Невротренингът – фитнес на мозъка

Невротренинг – фитнес на мозъка
 
от Агнешка ДЕЙНОВИЧ-ВЕЛИЧКОВ
 
април, 2009 г.
 
 
На стол пред компютър седи човек. Вглежда се в монитора. Не докосва нито мишката, нито клавиатурата. Седи съвсем неподвижно, макар че играе компютърна игра.
 
Играе игра, която тренира мозъка му, научава го да се отпуска и да се концентрира.
На главата на този човек са закрепени два електрода, благодарение на които той управлява играта директно от ръководния си център – от своя мозък! Дали това не е фантазия, видяна в някой филм, или прочетена в някоя книга? Не! Това е реална сцена от кабинета по невротренинг (биофидбек).
 
Какво е невротренинг?
Казано по-просто, невротренинг (невро – от невронна мрежа, и тренинг – от тренировка) означава тренировка на мозъчните неврони. А още по-просто – стимулация на мозъчната дейност със съдействието на компютърна техника, раздвижване на мозъчните мрежи чрез повтарящи се упражнения.
 
Какво се случва по време на тренинга?
На скалпа на „трениращия“ се закрепват електроди, свързани с компютъра. От компютъра човекът (или по-точно, неговият мозък) получава задачи, които трябва да изпълни – например да намали обема на камък, който вижда на монитора. Ако задачата е правилно и успешно изпълнена, камъкът, който „трениращият“ вижда след това на монитора, е с действително намалени размери. А компютърът награждава „играча“ с бонусни точки.
 
Чрез системно участие в тази „игра“ човек може да се научи подсъзнателно да включва подходящата за съответната житейска ситуация „модулация на мислене“ и по този начин да се справя по-лесно с житейските проблеми.
 
Когато например въпросният човек попадне в ситуация, изискваща от него силна концентрация, той много лесно може да превключи на режим „концентрация“. С помощта на невротренинга ние можем много по-лесно да се справим и със стреса – да превключим на режим „спокойствие“ в стресова ситуация. Интересно е, че това превключване става подсъзнателно и винаги е ефективно.
 
Какви са приложенията на метода биофидбек?
Методът подпомага най-вече хармонизирането на работата между двете мозъчни полукълба, благодарение на което пред здравите хора се откриват повече възможности за развитие, усъвършенстване и самоусъвършенстване. Става дума за повишаване на интелекта и на психичната издръжливост.
От метода биофидбек (или невротренинга) могат да се възползват хората, които искат:  ♦ да подобрят паметта си ♦  да подобрят концентрацията си ♦  да намалят болките в гърба  да се справят с безсънието  да контролират сърцебиенето си  ♦  да се справят с мигрената ♦ да намалят стреса  ♦  да взимат по-адекватни решения ♦  да реагират по-бързо в ситуации, които изискват бърза реакция.
 
С помощта на невротренинга значително се подобряват концентрацията, скоростта на мислене, креативността, паметта, способността за отпускане и, естествено, самооценката.
 
Невротренингът се прилага също и като помощна терапия при различни неврологични, психологични и психиатрични смущения и заболявания. Чрез него се постигат много добри резултати за намаляване на стреса, за справяне със зависимости и при лечение на депресии и депресивни състояния.
А също така и при:   епилепсия  аутизъм   притесняващо увеличаваща се хиперактивност   мозъчни травми   заекване  тикове  ♦ неврологични смущения  ♦ булимия и анорексия   фобии   химиотерапия  посттравматичен стрес  ♦ агресивно поведение и др.
 
Вашият мозък и вие – идеалната двойка
Мозъкът е като твърд диск. Ние използваме едва няколко процента от неговите възможности. За съжаление. Иначе бихме могли да управляваме начина си на мислене в сложни ситуации, от които обикновено излизаме победени, а не победители. Така например, вместо да се изпотяваме, краката ни да се подкосяват и да си гълтаме езика, когато разговаряме с шефа за повишение на заплатата си, можем да контролираме процеса си на мислене, за да извлечем максималните ползи за нас от ситуацията.
Този контрол е напълно възможен. Припомнете си например какво правят спортистите преди състезание. Вгледайте се по-внимателно в лицата им (когато камерата ги дава в близък план) и ще забележите, че те сякаш разговарят със… сивите си клетки. Сякаш им дават команда: „Мобилизирайте се, преследвайте целта, победете!“
 
Всъщност всеки от нас може по-малко или повече да влияе върху процесите, които протичат в организма и в частност в мозъка, въпреки че на първо четене това изглежда невъзможно.
 
Точно на това се научава човек, ако се „запише на тренировки“ по биофидбек.
 
