НЕПОТЪВАЩОТО РЕТРО

Непотъващото ретро
от Ирена ГЕОРГИЕВА
октомври, 2011 г.
През тазгодишния есенен сезон ретрото се очертава отново да е хит. Това е тенденция, която постоянно плува по модната повърхност, като ту се издига, ту се спуска по вълните, но упорито отказва да потъне към едно хубаво дългогодишно забвение в дълбините на модната история.
 Кели Карлсон
Ретрото се харесва заради носталгията по миналото или като вдъхновение, родено от отминали ценности… За мен ретрото винаги е било стремеж към блясъка от ранните години на магическия Холивуд.
Но неоретро тенденциите не се доближават до него. Те са или скучни, или в опит да са интересни стават нелепи. Стилът и красотата на някогашните актриси са неоспорими, но по време на преоткриването на добре забравеното старо красотата и изяществото им някак са се изгубили в превода. Сериалът Mad Men („Момчетата от „Медисън авеню“) третира времето на начално развитие на рекламния бизнес и илюстрира тогавашните обществени привички. Старателно изградените в съвремието образи на образцова домакиня или изтънчена работеща жена от 50-те години на миналия век нямат нищо общо с холивудските красавици от същия период.
Червилото е червено, ноктите – остри
сутиените – конусовидни. Има я и неизменната цигара в ръка. Но като оглеждам порцелановите лица и гъстите изкуствени мигли (да, те не са явление от XXI век) на героините от филмите по MGM, ме осенява следната мисъл: „Грешката в превода е стремежът към естественост, който характеризира съвременната мода. Тенденциите в прическите и грима се стремят максимално да имитират визия, „недокосната от човешка ръка“. Коси – издухани със сешоар в небрежно разпилени къдрици; грим – сливащ се с естествения цвят на тена.
Най-отличителната черта на съвременната мода – естествеността – по никакъв начин не се свързва с образа на ретромацката.
Защото нейната емблематична черта е визуалното усещане, че гледаш
жива кукла
Перфектна и изкуствена до мозъка на порцелановите си костици.
Разбира се, разбиването на този образ е свързано с утвърждаването на социалното равенство, защото той опредметява жената до безобразност. Естествено, че ще се бяга от кукленското и ще се търси модерна интерпретация в облика на съвременната „истинска“ жена. Но мисля, че такава успешна интерпретация не е направена досега. Още повече че към тогавашните красавици е имало различни естетически изисквания от сегашните. Така че ретростилът не отива на всекиго и
 Кристина Хендрикс
експериментите с ретрото не са препоръчителни
Примери за съвременни красавици, които са блестящи ретромацки, са Кели Карлсон и Кристина Хендрикс.Ако не приличате на някоя от тях, се въздържайте от късите коси на букли, четвъртитите очила и шофирането на кабриолет със забрадка за коса.
Елементът, който е емблематичен за ретрото и отива на всекиго, е черната очна линия.
По принцип драматичното открояване на черната очна линия върху чист клепач се смята за старомодно, но е много красиво и можете да се възползвате от тенденциите тази есен и да нанасяте очна линия всеки ден. Ако искате да синхронизирате и дрехите с ретромакиажа, изберете сладка рокля с якичка, разбира се, в някои от десетките оттенъци на телесния цвят, които завладяха тенденциите това лято и продължават да властват и през настъпващата есен. Сантименталните волани, копринените розички и кремавата дантела са идеални женствени и стилни елементи с ретрозвучене. А ако искате съвсем да влезете в образ и да копирате дори маниерите на ретромацкaтa, което аз обичам да правя, когато съм с такива дрехи, ами просто наблюдавайте любимата си икона от някой стар филм и обърнете внимание на движенията и говора й. Моите любими ретроикони са… Снежанка и особено Пепеляшка от първите филми на „Дисни“.