НОВА ЕРА В КОЗМЕТИКАТА

Нова ера в козметиката
юли, 2010 г.
© Nejron | Dreamstime.com

С годините виното може и да става по-хубаво, но нашата кожа, уви, губи своята привлекателност. Впрочем има добра новина – съвременната козметика може
да поправи всеки дефект…
25+
ОВЛАЖНЯВАНЕ
Какъв е проблемът?
Най-често срещаното оплакване от жени, попадащи в тази възрастова категория, са бръчици по челото и в ъгълчетата на очите. Те са резултат не толкова от напредването на възрастта, колкото от недостига на влага, прекалено активните и емоционални мимики и продължителното излагане на слънце. Жените на възраст около 30 години имат и проблеми, свързани с цвета на лицето – кожата започва да изглежда по-уморена (даже и след 8 часа сън!), а под очите честичко се появяват тъмни кръгове.
А решението?
На тази възраст кожата НЕ се нуждае от силни anti age продукти. За да се чувства тя добре, е достатъчно интензивно да я овлажнявате и да я защитавате грижливо от негативните външни въздействия.
Подберете качествен овлажняващ крем, който е добре да съдържа хиалуронова киселина, растителни екстракти, витамин С (последният влиза в състава на серумите и защитава клетките от свободни радикали).
След 25-годишна възраст трябва да започнете да използвате и нощен крем. Отдайте предпочитание на продуктите от една серия, които ще допълват и усилват един на друг ефекта си.
Дневният ви крем задължително трябва да е със слънцезащитен фактор (SPF). Ултравиолетовото излъчване е главният враг на младостта, затова е добре да защитавате кожата си от слънчевите лъчи даже и през зимата.
А нощният крем трябва да съдържа селен, екстракт от центела (азиатско растение, което напоследък много се използва в козметиката) и екстракт от корени на черница. Тези вещества са мощни атниоксиданти, стимулират синтеза на колаген и помагат на клетките да се възстановят след агресивни въздействия от околната среда. Вложени в кремовете, те активизират производството на сиртуини в организма – белтъчини, необходими за поддържането на жизнеспособността на клетките.
Google каза
Сиртуинът е…
…протеинов ензим, който се среща и в човешкото тяло. Негова основна функция е възстановяването на наранените клетки и удължаването на живота им. Всъщност без сиртуин клетките умират. Така че на въпроса „Дали сиртуинът помага в борбата със стареенето?“ отговорът е „Да, защото това е неговата работа“. Именно затова, включвайки сиртуин в продуктите, производителите на козметика се надяват той да върши същата работа.
Наскоро в пресата излезе съобщение, че голяма фармацевтична компания прави опити да разработи лекарства, които активизират производството на сиртуини в човешкия организъм. Обнадеждаваща новина, тъй като е сигурно, че това вещество удължава живота, като намалява дегенериращото стареене.
 
Сред многобройните хипотези, които се опитват да обяснят появата на бръчките, най-разпространената е теорията за свободните радикали, които разрушават колагеновите влакна. Именно затова си струва да обърнем внимание и на козметичните средства, съдържащи коензим Q10. До 30-годишна възраст кожата има отличен потенциал. Но лошата екология, неправилният начин на живот и прочие известни на всички фактори могат дайога се отразят зле. Ако трябва да сме честни, да ги отстраним напълно, е невъзможно. Но да минимизираме вредите от тях е по силите ни. Не забравяйте, че веднъж седмично трябва основно да почиствате кожата си със средство с не много високо съдържание на плодови киселини или с мек скраб. Важно е да поддържате микроциркулацията и тонуса на нервните окончания на кожата, тъй като от работата на капилярите пряко зависи колко добре кожата ще бъде снабдена с необходимите хранителни вещества. Обърнете внимание на средствата с екстракт от гинко билоба. Те поддържат нормалното състояние на междуклетъчното вещество, възпрепятстват свиването и изтъняването на капилярите и стимулират производството на колаген.
35+
ТОНИЗИРАНЕ
Какъв е проблемът?
Бръчките стават все по-отчетливи, очертават се две по-дълбоки бръчки от двете страни на носа към устните (назолабиални бръчки), кожата губи юношеската си гладкост и започва да изглежда изпръхнала и неравна. На лицето се появяват спукани капиляри, а след слънчеви бани се забелязват вече и не чак толкова неспасяеми нарушения на пигментацията.
