Настолни грижи за кожата

Грижи, без които не може
Снимка © khz – Fotolia.com
 
октомври, 2009 г.
Пак ще обсъждаме въпроса, как да възстановите кожата на лицето си след лятото и отново да я направите свежа и красива. Но този път в още по-практични подробности.
Есента и зимата са  времето, през което е добре да обърнете специално внимание на състоянието на кожата си. Слънчевите лъчи, топлият въздух, прахта и мръсотията по време на сухото лято са я направили уморена, обезводнена, без блясък и суха. Понякога дори са причинили появата на възпаления, бръчки и неравномерно омазнени участъци.
За да отстраните тези проблеми, необходимо е да действате комплексно. Преди всичко кожата на лицето имам нужда от почистване и от козметични средства с голямо количество овлажняващи компоненти. Много е важно кремът за лице да съдържа и защитни UV филтри, защото слънцето дори и през есента е коварно и може да причини лунички и пигментации.
Мазната кожа
изисква специален подход. Добре е овлажняващият крем да има матиращ ефект, който ще отнеме ненужния блясък от повърхността є. Веднъж седмично използвайте скраб за дълбоко почистване, предназначен за мазна кожа.
Зрялата кожа
през този сезон се нуждае от по-специални грижи. Обърнете внимание на козметичните средства с антиоксиданти – флавоноиди или екстракт от зелен чай например. Ултравиолетовите лъчи стимулират активното размножаване на свободните радикали, което влияе пагубно върху зрялата кожа.
Независимо какъв тип е кожата ви, по принцип е добре да пиете много течности, за да не допускате обезводняването є. Най-подходяща напитка през този сезон е класическият зелен чай с лимон. Той ще ви помогне и да отслабнете. Можете да пиете и минерална вода, но не газирана.
Сухата кожа
Ако кожата ви е станала прекалено суха и се лющи, съветваме ви да обърнете внимание на козметичните средства с термална вода – техният богат на минерали и микроелементи състав успокоява кожата и є връща жизнеността. Спрейовете с термална вода имат и друго предимство – можете да ги впръсквате дори и върху нанесен грим (например преди важна делова среща, когато е необходимо да изглеждате максимално свежи и добре).
И, разбира се, трябва отново да си припомните за
маските за лице
които ще почистят и ще подхранят кожата ви след лятото. Можете да си купите готова маска или да си я приготвите сами в домашни условия. Приготвената от вас маска с нищо няма да е по-лоша от купената. Важно е само да изберете правилно състава є според типа на вашата кожата.
♦ За мазната кожа е подходяща маска, приготвена от сърцевината на диня, настърган морков, краставица и яйчен белтък.
♦ Сухата кожа ще ви бъде благодарна, ако я нахраните с банан, сливи и пъпеш. Дори не е необходимо да ги смесвате. Всеки плод въздейства благотворно на кожата сам по себе си.
♦ Ако кожата ви е раздразнена или нещо повече – осеяна е с разширени капиляри, за приготвянето на маска ще се наложи малко да се потрудите. Най-ефективни в случая са сокът или отварата от магданоз (с дребно нарязани листа и корени).
♦ На практика на всеки тип кожа є подхожда маска, приготвена от домати. Стига да не сте алергични. Затова се тествайте – като за начало поставете на лицето си малко парченце домат.
Хранене за хубост
В края на лятото имате последна възможност да се вземете в ръце. Откажете се от сладкото и от мазното и в продължение на две седмици се посветете на плодовете и зеленчуците. По този начин, освен че ще се погрижите за фигурата си, ще нахраните и кожата си с витамини (не само отвън, но и отвътре). Така грижата за кожата ви ще бъде комплексна.