НАГОРЕ ИЛИ НАДОЛУ

Нагоре или надолу
 
 
от Марин ХУБЕНОВ–МЪРФИ,
стилист и собственик на фризьорски салони Murphy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Да не би прическата ви за всякакви случаи да е конска опашка? Или обичате да сменяте имиджа и прическата си, като поразявате околните със своята изобретателност?
 
 
Предпочитания
Отговорете си на тези въпроси, защото правилно избраната и подходяща за случая прическа може да придаде на лицето значителност и авторитетност. Или пък обратното – безгрижие и кокетност.
 
 
 
– Ако обичате да вдигате косата си нагоре, избягвайтепрекалено големите аксесоари (игли, шноли и други) и прекалено големите къдрици (иначе ще се сдобиете с нещо като гнездо върху главата).
 
– Ако обичате да носите косата си свободно разпусната, постарайте се да й създадете обем – тънките, прилепнали коси отдавна излязоха от мода. Косата трябва да е красива – да изглежда здрава, поддържана, без сухи и цъфнали краища. В краен случай, преди да излезете от вкъщи, нанесете на косата малко гел или лосион за коса.
 
 
 
Каква прическа да изберете, ако…
 
…сте уморени и без настроение
Разпуснатите коси (особено ако те се спускат по-надолу от раменете) и всяка прическа, насочена „надолу“, правят лицето по-продълговато и даже малко унило. А високите прически зрително „повдигат“ и откриват лицето. Затова, ако чувствате, че през този ден „гравитацията ви тегли доста силно към земята“, по-добре е да съберете косата високо горе.
 
…искате да акцентирате върху аксесоарите
Общото правило е следното: аксесоарите в горната част на тялото – колиета, обици и шноли – изпъкват повече на фона на висока прическа. Разпуснатите коси привличат вниманието към зоната, заключена между деколтето и линията на талията – там, където слагате брошки, колани и дълги гердани.
 
…ви предстои делови разговор
За разговор с работодател, важна презентация или делово общуване е по-подходящо да се спрете на коса „нагоре“ – гладко сресана на опашка, на кок банан или на френски кок. Впрочем ниско вързаната (близо до тила) конска опашка също е добро решение. Строгата прическа придава делови вид, солидност и авторитет, но тя не бива да отвлича вниманието на околните с излишни къдрици и букли. Прекалено сложните кокове, яркият цвят на косата и разпуснатата грива са адекватни само на неформална обстановка или в съчетание с екзотична рокля.
 
…косата ви не е „във форма“
Ако отдавна не сте ходили на фризьор, не сте разполагали с време да обгрижите косата си както трябва или пък не сте я мили цяла седмица, без да се замисляте, изберете да я приберете нагоре. Подобна прическа освен всичко останало може да скрие и цъфтящите краища. Но не бива да я правите, ако сте измили косата си току-що. Защото прическата няма да издържи дълго. Само и единствено в този случай е препоръчително да пуснете косата си свободно.
 
…искате да подчертаете красивата линия на шията си
От само себе си се разбира, че в този случай вашият правилен избор е да срешите косата нагоре.
 
…ви предстои тържествено събитие
На тържествени приеми свободно разпуснатите коси изглеждат прекалено небрежно (сякаш не сте имали време да отидете на фризьор), независимо колко обгрижена и красива изглежда косата ви сама по себе си. Оформената в прическа коса, обратно – почти винаги придава елегантност на притежателката си. И въобще не можете да минете без някоя по-оригинална прическа, ако вие самата сте главната виновница за тържеството (например рожденичка или булка).
 
…искате да изглеждате по-млади
Тук стилистите са единодушни – косата, насочена „надолу“, определено ще ви придаде визуално по-младежки и безгрижен вид. А в повечето случаи ще изглеждате и по-секси. Попитайте някой мъж и той веднага ще ви каже, че разпуснатата коса го възбужда повече. Ще отговори така най-вероятно преди още да сте довършили въпроса си. А високо вдигнатите коси добавят по няколко години и изтънченост на солидна дама.
 
…искате косата да е в хармония с непринудения стил на облеклото ви
Ако сте поклонничка на спортния стил на обличане и особено на дънките, горещо ви препоръчвам да се откажете от високите прически – те подхождат повече на по-елегантни, класически тоалети. Съчетанието на причудлив кок с джинси може да се сравни с… гримирана ултрасилно във фитнес залата (допустимо е, но е някак глупаво!). Но всяко правило си има своите изключения – например небрежната опашка с пуснати отстрани къдрици би отивала на деним тоалет. Общото правило в този случай е следното: колкото по-небрежна е дрехата, толкова по-небрежна може да бъде (и трябва да бъде!) прическата.
 
…току-що сте боядисали косата си
Придали сте на косата си нов оттенък или пък сте си направили по-светли кичури? В крайна сметка поне в продължение на две седмици не си заслужава да криете подобна красота. Може да ви звучи парадоксално, но и току-що прораслите корени се маскират доста по-добре с прическа „надолу“, стига да й придадете малко обем отгоре.