 
Преди и след
 ♦ 13-годишно момче с диагноза хиперактивност Признаци: слаба концентрация, проблеми в училище, слаби оценки, чести прояви на непослушание. След 15 сеанса момчето благодари на специалистите от кабинета по биофидбек с думите: „Получих поредна петица по история.“
 
♦ 20-годишен младеж с диагноза аутизъм Признаци: почти не говори, много е притеснителен, напикава се при смяна на обстановката, често изпада в агресия. Терапевтката по невротренинг казва за него: „Той ми е любимец. Не очаквах такава промяна. След определен брой сеанси момчето вече говори, обажда се по телефона на родителите си по собствено желание. Те казват, че не му се случва вече да се изпуска (напикава). Станал по-спокоен и концентриран. По-лесно изпълнява поставяните му задачи.“ Терапията му обаче продължава.
 
♦ 37-годишна жена, мениджър в голяма компания, подложена на високи нива на стрес, оплакваща се от болки в мускулите и проблеми със съня: „Не вярвах, че ще мога да разбера що е това спокойствие. Имам чувство, че станах и по-умна, но най-щастлива се чувствам от факта, че не се чувствам стресирана. Като че ли мозъкът ми сега сам се пази от ядове и проблеми.“
 
Какво се променя след невротренинг терапията?
Нашият мозък емитира няколко вида вълни. Те са различни (променят се) в зависимост от това, в какво състояние се намираме в даден момент – дали сме ядосани, напрегнати преди сериозна среща, или отпуснати на плажа. За абсолютно всичко, което усещаме, са отговорни електрическите процеси, които протичат в сивите ни мозъчни клетки. В наши дни можем не само да ги измерим (с ЕЕГ изследване), а и да повлияем върху тях, да подобрим качеството им.
ЕЕГ записите са сложни за интерпретация и с тях се занимават само специалисти. Те представляват редове от криви линии, съставящи диаграмите за качествен и количествен анализ на мозъчната дейност. По време на невротренинг ние виждаме на монитора нашия ЕЕГ запис, но поднесен много по-разбираемо за нас – като елемент от най-обикновена компютърна игра.
Да вземем за пример играта „Сизиф“ (всички знаем кой е Сизиф в гръцката митология). Нашата задача е да му помогнем да бута камъка – като намаляваме наклона на скалата, размерите на камъка и като „тичаме“ напред, към дясната част на монитора на компютъра. Какво всъщност наблюдаваме през това време?
Когато мисловно намаляваме наклона на скалата, по която Сизиф търкаля камъка, намалява и количеството на т. нар. бавни вълни, които мозъкът ни излъчва. Тези вълни всъщност забавят мозъчната дейност. Те обикновено се генерират, когато спим, когато се затрудняваме да вземем важно решение и когато се чувстваме сънливи и отпаднали. Когато видим, че на монитора наклонът на скалата пак започва да се увеличава, значи сме увеличили бавните вълни, за които споменахме, че са неефективни за нас. Когато успеем мисловно да се прехвърлим в дясната страна на екрана, ние всъщност засилваме количеството на високите вълни – точно на онези, които отговарят за способността ни да се концентрираме и запаметяваме. Когато „падаме“ надолу, към лявата част на монитора, тогава осъзнаваме как се чувстваме, какво е състоянието ни, когато губим концентрация и когато въпреки усилията си не можем ефективно да запаметяваме.
Мозъкът ни генерира и високочестотни вълни, които провокират стреса. Те влияят отрицателно върху организма ни. В играта ние ги виждаме като големината на камъка на Сизиф. Колко по-малък е той, толкова по-малко напрегнат и стресиран е мозъкът ни. Уви, в живота често си мислим, че сме спокойни, но мозъкът ни работи в „стресов режим“, без да подозираме за това.
По време на сеанса терапевтът вижда записа на вълните, които излъчва мозъкът ни, на свой, отделен монитор, но под формата на разбираеми само за него диаграми и криви линии. Това му дава възможност да следи сеанса и да променя сложността на играта.
 
Упражненията правят майстора
Невротренингът изисква да му посветим време, да се ангажираме с него. За да ни слушат сивите клетки, трябва да ги „изморим“ с последователност и упоритост. Обаче си струва. Усеща се голяма промяна в „отзивчивостта“ им – реакциите ни стават по-бързи, помним по-дълго, запомняме по-лесно и паметта ни става по-услужлива. Методът е приятен и изцяло безопасен. За трайни ефекти са необходими около 10–20 сеанса – поне по един всяка седмица.
Методът за стимулация на мозъка „Биофидбек“ вече навлезе и у нас. Наскоро бе създадена и Асоциация по биофидбек, в чийто сайт можете да откриете адресите на кабинетите по невротренинг в страната, за да си запишете сеанси.