МЪЖКИТЕ НАВИЦИ

Мъжките навици
 
декември, 2010 г.
 
Мъжете са като децата – пълни с разни дразнещи навици. Става дума не за тютюнопушенето или натрапчивия стремеж да си гризат ноктите. Има навици, които са типични само за мъжете…
 
© Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
 
Заради тях избухват и повечето дребни битови скандали и по-големи семейни конфликти. Рядкост са жените, у които при вида на тези щуротии не се събужда майчинското желание да възпитат и накажат „малкия пакостник“. Но навици разни и ако някои могат да се изкоренят, с други е по-лесно просто да се примирим, а заради трети – даже да се разделим с мъжа, който ги притежава.
 
Простете и не обръщайте внимание
Има една група типично мъжки навици, които са по-скоро следствие от персоналния вкус и характер на съответния представител от мъжки пол, отколкото резултат от лошото му възпитание. Тези навици обаче далеч по-добре могат да характеризират даден мъж, отколкото думите и делата му.
Запомнете, че онова, което е заложено в нас още в най-ранното ни детство, е трудно да бъде поправено. Пък и вредата от тези навици по принцип не е толкова голяма. Затова в дадения случай е по-лесно да се примирите с тях, отколкото да се опитате да изнасилите неговия вкус.
Особено ако тези навици не накърняват женското ви самочувствие, не пречат чак толкова на комфортното ви съществуване и на общуването ви с други хора.
Не ви харесва начинът, по който той се облича.
 Слуша прекалено силна музика.
 Яде прекалено бързо (бавно, шумно, фен е на най-нездравословните храни).
 Не намалява телевизора, когато вие звъните по телефона.
 Мненията ви по доста въпроси коренно се различават – например за харченето на парите или за политиката…
 Посвещава прекалено много време на хобито си.
 Неподреден е и навсякъде разхвърля вещите си. Или точно обратното – подреден е до педантичност.
 Хърка прекалено силно.
 
Естествено, всяка жена се дразни от извечния мъжки въпрос:
„Къде са ми чорапите?“
Още повече че в гаража, където е пълен бардак, той с лекота открива металната дреболия, която му трябва, сред купчината инструменти и авточасти. Мдаа, тези навици при голямо желание от наша страна можем спокойно да се опитаме да коригираме, но заслужава ли да полагаме толкова усилия. Пък и я се замислете – ако се опитате да промените мъжа, в когото навремето сте се влюбили, е твърде вероятно да промените впоследствие и неговото отношение към вас.
Без никакво съмнение някои навици демонстрират
 
простащина и неуважение
към вас или към другите и липса на възпитание:
Циничен е повече от обикновено.
 Няма обноски. Не умее да се държи прилично на масата.
 Не може да се сдържа пред публика (издава неприлични звуци, почесва се на срамни места и т. н.).
 Във ваше присъствие обсъжда прелестите на други жени.
 Мързелив е – нищо не похваща вкъщи, само лежи на дивана.
 Всеки божи уикенд прекарва с приятелите си.
 Немарлив е към външния си вид и което по-лошото – нечистоплътен е.
 
Обикновено тези навици се формират не от желанието да се шокира обществото, а защото мъжът просто не умее да се държи по друг начин.
В подобни ситуации е важно не това, което ще кажете, а как точно ще го кажете.
Не му опявайте постоянно, не го корете ядно и не му правете забележка пред други хора. Изчакайте момента, когато сте само вие двамата или в краен случай го издърпайте някъде настрани, където никой няма да ви чуе.
 
Говорете меко, но не и снизходително
Добро начало на разговора може да е следното: „Скъпи, ти сигурно не забелязваш, но прекалено често…Струва ми се, че заради това хората може да си помислят че си по-лош, отколкото си в действителност.“ Ако мъжът наистина ви обича, ще се вслуша в мнението ви и ще се постарае да се сдържа.
 
Надежда всяка тука оставете, ако…
Понякога мъжкото поведение ни причинява дълбоки психологически проблеми, които не могат да бъдат решени с обикновен разговор.
 Той е груб с непознати хора.
 Държи монопол върху истината. Все иска да е прав.
 Незрял е за възрастта си.
 Унижава ви в присъствието на други хора.
 Ревнува ви от собственото ви семейство и от приятелите ви.
 Изяжда сам предварително приготвената от вас вечеря, без да се интересува вие гладни ли сте, или не.
 Патологично стиснат е, или обратното – прекалено разточителен.
 
Вие сте прекалено добра с него. Този мъж никога няма да стане джентълмена, за когото мечтаете, независимо колко доброта и безкористност ще вложите в неговото превъзпитание.
Грубото собственическо поведение на мъжа често прераства в емоционален натиск и дори във физическо насилие.
Не е важно колко този мъж е красив или щедър – бягайте далеч от него, докато не е станало късно.
Трябва ли да се опитваме въобще да се борим с чуждите недостатъци и да решаваме чуждите проблеми? Има жени, които не могат да живеят спокойно, без да се борят с нещо или някого. С цялата си душа те са устремени към щастливото бъдеще, където живее техният идеален мъж, с когото те водят своя
идеален семеен живот
В реалността обаче цялата си енергия подобни жени хвърлят за борба с лошите навици, слабости и недостатъци на по-малко идеалните субекти, които живеят с тях под един покрив. Целта на една такава неравна битка е постигането на идеалното щастие. За жалост, без оглед на старанията на тези силни представителки на нежния пол, борбата с мъжките слабости по-често завършва с неуспех и… нещастие.
Спаринг партньор?!
Ако сте част от женския отряд за бързо справяне с мъжките недостатъци и лоши навици, без усилие ще се разпознаете в долните изречения:
Сами себе си убеждавате, че на вашия мъж му трябва време, за да подреди живота си.
Убедени сте, че никой не го е обичал повече от вас и само вие със своята грижа и любов сте в състояние да го форматирате наново.
Жал ви е за него.
Постоянно го оправдавате пред приятелите и роднините си.
Не можете да го напуснете, защото смятате, че той няма да може да се изправи след такъв „удар“.
Усещате, че не получавате достатъчно любов и внимание в замяна на грижите и любовта, които вие му давате.
Вие се държите с него като с дете: давате му съвети, често го критикувате, предупреждавате го за възможните опасности, разстройвате се, когато той не обърне внимание на вашия съвет.
Той изключително рядко ви оказва подкрепа.
Постоянно сте в очакване на щастието, което ще дойде, когато вашият мъж се промени (спре да пие, да се дрогира, намери си работа и прочее).
Ако сте се разпознали вече в горните редове, успешно можете да се запишете в
 
групата на спасителките
Вие не обичате реален човек, а идола, в който той може да се превърне. С ваша помощ, разбира се! На практика вие не живеете, а само се готвите за живота, защото и партньорът ви, и отношенията ви с него никак не ви устройват във вида, в който са в момента. Да обичате реален човек, означава да го обичате такъв, какъвто той е, без да искате нищо да променяте. Да живеете с надежда, че щастието ще дойде при вас, когато мъжът до вас престане да пие, да играе на хазарт, когато си намери работа и въобще стане друг, по-добър – означава да живеете в света на илюзиите. Възниква естественият въпрос, ако вие сте го обикнали такъв, какъвто е – с всички негови недостатъци, слабости и лоши навици, защо ви е притрябвало да го променяте до неузнаваемост?