НЕПОБЕДИМИ ЛИ СА СТРИИТЕ

Непобедими ли са стриите
април, 2011 г.
STRIJEK/DREAMSTIME.COM
Стриите са отровили живота на немалко жени по света. И това, че от тях страда почти всяка, не е успокоение за останалите потърпевши…
Те се появяват тогава, когато кожата е принудена рязко и бързо да се разтегне:по време не бременност, в случай на рязко натрупване на излишни килограми, при бърз растеж, в началото на интензивни тренировки, а също и при хормонални нарушения.Ето защоот появата на стрии не са пощадени даже и съвсем млади, нераждали жени.А по време на бременност стриите се образуват при 95% от младите бъдещи майки.
За голямо съжаление
те са необратимо явление
появило се в резултат на нарушения в процеса на производството на еластин и колаген. Кожата губи еластичност, повърхностният є слой изтънява и най-неприятната последица от това е, че при най-малкото натоварване се образуват вътрешни разкъсвания, които след това се запълват със съединителна тъкан. „Пресните“ стрии са червени до виолетови на цвят, но с времето изсветляват и придобиват перлено бял оттенък. Лятно време, върху загоряла кожа, те са по-забележими, тъй като съединителната тъкан не потъмнява под въздействието на слънцето. През зимата и особено при жените с бели кожи старите стрии са по-незабележими.
Как да ги прикрием
Длъжни сме да ви обезкуражим, че няма чудодейни средства и процедури, които могат изцяло да ви избавят от съществуващите вече стрии. Но е напълно във властта ви да подобрите вида на вече появилите се и което е по-важно, да предотвратите появата на нови.
► Спорт Доколкото една от основните причини за появата но стриите е натрупването на излишни килограми, трябва да тренирате редовно, за да я изключите. Освен това тонусът и еластичността на кожата се поддържат във форма най-лесно и най-резултатно с физически упражнения.
► Специални кремове Именно червеният (виолетовият) цвят на неотдавна появилите се стрии ги прави толкова забележими. Можете да изсветлите червенината им и да ги направите по-малко явни с помощта на специални кремове с колаген, еластин и витамини А (ретинол) и Е. Тези вещества стимулират естественото производство на колаген, с който грозните резки постепенно се запълват. Те също така притежават излющващо действие, тоест излющват мъртвите рогови клетки, отложени по повърхността на кожата, правейки стриите по-плитки.
Само тези съставки са ефективни в борбата с неприятните вътрешни кожни разкъсвания.
Различните други „вълшебни“ лосиони и кремове за тяло, съдържащи какаово масло, екстракт от водорасли и други подобни, при все че са призвани да се борят със стриите, просто правят кожата по-мека и гладка, но въобще не променят състоянието на самите стрии.
Тях можете да използвате профилактично (да предотвратите появата им), но не и за заличаване на вече образували се, макар и все още нови стрии.
Лазерна терапия
Ако стриите са много или пък са прекалено видими, можете да се обърнете за помощ към професионалистите.
С помощта на лазерно третиране дерматолозите обезцветяват новите и обратно – добавят пигмент към старите бели стрии.
Много се котира методът лазерна шлифовка (лазерен пилинг), който прави стриите практически незабележими. Лазерният лъч снема повърхностния слой на кожата и в резултат на тази манипулация се активизира процесът на активна регенерация на клетки, разрушава се старият, „с изтекъл срок на годност“ колаген и активно започва да се образува нов.
Но кожата трябва добре да бъде подготвена, преди да бъде подложена на лазерен пилинг – не по-малко от месец тя трябва да се подхранва със специални кремове, в състава на които влиза витамин С. Трябва да сте подготвени и за това, че след лазерния пилинг кожата на обработените участъци ще изглежда неестетично (мястото прилича на изгорено) и отново ще ви се наложи да я обработвате със специални мазила. Но със сигурност ще бъдете възнаградени за всичките тези не много приятни моменти с обновен епидермис, в която стриите ще изглеждат доста по-незабележими.
Трябва да ви предупредим също, че след прилагане на лазерна шлифовка кожата става много чувствителна към външни дразнения, особено към слънчева светлина. Затова два-три месеца ще ви се наложи да поседите на сянка или да планирате лазерните процедури за зимните месеци. Родилките могат да прибегнат до лазерна терапия на стриите не по-рано от 6 месеца след раждането, независимо дали кърмят, или не.
„Коктейли“, вкарани в проблемните зони
Вторият фаворит в борбата със стриите е мезотерапията. С помощта на специален пистолет или шприц в кожата с многобройни малки убождания се вкарва специален „коктейл“ от биологично активни вещества и витамини. Съставът на „коктейла“ се подбира индивидуално и зависи от състоянието на самите стрии, но основно включва аминокиселини, колаген, ферменти, растителни екстракти (например от водорасли или артишок). Понякога в „коктейла“ се добавят даже плацентарни или ембрионални екстракти.
С помощта на мезотерапията се активизира междуклетъчният обмен, подобрява се подкожното кръвоснабдяване, което на свой ред благоприятства обновяването на кожата. След серия от процедури (обикновено са достатъчни от 5 до 15 половинчасови сеанса) значително се подобрява външният вид на кожата, стриите стават по-малко забележими и изгладени.
Микролифтингът
е още един метод за борба със стриите. Той се различава от мезотерапията по това, че вкарването на специални вещества в кожата става с помощта на микротокове. В резултат на процедурите се стимулира обмяната на веществата, активизира се производството на колаген и еластин.
Тук е важно, че наред с въздействието на козметичните препарати по време на третирането се осъществява и паралелен лимфодренаж, който на свой ред подобрява не само кръвообращението, но и мускулния тонус.
Озонотерапия
През последните години за лечение на стрии широко се прилага и озонотерапията.
Тъй като озонът възстановява микроциркулацията, стимулира окислително-възстановителните процеси в организма и подобрява доставките на енергия до клетките, той благоприятства и изглаждането на стриите.
Кислородно-озонова смес се вкарва с помощта на подкожни инжекции в проблемните зони. За постигането на видим ефект е необходимо да се подложите на най-малко 10 процедури.
Вакуумен масаж
Не много големите стрии изчезват много ефективно след вакуумен масаж, който се предлага в почти всеки козметичен салони (известен е като метод LPG или ендермология). Него родилките могат да го прилагат 6 седмици след раждането, независимо от наличието на лактация. На количеството и качеството на млякото тази процедура не влияе.
По-внимателно с мазилата
Много лекарства за лечение на стрии съдържат стероиди и хормони. Тези вещества изтъняват кожата, правят е по-уязвима и предразположена към поява на нови стрии. Освен това тези мазила не се препоръчва да бъдат използвани по време на бременност и кърмене.
Народни средства
За профилактика на появата на стрии можете да използвате различни домашни средства – например зехтин, който трябва да втривате с масажни движения в зоните, предразположени към образуването на стрии.
Пробвайте също да извлечете полза и от народната рецепта за отстраняване на вече появили се стрии. Може би няма да успеете да заличите всички, но по-голяма част от тях е възможно да направите по-малко забележими.
Суперрецепта
В пластмасова чаша смесете 1/2 ч. ч. сок от алое и 1/2 ч. ч. зехтин. Добавете 10 капки витамин Е и 5 капки витамин А, които можете да си купите от всяка аптека. Разбъркайте всичко много добре и го прелейте в буркан от тъмно стъкло. Съхранявайте сместа в хладилника. Нанасяйте на кожата 2 пъти на ден – сутрин и вечер. По възможност не се капете поне 2–3 часа след това.