Не бързо, не много, не всичко

Не бързо, не много, не всичко
 
от Райна АНГЕЛОВА, психолог
 
януари, 2009 г.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Той е интересен, забавен. Кара те да се усмихваш, да се чувстваш добре. Харесва те и се опитва да ти го показва. Времето, което прекарваш с него, намираш за приятно. От друга страна, не се чувстваш толкова зле, когато го няма, когато си сама. Тогава необходим ли ти е?
Заслужава ли си да нарушиш вътрешното си равновесие, да поемеш рискове, да се подложиш на напрежение, да понесеш евентуални страдания
 
в името на любов с неизвестен край?!
Не, категорично не!
За теб любовта е проява на целомъдрие – без бушуващи страсти, без неконтролируеми моменти. Тя е логична, прагматична. В нея всичко трябва да бъде дозирано.
Предпочиташ да даваш не много, не бързо, не всичко. Още повече че не изискваш непрекъснато доказателства за чувствата на мъжа към теб. Времето ще покаже
 
Снимка © Dmitry Bairachnyi – Fotolia.com
 
дали трябва да бъдеш с него
„От мъжете можеш да очакваш само неприятности!“ – звучи в главата ти гласът на майка ти. Нейната лична история е красноречиво доказателство за истинността на думите й.
Години наред тя преглъщаше изневерите на собствения ти баща. От майка си разбра, че голямата любов съществува само в романите.
Да показваш чувства, да кажеш на някого, че го обичаш, е като да обявиш на висок глас, че си глупачка.
От малка си се научила да бъдеш разумна. Всъщност
 
научиха те да бъдеш разумна
Всеки твой порив, всяка твоя спонтанност срещаха неодобрителните погледи на родителите ти. В името на сигурността и спокойствието си ти прикриваше мислите и чувствата си, наложи строг контрол върху всяко свое действие.
Благоразумието те задължаваше да предвиждаш евентуалните негативни последици от всяко свое начинание.
Не е ли време да се отпуснеш малко? С какво толкова може да те нарани една любовна връзка?
Да!
 
в любовта винаги съществува риск
Тя може да ти причини силна болка, да те накара да се почувстваш непоносимо самотна. Но рискът е и приключение, което те прави жива и истинска.
А какво по-прекрасно от едно приключение, в чието начало е любовта? Посвети му време – бързо, много, цялото си време.