НЕПРИЯТНОСТИ ПОД ШАПКАТА

Неприятности под шапката
декември, 2011 г.
Зимата е истинско изпитание за косата. Ниските температури, топлите шапки, авитаминозата, сезонната депресия, а също и ниската влажност водят до увреждането и опадането й. Как да й помогнем да преживее това неблагоприятно време?
За да полагате правилните грижи, първо определете от кой тип е вашата коса.
Ако е суха и увредена
преди да я измиете, нанесете за 15 минути по дължините й маска, съдържаща натурално палмово масло. Или пък я поглезете с картофена маска, собствено производство. Сварете 3–4 средно големи картофа с обелките. Излейте водата, обелете картофите, сложете ги в керамична чиния и ги намачкайте с вилица, като добавите и 2–3 с. л. сметана. Трябва да се получи паста с гъста консистенция. Преди измиване разделете косата на кичури и нанесете получената маса в корените и по дължините. Увийте главата с полиетиленово фолио, а отгоре – с хавлиена кърпа. След 30 мин я измийте с мек шампоан за сухи коси, а след това я изплакнете с подкиселена вода (1 ч. л. лимонова киселина или ябълков оцет на тас вода).
Ако косата ви е много суха, измиващите средства (шампоани и балсами) трябва да са задължително за суха коса и да съдържат много подхранващи вещества. Желателно е да са от една и съща серия. Дайте възможност на балсама да постои на косата ви поне 2 мин, преди да го отмиете. Най-добре е да оставяте косата да изсъхва на въздух, а не да я сушите със сешоар – така ще й помогнете да съхрани хидролипидния си защитен слой.
Другият проблем, с който се сблъскват жените, е
мазната коса
За да се избавите от излишната мазнина, не мийте косата с прекалено гореща вода, тъй като високата температура стимулира работата на мастните жлези. Същото се отнася и за сешоара – настройвайте го на средно висока температура. Както и при сухата коса, и тук помагат маските. Нанесени преди измиване, те извличат излишъците от себум и облекчават работата на шампоана. След измиване с шампоан е желателно да изплакнете косата с ябълков оцет, разтворен в топла вода: pH на кожата на главата ще стане кисело и активността на мастните жлези ще се забави. При оформяне на прическата избягвайте средства, които съдържат силикон. И въобще по-малко пипайте косата си с ръце. Това ще забави процеса на омазняването й. Когато става дума за маски за мазна коса, собствено производство, най-ефективна е също картофената. Но към намачканите картофи добавете 1 разбит яйчен белтък и 1 с. л. мед. Можете да добавите и щипка сол. Оставете маската да действа 20 минути, след което измийте косата с мек шампоан за мазни коси.
При косопад
Да заздравите косата си, ще ви помогне и маска от настърган морков и силен чай. Към образувалата се каша добавете 5 капки зехтин, 1 ч. л. сметана и малко силен сварен черен чай. Изчакайте с маската 40 мин, след което измийте косата с мек шампоан за вашия тип коса и я изплакнете с подкиселена вода (1 ч. л. лимонова киселина на тас вода).