НОЩНА СТРАЖА

Нощна стража
март, 2009
Снимка © Valua Vitaly – Fotolia.com
Докато спим, кожата ни работи активно по заличаване на следите от умората, натрупала се върху нея през изминалия ден. Нуждае ли се тя през това време от помощ под формата на козметични средства и как да не сгрешим в избора си?
 
През деня кожата ни е подложена на постоянен стрес – най-малкото от цигарения дим и замърсения въздух. Затова използването на нощен крем като средство за активно подхранване и възстановяване на функциите й не е лукс, а необходимост. По-добре е да инвестираме повече средства в скъп нощен крем, а дневният ни да е по-евтин. Но какво точно средство за нощна грижа да изберем?
Добре е да разчитаме на собствените си усещания при избора на нощен крем. Но не бива да пренебрегваме и съветите на специалистите, тъй като статистиката сочи, че често преувеличаваме кожните си проблеми и дефекти и още по-често не намираме най-верните решения за отстраняването им.
Излишната вода
Учените развенчаха разпространения мит, че нощните козметични средства могат да провокират задържане на вода в кожата и образуване на отоци около очите (особено при предразположени към тези проблеми дами). Вярно е, че отоците основно се дължат на задържането на течности в организма, но могат да бъдат причинени и от различни хормонални дисфункции, както и от бъбречни, сърдечносъдови и ендокринни заболявания. Така че, преди да хвърлите цялата вина на нощния крем, изяснете си какво точно не е наред във вашия организъм. Отичането наистина може да се дължи и на въздействието на козметичен продукт, ако той съдържа съставки, на които кожата ви реагира с алергична реакция. Или по-често ако продуктът не съответства на вашия тип кожа. Затова, когато избирате нощен крем, се отдайте сериозно на това занимание.
За да ви успокоим обаче, ще споменем, че съвременните anti-age нощни кремове са обогатени със съставки с лимфодренажно действие: кофеин, гинко билоба и рутин.
Друго важно условие е да изберете програмата за грижа за кожата си не по вдъхновения и от каприз, а в зависимост от реално съществуващи естетически дефекти и от степента на тяхната изразеност. Много съвременни нощни кремове освен традиционните компоненти (овлажняващи и подхранващи) съдържат още лимфодренажни, избелващи и противовъзпалителни. Преценете правилно от какво най-много се нуждае вашата кожа в момента.
 
Демократичен избор
Както сте забелязали, козметичните средства за нощна грижа са с по-плътна текстура от тези за дневна. Благодарение на това те създават ефект на лека оклузия (от латински, затваряне, запушване, непроходимост). Струва ви се, че имате маска на лицето. Това обаче позволява на активните съставки на крема по добре и по-дълго време да проникват в кожата. Въпросната плътна текстура е безспорно най-комфортна за сухите кожи. Притежателките на проблемна и на мазна кожа е добре да изберат многофункционален нощен крем, способен да реши и проблемите със свръхактивната работа на мастните жлези. Идеалният нощен крем в този случай трябва да е с лека текстура, която да попива бързо. И още – да е с изразен овлажняващ и противовъзпалителен ефект.
За да изберете ефективния за вашия тип кожа крем за нощна грижа, послушайте все пак какво ви „казва“ чрез реакциите си и вашата кожа.
 
По консистенцията ще ги познаете
Нощните кремове са с различни текстури и според тях се разделят на:

Гел Полупрозрачно леко средство, което не запушва порите. В Европа под формата на гел се продават само средства за околоочен контур. В Япония, където кожата на жените е по-мазна, гелът често заменя обичайния за нас нощен крем.
Серум По текстура прилича на гела, но съдържа оптимално количество витамини и микроелементи. Никога не го използвайте като самостоятелен продукт. Серумът се нанася винаги под крема – дневен или нощен. „Запечатването“ му с крем гарантира неговата ефективност.
Емулсия По количество полезни съставки този продукт не отстъпва на крема. Но текстурата му е по-лека. Обикновено емулсиите се предлагат във флакони с удобни дозатори. Този вид продукт за нощна грижа е подходящ за мазна кожа.
Крем Основно средство за нощна грижа за кожата си остава кремът – от съвсем лек (за мазна кожа) до изключително плътен (за суха).