред кабинета на докторите Солена вода и Вълни.  
 

Още ползи
Въздухът Морският въздух е зареден с отрицателни йони и е наситен с озон. Той бетонира имунитета и засилва противостоенето ни на инфекциите и стреса. Влияе благотворно на щитовидната жлеза и способства освобождаването на мазнините от организма. Всяка струя морски въздух действа като естествен антибиотик. Въздухът се усвоява най-добре от организма по време на бавна разходка край плажа.
Водораслите Те съдържат куп полезни елементи: цинк, желязо, йод, хлор, флуор, растителни протеини, въглехидрати, витамини А, В, С и Е. Водораслите оказват стимулиращо въздействие върху тъканите. Активните вещества от тях проникват в кожата, усилват разлагането на подкожните мазнини и активират обновлението на епидермиса.