НАШИТЕ СЕ РАЗВЕЖДАТ

НАШИТЕ СЕ РАЗВЕЖДАТ
 
април, 2009 г.
 
 
 
 
Психическата травма, която причинява разводът на детето, може да се избегне, ако възрастните съумеят да разговарят с наследника си и да го убедят, че той ще заема важно място в живота и на двамата.
При раздялата на родителите детето живее с усещането, че светът около него се руши. Особено болезнено то преживява първите седмици след развода. Разочарованият малчуган понякога проявява агресивно поведение, апатия, има трудности в обучението и в отношенията с приятелите си. Нерядко се влошава и здравето на детето. 
Когато се разделят, родителите трябва да мислят единно за детето (или децата) си, без значение колко големи са разногласията помежду им.
Малкото същество трябва да остане с впечатлението, че любовта невинаги трае вечно, но когато си отиде, светът не се разрушава, а просто се променя. И животът започва отново.
За да не се превърне разводът ви в трагедия за детето, трябва да помислите как да се държите заедно и поотделно в тази ситуация.
 
Преди развода
 
Как да му съобщите
Направете това съобщение само ако и двамата сте взели окончателно решение да се развеждате. След като му кажете, дайте на детето възможност да ви зададе своите въпроси. То има право на това, тъй като промяната на семейния статут засяга и него.
Най-важното е детето да разбере, че не се разделят неговите мама и татко, а мъжът и жената, които са били двойка много преди то да се появи на бял свят.
Обяснете му, че дълго време преди неговото раждане сте се обичали толкова силно, че сте поискали да си родите дете. Това уточнение е абсолютно задължително – така детето ще знае, че е било желано. Кажете му, че вече не се обичате толкова силно, че да искате да продължите да живеете заедно, но вие винаги ще си останете неговите мама и татко. Ще бъдете винаги с него и винаги ще се грижите за него.
Важно е да изберете правилните думи и да не влагате излишен драматизъм в тях. Съобщението ви не бива да звучи и прекалено кратко и сухо („Ние с баща ти вече не се обичаме и се развеждаме“). В детските уши продължението на това изречение би прозвучало като: „Един ден ще престанем да обичаме и теб.“ Детето задължително трябва да знае, че сте мислили много, преди да вземете решението за развода, но тъй като вече не сте щастливи един с друг, искате да живеете поотделно.  Възможно е, след като му кажете това, да последват сълзи, гняв и дори агресия от негова страна. Дайте му възможност обаче да излее чувствата си, каквито и да са те.
Помнете, че децата трудно изразяват чувствата си с думи, но сълзите облекчават душата им (ако все пак това са сълзи на болка и тъга, а не на обида и страх, че ще останат сами).
След известно време детето ще поиска да узнае защо родителите му са взели това решение и за какво са се скарали. Темата за любовта между възрастните е сложна. Едно дете, което не е изпитвало никога такива чувства, не би могло да я разбере. Точно затова психолозите съветват да не се впускате в подробности по нея. Все пак интимният живот на родителите засяга единствено и само тях двамата. Когато те се карат и се обвиняват взаимно, детето започва да обърква понятията „баща“, „мъж“, „майка“, „жена“. Обвиненията, които родителите си отправят, се запечатват болезнено в съзнанието му. То обича и майка си, и баща си еднакво и не може да подели обичта си. Освен това е склонно да поема вината за родителските скандали върху себе си и да проектира най-лошите качества на родителите си (обикновено те се споменават в самите скандали) върху себе си – това е несъзнателен процес. На такива деца по-късно им е много трудно да се обичат. Обикновено самооценката им е много ниска.  Бъдете готови детето ви да се връща към темата отново и отново. Не му се сърдете, то има нужда от това, за да разбере и приеме случващото се. Не му се сърдете, ако за сетен път ви попита: „Защо вече няма да живеете заедно?“ Отговаряйте му търпеливо, дори и да се ядосвате, че трябва да се повтаряте.  Ако и за вас разводът е болезнено преживяване и ви е тежко да го обсъждате, кажете за това на детето и помолете някой от близките ви да поговори с него. Възрастен, невъвлечен в конфликта, ще помогне много повече на детето ви в този момент от вас, които сте пристрастни.
 
По време на развода
 
Не го изоставяйте
Детето трябва да се чувства в безопасност в тази ситуация – успокоявайте го всеки път, когато то е тревожно и ви задава въпроси. Него най-вече го плаши неизвестността: „Къде ще живея сега?“, „При кого ще остане нашето куче?“, „Кога ще се виждам с татко?“… Отделяйте повече време на детето си. Ако го оставите само с мислите му, то ще изпита тревога и чувство на вина.  Някои деца не се решават да попитат за това, което най-много ги плаши. В този случай започнете разговора първи.
Мълчанието на детето съвсем не означава, че то се е справило само с тревогите си. Всеки разговор, колкото и тежък да е той, е за предпочитане пред мълчанието.
В представите на детето разговорите, които водите с него, са гаранция, че въпреки развода няма да го изоставите и то винаги може да разчита, че ще има с кого да споделя всичко, което го тревожи и вълнува – всяко свое чувство, всеки свой страх.
 
След развода
 
Организирайте живота си по нов начин
Дайте време на детето да потъгува за живота, който повече никога няма да има, и да свикне с мисълта, че му предстои да започне нов живот. Тук отново му трябва помощта и на двамата родители.
Не го залъгвайте, че всичко може да се върне такова, каквото е било преди. Тази илюзия ще му попречи да се прости с предишния начин на живот и да започне нов.
След развода не се чувствайте принудени заради детето да празнувате заедно семейните празници. Тези срещи няма да му помогнат, а напротив, ще го натъжат още повече, защото ще му напомнят за миналото, за миналия му живот.  Новият живот трябва да има свой ритъм. Вместо старите семейни вечери и неделно посещение на кино трябва да се появят нови ритуали – вечерни задушевни разговори или съботно парти с приятели на палачинки. А в неделя – при татко.
Важното е детето да чувства, че около него, както и преди, има двама родители, които го обичат, грижат се за него и искат да общуват с него. А това може да се докаже само с действия.
Дете, което не се вижда с баща си или постоянно слуша как родителите му се карат за издръжката или по друг повод, няма да расте щастливо. Проблемите на родителите не бива да стигат до ушите му.
Има ситуации, при които обстановката около развода така се нажежава, че майката забранява на детето да се вижда с бащата, като се старае да зачеркне бившия съпруг от живота си. Не забравяйте, че детето обича баща си точно толкова, колкото обича и майка си.
И ако няма смисъл да се запазва бракът „заради детето“, то да поддържате прилични отношения след развода „заради детето“, е задължително.