НЕИЗБЕЖНА ЛИ Е РАЗДЯЛАТА

Неизбежна ли е раздялата
 
 
от Райна АНГЕЛОВА, психолог
 
ноември, 2010 г.
 
 
 
 

 
 
 
 
И кои са най-често срещаните причини двама души да я изберат за изход? Има няколко заблуди, с които трябва да се простите, ако искате да я избегнете.

 

 

© Liliia Rudchenko / 123rf.com

 
Познавам го/я като себе си
Без думи връзката умира. Не се заблуждавайте, че познавате до болка човека до вас, че безпогрешно можете да отгатнете намеренията, желанията и нуждите му. Всеки се променя в хода на живота. Кризата настъпва тогава, когато престанете да задавате въпроси, тъй като вярвате, че знаете какво ще ви отговори другият. Споделяйте плановете, мислите и чувствата си с другия, за да му дадете възможност да направи и той същото пред вас.
 
Любовта и сексът са достатъчни
„Щом се обичаме и сексуално си допадаме, значи всичко е наред!“ е една от най-често срещаните заблуди. Заради това убеждение ние с лека ръка игнорираме появата на трудности в живота на двойката. Но за да протича едно съжителство безветрено, трябва и двамата да имате желание да променяте нещата, и двамата да обичате разнообразието. Не попадайте в капана на мързела, защото той именно води до търсене на разнообразие извън връзката.
 
Аз съм всичко за него…
Вие сте едновременно приятелка, любима, майка и дете за мъжа до себе си?! Сигурно сте загърбили доскорошните си приятели, отказали сте се от хобито си и доброволно сте се изолирали, за да постигнете тази многофункционалност. Но всичко това – до деня, в който външният свят изненадващо отново нахлуе в живота ви. Тогава вие ще изпитате фрустрация, а той ще се почувства предаден. Ще последват скандали, взаимни обвинения и силна омраза. Накрая – раздяла. Не, светът никога не е само за двама. И животът в пълна симбиоза е невъзможен.
Двойката е композирана от две различни индивидуалности. Ако отказвате да приемете този факт, злобата и агресията ще отровят първо самата вас. И тогава единственият начин да запазите собствената си идентичност, е да почукате на вратата на своя психотерапевт.
 
Той има нужда от мен
Това означава, че вие се изживявате като негова спасителка. Да, спасеният зависи изцяло от спасителя си! Но идва момент, в който „болният“ оздравява и няма нужда от своя „болногледач“, нито от свидетел на миналото си. Всеки опит да го задържите тогава ще се сблъска с твърдата му съпротива. Естествено е да отговорите с агресия, която пък ще ви накара да страдате. И в този случай раздялата е изходът. Може би тя ще ви помогне да преоткриете себе си и да разберете, че и подкрепата към другия има (трябва да има!) граници.
 
Парите ни събират…
Символ на власт и могъщество, парите обаче най-лесно водят до разрив в отношенията между двама души. Гневни сте, когато другият харчи безразборно. А той пък ви ненавижда заради прословутото ви скъперничество. Ако се оставите да бъдете купени като стока, винаги има риск да ви заменят с по-луксозна. А ако вие сте купувачът, е възможно да бъдете измамени. Отношението към парите е определящо за една връзка. Ако то е непреодолимо различно, раздялата си следва по „сценарий“.
Раздялата… Тя може да се случи по различни причини. Важно е да помните, че и в най-безнадеждния момент тя може да бъде избегната. Трябват малко повечко усилия и любов. Любовта е единствената причина, която може да ви накара да промените себе си и отношението на любимия към вас.