МУЛТИ-КУЛТИ ПО АФГАНИСТАНСКИ

Мулти-култи по афганистански
 
от Теодора СТАНКОВА
Снимки Кейси АНГЕЛОВА / www.caseyangelova.com
 
ноември, 2012 г.
 
"Мулти-култи кичън“ е културна платформа, която подпомага адаптацията на чужденцитe, живеещи в България. Инициатори и вдъхновители на проекта са група ентусиазирани доброволци. Ежемесечните събития, които те организират, дават възможност на всеки участник да се докосне до различни чуждестранни кухни, да опита непознати вкусове, да срещне нови приятели от цял свят.
На поредното събитие на „Мулти-култи кичън“ ястията бяха приготвени от афганистанската общност в София. Освен за особеностите на осемте кулинарни региона в Афганистан гостите обогатиха знанията си и за традициите и културата на страната.
 
Афганистан – кухня и начин на споделяне
 
Представители на афганистанската общност в България, някои от тях са в страната ни повече от 30 години
 
Мариам Хермет позира пред обектива с пищна афганистанска носия
 
Има нещо вълшебно в срещите, организирани от „Мулти-култи кичън“ – усещането, че си поканен на мило, топло семейно тържество
 
Пъстра и вкусна палитра
 
Манту (Mantu) – нещо като кнедли с агнешко кайма, лук и подправки
 
Лола кебап (Lola Kebap) – едро смляно агнешко или говеждо месо, оваляно в подправки и панирано в галета
 
Болани (Bolani) – домашни тригуни, пълнени с тиква, спанак, леща, картофи или праз лук
 
Лола кебап (Lola Kebap)
Продукти: ► 2,5 кг мляно месо (говеждо или агнешко)  1 връзка зелен лук  1 връзка кориандър  1 зелена чушка  2–3 люти чушлета  2 скилидки чесън (пасирани)  3 с. л. кимион  1 кубче пилешки бульон  3 с. л. семена от кориандър  1 ч. ч. олио  сол  брашно
Как се приготвя: 1. Зеленият лук, кориандърът и чушките се пасират. Добавят се пасираният чесън и месото и всичко се омесва добре. Слагат се кимионът, семената от кориандър и стритото кубче бульон. Ако след смесване на подправките каймата се получи мека, се добавя 1 с. л. брашно. 2. Кебапите се оформят, като се взема кайма с големината на топка за голф и се „валцова“ между дланите като пирожка. Кебапите не бива да са много дебели, за да не останат сурови отвътре. Овалват се в брашно или в галета и се пържат в предварително нагорещено олио (то трябва да е достатъчно, за да покрива кебапа).