А решението?
С всяка изминала година активността на кожните клетки намалява, затова ваша основна задача е да поддържате статуквото и да предотвратите по-нататъшното влошаване на обменните процеси. Всяка година лабораториите синтезират нови, по-съвършени козметични средства и откриват уникални съставки, способни да върнат времето назад. Последният фаворит на козметолозите е веществото под название EGF, дословно преведено като епидермален фактор на растежа (Epidermal growth factor). EGF отдавна се използва в медицината за зарастване на рани по кожата след изгаряния, пластични операции и т. н. Днес започнаха да го включват в състава на козметични продукти. Например в съчетание с лековити билки той усилва ефекта си на овлажняване и защита на кожата.
Не бива да изваждаме от сметките и кремовете с пептиди. Те ефективно възстановяват клетъчната активност и следователно включват естествения механизъм на защита от стареене на кожата. Най-хубавото е, че ефективността на anti-age продуктите от този клас не престава да се усъвършенства. Днес за нуждите на козметологията се използва целият комплекс от различни пептиди. Триптидите например подобряват всички функции на клетката, хексопептидите улесняват сцеплението и връзката между клетките, тетрапептидите помагат за елиминиране на токсините и потискат процесите на гликация (разрушаване на протеиновите връзки от молекулите на захарта).
Още една важна съставка в козметичните средства за зряла кожа е ретинолът (производно на витамин А). Едно от главните достойнства на ретинола е, че „работи“ в няколко направления. От една страна, забавя процесите на биологичното стареене, прави кожата по-опъната и „разглажда“ вече съществуващите бръчки. От друга, изравнява цвета на лицето и запълва бръчките отвътре.
Съвременната козметология максимално се е доближила до една друга наука – генетиката. Фактът, че възрастовите изменения са свързани на първо място с повредени ДНК клетки, е доказан отдавна. И през последните десетилетия няколко козметични лаборатории се мъчиха над задачата да създадат козметично средство, което е в състояние да „поправи“ именно повредените ДНК клетки. Прогнозата е много обнадеждаваща! В хода на изследванията са били открити уникални козметични комплекси, които активизират действието на „съзидателните“ гени и забавят това на „разрушителните“. Биолисат е уникално вещество в състава на кремовете за лице от последно поколение, което доказано ускорява естественото обновяване на клетките и забавя преждевременното стареене. Биолисатът благоприятства работата именно на „съзидателните“ гени, което на свой ред повишава синтеза на колаген, заздравява тъканите и придава на кожата свеж, отпочинал вид.
45+
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ
Какъв е проблемът?
Клетъчният „скелет“ (мрежата от колагенови и еластинови влакна, които поддържат кожата опъната) отслабва, от което лицето постепенно започва да се… смъква надолу. Кожата увисва и става грапава на пипане. Престоят на слънце причинява трудно заличими пигментни петна. Колкото по-близо до менопаузата е една жена, толкова по-често започва да се оплаква от извънредна сухота на кожата. А и бръчките никнат вече от нищото – изведнъж, без предупреждение.
А решението?
В човешкия организъм за плътността и опънатия външен вид на кожата отговарят фибробластите (клетките на съединителната тъкан). Доказано е, че с годините тяхното количество намалява и именно затова кожата се отпуска и увисва. Може ли да активизирате синтеза на фибробласти и по този начин да стегнете кожата? „Да“ – отговарят учените, доверявайки се на екстракта от дрожди. Той е в състояние да въздейства не само върху епидермиса и горния слой на дермата, където и се произвеждат фибробластите. От този екстракт кожата черпи енергия и сама започва активно да се обновява. За да се подсили лифтинг ефектът на лифтинг продуктите (серуми и кремове), в състава им се влагат биолипиди и екстракт от ленено семе.
Ако за вас е важно не само да стегнете контура на лицето, но и да придадете на кожата здравословно сияние и мекота, изберете козметика с биоексфолианти с екстракт от центела и микроскопични парченца кайсиеви черупки.
