НЕЩО НАБЪРЗО

Нещо набързо
 
Рецептите сготви за вас Надя ПЕТРОВА
Снимки Авторът
 
ноември, 2010 г.
 
В кулинарията вкусът не страда от бързината. Има ястия, които, макар и да се приготвят за минути, изглеждат като за пред гости. А и са доста вкусни. Предлагам ви две бързо готвещи се.
 
Пиле по калифорнийски
Есента е красива с разноцветните си дрехи – имаш чувството, че току-що излиза от бутик на Вивиан Уестууд… Да, но пак е тъжно и сиво навън. Като съпротива срещу безмилостната есенна депресия ви предлагаме една пъстра като дъгата рецепта с обезкостени и обелени пилешки гърди, сготвени с нежна комбинация от лайм, чесън и мед. Сервира се върху сварен ориз. Подходяща е за диети, тъй като месото е нискокалорично и не е мазно. Лаймът и чушките съдържат много витамин С.
 
 
ПРОДУКТИ:  2 с. л. олио  4 обезкостени и обелени от кожата пилешки гърди  1 голяма глава лук, нарязана на пръстени  няколко чушки (добре е да са различни на цвят – зелени, червени, жълти)  сокът от 1 лайм  кората на 1 лайм  2 смачкани скилидки чесън  1 с. л. мед  черен пипер  150 мл пилешки бульон (може и от кубче) лайм и зелени подправки за украса  сварен ориз
 
 
 
ПРИГОТВЯНЕ:  Сгорещете олиото в голям тиган (аз съм използвала уок, но не е задължително). Прибавете едро нарязаните пилешки гърди. Гответе ги няколко минути, докато покафенеят, като ги обръщате внимателно.  Прибавете нарязаните на едри шайби лук и чушки, сока и кората на лайма, чесъна, меда, черния пипер и половината от бульона и гответе на среден огън 5 мин, като разбърквате постоянно.  След това излейте и останалия бульон и гответе още 5 минути. Сервирайте ястието горещо върху подложка от сварен ориз и гарнирайте с резени лайм и зелени подправки.
 
Пилето по калифорнийски е подходяща идея за неочаквани гости, защото става бързо и изглежда изискано.
 
 
Салата „Агиос Ахилеос“
 
 
Агиос Ахилеос, както вече се досещате, се намира в Гърция. Агиос значи свети, а Ахилеос не е онзи герой от Троянската война, а почитан от местните светия. Агиос Ахилеос е остров, обаче не се надявайте да го намерите на картата там, където предполагате. Намира се насред Малкото Преспанско езеро и всъщност е гръцки, макар че на него от векове живеят старинни македонски фамилии (днес носещи гръцки имена), а отсреща е Албания. Тук е гробът на най-трагичния ни цар – Самуил, който донесъл мощите на светеца, патрон на острова. Мястото е страхотно, Преспанското езеро е баш това, което помним от романите на Димитър Талев. Там отглеждат един сорт много едър боб, който е и много вкусен. И обичат да пият узо, естествено. С вкусни мезедета като това, което се забърква много бързо, ако предварително сте сварили боба.
ПРОДУКТИ:  1/2 кг едър боб  1 глава лук  връзка джоджен  консерва риба тон (може също сварено, мариновано или пушено филе от едра риба)  зехтин  сол и черен пипер на вкус  лимон
ПРИГОТВЯНЕ:  Сварете боба, като във водата сложете и малко олио, за да може, докато се вари, да стане мазен. Оставете го да изстине и го приберете в хладилника заедно с водата, в която е врял.  Когато решите да направите мезедето, извадете, колкото ви е нужно, от боба, отцедете го и го смесете със ситно нарязания лук и джоджен, парченцата риба и овкусете със зехтин, лимон (оцет), сол и пипер. Объркайте добре няколко пъти и сервирайте с резени лимон за доовкусяване.  Може да добавите по ваш вкус в салатата чушки или маслини.
 
Вариант за микровълнова печка
Сложете нарязаното месо в огнеупорен съд, прибавете сока и кората от лайма, чесъна, меда, пипера и половината от бульона. Гответе на най-силната степен 5 минути. Извадете съда и прибавете лука, чушките и останалия бульон и гответе още 3 минути. Оставете 5 минути да почине и сервирайте.