НЯМА „СТУДЕНИ“ ЖЕНИ

4774344sean / Dreamstime.com
Сексуалността на жената е физиологически и психологически по-сложна от тази на мъжа. Тя зависи не само от телесните реакции, но преди всички от емоционалното състояние.
„Обичах да правя секс дори когато не изпитвах оргазъм. Бях убедена, че въобще не мога да изпитам оргазъм – разказва 28-годишната Катя. – Веднъж една приятелка ми каза, че ако мъжът остане достатъчно дълго в мен, то насладата непременно ще настъпи. Следващия път по време на секс за първи път успях да усетя върховното удоволствие. Не контролирах движенията си, а напълно се отдадох на усещането и тогава изпитах нещо… с нищо несравнимо.“
Крехкостта на женската сексуалност
Сексуалният живота на жената е заключен в едно ментално пространство, затова повечето житейски ситуации – като събитията от изминалия ден, отношенията с партньора, фазата на менструалния цикъл – се отразяват на либидото є. То може да бъде „извадено“ от равновесие от най-незначително недоразумение (обидна реплика от колега например), а да не говорим за нещо по-сериозно като уволнение от работа, болно дете и прочее неприятности.
Силата на женското сексуално влечение се регулира от работата на лимбичния дял на мозъка, който управлява емоциите и нашето инстинктивно поведение.
Ситуация, при която еротичното влечение отсъства напълно, се среща изключително рядко. Само в този случай сексолозите говорят за фригидност.
Обикновено жените изпитват влечение и получават удоволствие от секса, но невинаги стигат до оргазъм. В последния случай става дума за анаоргазмия. Но ако жената получава оргазъм само при мастурбация, въобще не става дума за анаоргазмия.
Периодичното отсъствие на оргазъм е съвсем нормално нещо.
Повечето млади жени в началото на сексуалния си живот много рядко изпитват вагинален оргазъм.
Те все още опознават ерогенните си зони и трупат сексуален опит.
Тялото като улика
Аноргазмията може да продължи дълго, ако причина за нея е изневярата на партньора. Жената спира да му има доверие и, естествено, не може да се разкрие и отпусне докрай в момент на физическа близост.
Постоянната аноргазмия без видима причина говори за дълбоки нерешени вътрешни проблеми. Тя може да отразява несъзнателно желание за отмъщение на мъжа за неговата изневяра.
Някои жени изпитват нарастваща възбуда по време на секс, но не стигат пика на наслаждението, просто го „пропускат“. Повечето такива жени обикновено са расли в пуритански семейства – родителите им са ги наказвали за невинни експерименти със собственото им тяло. Но има и други случаи. Като този на 27-годишната Пепа, която не може да приеме своята женственост, защото винаги е била комплексирана от по-малката си сестра, която е красавица, любимка на баща им. „Така и не се научих как да използвам козметика и да се интерeсувам от мода – признава младата жена. – А по време на секс винаги се чувствам… излишна.“
Понякога жените несъзнателно си забраняват да изпитват чувствени наслади. Други пък осъзнато отбягват сексуални отношения, за да не попаднат в зависимост от мъжа. „Струва ми се, че ако изпитам оргазъм, ще с превърна във вещ, която му принадлежи – казва 35-годишната Ана. – По време на секс се разсейвам нарочно, като гледам наоколо. Искам да съм свидетел на неговото удоволствие, но той на моето – не.“
В сравнение с мъжете процесът на възбуждане и постигане на оргазъм при жените протича по-разнообразно и доста по-индивидуално.
Жените са способни на многократен оргазъм. И в същото време могат да получават удовлетворение от секса, без да изпитват оргазъм с години.
За разлика от мъжете, при които изчезването на оргазма води до загуба на сексуално влечение и ерекция. И още нещо интересно – не е възможно женският оргазъм да се локализира в някаква отделна точка на тялото или в половете органи. Той се заражда в мозъка, усеща се със цялото същество и може да се предизвика дори и само от играта на въображението. Да, истина е!