Нарушената кожна пигментация е още един характерен проблем за зрялата кожа след 45-годишна възраст. Само допреди няколко години съществуваше един-единствен начин за борба с него – химически пилинг или козметика с плодови киселини. Днес имате доста по-голям избор. При това съвременните избелващи козметични продукти могат да се използват по всяко време на годината и върху всеки тип кожа. Активните избелващи компоненти в състава на серумите например са уникалният екстракт от бяла орхидея, който не просто изсветлява пигментациите, но също така подпомага естественото производство на пигмента меланин на генно равнище в организма. С негова помощ ние се спасяваме не само от образувалите се пигментни петна, но и предотвратяваме тяхната поява в бъдеще. Да не говорим, че продуктите, които съдържат екстракт от бяла орхидея, възвръщат здравословния сияен блясък на кожата.
В търсенето на отговор на въпроса, защо с възрастта регенерационните процеси в кожата се влошават, учени от различни лаборатории по света установили виновниците за това – натрупалите се през годините токсини. Те не просто нарушават ритъма на работата на здравите клетки, но и възпрепятстват усвояването на активните съставки от кремовете и серумите, заради което третирането с тях може и да не даде значителни резултати. Да елиминирате токсините, означава наполовина да решите проблема със стареенето на кожата. Можете да се справите с тази задача с незаменимите серуми, в чийто състав присъства екстракт от перли. Клиничните тестове сочат, че това вещество може да намали количеството на токсините в кожата цели 5 пъти. В резултат клетките на дермата и епидермиса се „освобождават“ от товара и започват самостоятелно да се борят със стареенето.
© Krimar | Dreamstime.com
ПО-ВНИМАТЕЛЕН ПРОЧИТ НА ЕТИКЕТИТЕ
 
АНТИОКСИДАНТИ Вещества, които се борят със свободните радикали. Последните се появяват в организма заради злоупотребата със слънцето, пушенето и интоксикацията и разрушават здравите клетки. Към най-мощните антиоксиданти се отнасят витамините Е и С, екстрактът от бял и зелен чай и селенът.
БИОЛИСАТ Това наскоро открито вещество работи на ниво гени – тоест активизира работата на гените, отговорни за обновяването на кожата, и по този начин пречи на стареенето отвътре навън. Биолисатът се добива от бифидобактерии.
ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА Тя е едно от най-ефективните овлажняващи средства. Младата кожа произвежда хиалуронова киселина, но с възраст­та това производство намалява като количество. Хиалуроновата киселина е популярна съставка на много кремове и подмладяващи инжекции.
ЕКСТРАКТ ОТ ДРОЖДИ Той подпомага работата на фибробластите (клетки на съединителната тъкан), отговарящи за плътността и стегнатия контур на кожата. Наличието му в състава на кремовете говори за техния гарантиран лифтинг ефект.
EGF Това еепидермален фактор на растежа – белтъчно съединение, състоящо се от 53 аминокиселини. Този сложен белтък прониква в кожата, стимулира образуването на млади кожни клетки, забързва обмяната на веществата и така позволява на кожата самостоятелно да се обновява.
КОЛАГЕН Ключова белтъчина в структурата на кожата, чийто дефицит води до загуба на еластичност, гладкост и тонус. Хидролизираният колаген, влизащ в състава на козметичните средства, се усвоява добре от епидер­миса и служи за корекции на възрастовите изменения.
КОЕНЗИМ Q10 Той представлява белтък, сходен с този, който изгражда самата кожа. При системно прилагане повишава кожния тонус и се бори успешно със свободните радикали. Използва се за профилактика на възрастовите изменения.
МОРСКИ ПРОДУКТИ (водорасли, планктон)Това са източници на специфични микроелементи и витамини, помагащи на кожата да се бори с остаряването. Овлажняват и подхранват в дълбочина, подобряват метаболиз­ма и защитните свойства на кожата. Както сочат последните научни изследвания, термалният планктон във висока концентрация даже е в състояние да влияе на активността на гените.
РЕТИНОЛ Той е производно на витамин А. В състава на козметичните средства подобрява тургора на кожата, прави я по-еластична, намалява бръчките и пречи на появата на нови. Максимално ефективен е в съчетание с минерални комплекси (магнезий, калций и цинк).
ПЕПТИДИ Белтъчни съединения, присъстващи в самата кожа. Недостигът на пептиди се явява една от причините за стареене, затова все по-често можете да срещнете тези вещества като съставки в козметичните кремове. В достатъчна концентрация те правят кожата по-опъната, стегната и свежа.