НЕТЪРПЕНИЕ ЗА ВЪЛШЕБСТВО

Нетърпение за вълшебство
 
декември, 2009 г.
 

Снимка © Leah-Anne Thompson – Fotolia.com

 
 
 
 Най-важно е вълшебството. То живее и в детските надежди, и в мечтите, и в усмивките, и в снежинките, които се сипят зад прозореца…
 
Седнали на стол до прозореца, притиснали нос в студеното стъкло, ние с часове броим сипещите се снежинки и вперили поглед в бялото на снега, силно се надяваме, че отнякъде ще се покаже шейната на Дядо Мраз. Пардон, на Дядо Коледа. Унасяме се в сън… На сутринта притичваме по пижама с боси крачета първи до елхата и с разтреперани ръце започваме да ровим подаръците. Неописуемо детско щастие. С нищо не може да се сравни…
Минаха години и ние завещахме мечтите си за коледни вълшебства на нашите деца. Но сякаш днешните родители са по-привилегировани, тъй като им се предлагат повече възможности да творят чудеса за своите деца. Как да направим празника незабравим за малките? Как да отговорим на техните очаквания?
 
А Дядо Коледа истински ли е?
Най-важното в организацията на празник за децата, и особено на коледния, е създаване на илюзия за максимална достоверност на онова, което става на сцената.
Имайте предвид, че децата са строги съдници. Фалша те усещат веднага. Ако брадата на влезлия у вас Дядо Коледа изведнъж се разлепи или пък от джоба му изпадне кутия цигари, това може да причини дълбока травма на малкия зрител. Впрочем децата са най-критичните зрители. Ако случващото се не ги заинтригува, те бързо губят всякакъв интерес и после става доста трудно за вас да върнете отново вниманието им към онова, което сте им подготвили като изненада. Затова сценарият на предстоящия празник трябва да бъде добре обмислен предварително и отрано.
Сюжетът може да бъде, какъвто ви харесва, но е важно да е не само весел и забавен, но и поучителен. В игрова форма децата с удоволствие получават нови знания за околния свят и се учат да общуват помежду си.
За да организирате празнична изненада на своите деца, имате няколко възможности.
⇒ Да подготвите всичко сами и да разчитате единствено на собствените си сили, време и въображение.
Да поканите вкъщи професионалисти, за които е като детска игра да пресъздадат образа на Дядо Коледа или пък на Снежанка. Но и професионалистите понякога не предлагат качествени услуги…
Да съберете цялото семейство или компания от приятели и да организирате домашен празник около елхата, в който да участват членовете на цялото семейство.
Ако сте се спрели на последната точка, да знаете, че ви чака много работа и трябва да имате поне малко талант на режисьор. От вас се очаква все пак да подготвите нещо като театрално представление с интересен сюжет. Темата на представлението може да е всякаква. Не е задължително да е коледно-новогодишна. Ако нямате представа, какво точно да направите, ще ви помогнем с няколко идеи.
 
За деца от 2- до 6-годишна възраст
Предложение за сюжет Внучката на Баба Яга – малката Яжка, се обидила на Дядо Коледа, че той не я посещава на празника и не й подарява подаръци. Затова решава да открадне чувала му с подаръци. И чувалът изчезва. Но приказките е добре да свършват щастливо, затова малката Яжка попада при децата в един дом (в случая вашия), където около елхата мъдрият Дядо Коледа и домакините й обясняват, че чуждото не бива да се пипа! Децата (в случая вашите) помагат на Яжка да поправи грешката си и тя връща чувала. След което те изваждат всички подаръци от него и ги раздават на онези, за които са предвидени. Не се притеснявайте, дори и да не сте надписали подаръците, децата безпогрешно ще се справят с раздаването им.
 
За децата от 7- до 12-годишна възраст
Предложение за сюжет Коледен празник в стил олимпиада или пък въображаемо пътешествие из чужди страни по света и запознанство с другоземски вълшебници…
Впрочем идеята за олимпиада е доста оригинална, защото включва донасянето на олимпийския огън, много флагове, стълбичка за награждаване, медали… Само трябва да измислите какво точно ще е състезанието.
 

Коментар
Ако решите да се обърнете за помощ към някоя фирма, която да организира празник за вашите деца, трябва да подходите отговорно към това.
При избор на фирма Бъдете много внимателни.
Информирайте се за компанията, към която се обръщате, от интернет.
НЕ ПЕСТЕТЕ време и нека да не ви мързи да посетите офиса й.
РАЗГЛЕДАЙТЕ фотоси и видеоматериали.
⇒ ПОДРОБНО УГОВОРЕТЕ всички условия на предстоящото мероприятие, особено ако става дума за деца в предучилищна възраст.
НЕ ПРАВЕТЕ ПОРЪЧКАТА СИ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ. Графикът на Дядо Коледа по празниците е много натоварен.
Трябва да ви усъмнят:
⇒ липсата на офис
⇒ ниската цена на услугата
⇒ изискването за 100% предплащане
⇒ затрудненията на сътрудниците да отговорят на въпросите ви.

 
За деца и родители
А може да организирате цяло новогодишно шоу, на което ще се насладят и възрастните, и децата. Такова шоу обикновено включва няколко вида услуги: спектакъл, игрова програма, участие на артисти, циркови номера, дискотека и фойерверки. Истинска незабравима новогодишна феерия, която навярно няма да остави и вас равнодушни. Но все пак трябва да бъде организирана от професионалисти.
И запомнете, че най-важното е вълшебството. То живее и в детските надежди, и в мечтите, и в усмивките, и в снежинките, които се сипят зад стъклото…
И ако наивните детски очи все още се оглеждат с очакване за коледно чудо, значи ние, слава богу, не живеем в чак толкова циничен свят! Значи има шанс и на нас да ни се случи истинско вълшебство.
 
Практични съвети
1. Не е важно дали сте решили сами да организирате празника, или да се обърнете към професионалисти. Важно е обаче да помните едно – в празничната нощ вашето дете очаква чудеса! То вярва, че се е държало добре през цялата година и че Дядо Коледа задължително ще посети точно него. То очаква подаръци. Главната ви задача е да поддържате у него вярата в Дядо Коледа.
2. Най-добрият начин да направите това е да го накарате да напише писмо на Дядо Коледа. В това писмо вашето дете ще може да разкаже за себе си, да се „изповяда“ за добрите дела, които е направило през годината, и, естествено, да ви подскаже какъв подарък очаква да получи. Ако детето ви още не умее да пише, напишете писмото заедно с него (по-точно вместо него, но слушайте какво ви говори). Ако ви мързи да седнете и да напишете отговор на писмото му, тогава потърсете професионалисти. Има фирми, които са се специализирали в отговаряне на детски писма до Дядо Коледа. Когато детето ви получи такова писмо по пощата, ще е на седмото небе от щастие.
3. След като писмото е изпратено, време е да помислите как да организирате същинския празник. Ако сте решили да се занимаете с организацията на празника сами, започнете с написване на сценария и разпределяне на ролите за „пиесата“. Важно е празничните костюми да са красиви и правдоподобни, за да не познае детето ви под червената мантия чичо Пепи, съседа от четвъртия етаж.