Напълно изгубиил себе си, Карън Джой Фаулър

Книга с голямо сърце…“

Халед Хосейни

Напълно изгубили себе си“ е първият роман на Карън Джой Фаулър, който излиза на български език. Романът е световен бестселър, финалист за наградата MAN BOOKER и носител на престижния приз PEN/FAULKNER. Карън Джой Фаулър е един от първите американски финалисти за наградата MAN BOOKER, която едва от 2014 г. допуска автори от САЩ.

Любопитно за наградата PEN/FAULKNERтя е основана след като американският класик Уилям Фокнър дарява премията си от Нобеловата награда на фонд, спонсориращ млади писатели. Връчва се от 1981 г. на писатели, които са американски граждани. Сред носителите ѝ са Филип Рот, Джон Ъпдайк и Е. Л. Доктороу.

Превод Паулина Мичева, редактор Виктория Иванова, корица Радослав Донев

За книгата:

Като дете Роузмари Кук говори непрекъснато. Думите се изливат в такъв безкраен поток, че баща й често предлага: „Започни от средата“.

Днес Роузмари е в колеж. И вече почти не говори. Особено за семейството си. Особено за Лоуел и Фърн, брата и сестрата, които някога е имала.

Но и до днес Роуз започва в средата.

В средата семейството й се е стопило до трима. В средата не е нужно да разкрива голямата тайна на сестра си Фърн, която преобръща живота й и прави Кук толкова по-различно от всички нещастни семейства.

Няма да откриете тайната и в тези редове. Тя е в края на началото и в началото на края. Имайте търпение. Когато е готова, Роуз ще ви я разкрие сама. Просто се подгответе за едно хапливо и бурно, разсмиващо и разтърсващо, дълбоко лично и почти научно задълбочено пътешествие, пълно с въпроси, които дълго ще драскат ума ви.

Колкото до необикновената тайна на Фърн, вие решавате дали да я споделите с приятели. Изкушението е голямо. Не се тревожете, едно от малкото изследвания, които Роуз не цитира в книгата, е, че подобни разкрития на практика обогатяват четенето.

Отзиви за романа:

„Когато стигнете до последната част на този роман, която наистина е несравнима, ще имате чувството, че Роузмари и Фърн са ваши собствени сестри. И вероятно и вие – точно като мен – напълно ще изгубите себе си в странна смесица от щастие и тъга.“

Алън Чуз, National Public Radio

„Това е историята на всяко семейство, белязано от загуба, в което истината е неумолим преследвач, а израстването означава да се погледнеш в огледалото и да осъзнаеш колко променливо е съзнанието за собственото Аз.“

New York Times Book Review

„От години не бях попадала на книга, която да ме развълнува толкова. Когато приключих с четенето в три през нощта, се разплаках. Когато се събудих на следващата сутрин, препрочетох края и плаках отново.“

Рут Озеки, автор на Създания от време

„Моментът, в който ще си кажете „Това не го очаквах!“, е незабравим.“

Good Housekeeping

„Фаулър ни дарява с блестящ роман. Историята не е просто омагьосваща, вълнуваща и прекрасно написана, но и изпъстрена с хумор.“

Boston Globe

„Нали знаете как хората казват, че нещо е невероятно и невъобразимо добро, когато искат да кажат, че е прекрасно. Е, новата книга на Карън Джой Фаулър е прекрасна, крайно вероятна и напълно въобразима. Смешна, затрогваща и забавна история, която едновременно с това е важен и категоричен коментар на срамна глава от историята на науката.“

д-р Мари Дория Ръсел, автор на The Sparrow and Doc

„Фаулър изследва дълбочината на човешките емоции и ни предлага трагична любовна история, която завладява сърцата ни.“

Library Journal

„Гласът на Роузмари е искрен, правдоподобен и напълно омагьосващ. Тя е от онези герои, които ви държат будни през нощта, за да чуете личната им история; герой, когото усещате жив, дишащ и истински и на когото накрая ви е трудно да кажете „сбогом“…“

Воокmunch

За автора:

Карън Джой Фаулър е автор на шест романа, между които и филмираният бестселър на „Ню Йорк Таймс“ – „Литературният клуб на Джейн Остин“, и три сборника с разкази.

Най-новата й книга – „Напълно изгубили себе си“, се нареди сред шестте финалиста за наградата „Мен Букър“ и получи престижното отличие „ПЕН/Фокнър“ за художествена литература. Още с излизането си необикновената история на Роузмари и нейната сестра Фърн се превърна в световен бестселър и бе обявена за една от най-добрите книги на годината от „Ню Йорк Таймс“, „Стейт“, „Чикаго трибюн“, „Лайбрари джърнал“ и много други авторитетни класации.

Интервю с Карън Джой Фаулър можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=fjTA-VuAwv4