ОБРАТНО НА ТЪМНИТЕ НИ НАВИЦИ

Обратно на тъмните ни навици
от Ирена ГЕОРГИЕВА

ноември, 2011 г.
© Iakov Filimonov / Depositphotos.com
Идва зима. Най-тъмният и студен сезон. В селата хората бързат да попълнят запасите си от дърва за огрев, въглища и нафта. Овцете се гушат една в друга. Прибират кравите в топлите им обори, за да ги скрият от страшната зимна смърт.
И ние в града се запасяваме. Топли дрехи и обувки, шапки, шалове, ръкавици…
И всичко е черно или сиво
за да се слеем с нощта и да станем част от ужаса на зимата, за да не ни застигне отмъстителната й сила в лицето на… какво? Такси без парно?! Десетте минути, необходими, за да се загрее колата след запалване на двигателя!? Внезапно развалилата се печка, която ни принуждава да се преместим, за да гледаме любимия си сериал в съседната стая на парно.
От какво точно се страхуваме, ние, градските жители, през есенния и зимния сезон, че ходим с дрехи като за погребение, носим тъмен лак и всяка година тържествено преоткриваме по модните подиуми горещия цвят на прясно пусната кръв? Като че ли други, по-свежи цветове освен червеното не съществуват! Всичко това се дължи на сезонната депресия. Може би… За която лек са (пак обратно на навиците ни) кратките посещения на соларно студио през студените месеци.
Късната есен е толкова романтично време! Свежият слънчев въздух просто
мирише на муселин и колосана дантела
Страхотните разходки със старомодна рокля с буфан ръкави… Секси контрастът между нежната кремава коприна и едрата „драскаща“ плетка на дебелата ни вълнена наметка в съчетание с ботуши с много високи токчета или уютни сладки ботушки.
И дъждът. О, дъждът! С приспивния си ромол вечер и пречистваща сила, когато се разхождате под него с чадър и гумени ботуши (от тези, които можете да си купите във всеки скъп и стилен магазин за обувки).
Няма нищо тъмно и мрачно във всичко това. Вярно е, че се стъмва рано. Вярно че ни се налага да сме активни дълго след като слънцето залезе и това е потискащо, но свежите дрехи ще облекчат нашата потиснатост, а тъмните, напротив – ще я засилят.
Доказано е, че носенето на
дрехи с жълт цвят
мигновено подобрява настроението. Вземете си жълти дъждобран и ботуши – като тези в детските книжки – и ще усетите как нежеланието ви да излизате навън се стопява.
Същото важи и за настъпващите зимни месеци – бъдете едно цяло с чудно красивата природа: с бели връхни дрехи, с нежно блещукащи в бяло или в синьо бижута и с ефирни материи под дебелото палто от кожа с косъм (и бездруго сградите, в които работим или учим, са силно отоплени и ако сме се навлекли с няколко сиви пуловера, цял ден се потим като в сауна).
Носете рокли!
Поддържайте краката си топли с кашмирени чорапи в шикозните ботуши и се превърнете в нежни кралици с рокля в нежно синьо – цвета на сянката на падналия сняг!
Зимата е най-искрящият сезон. Порадвайте му се! Сподавете гласа на родовата си памет, която ви нашепва, че зимата е страшна и трябва да се криете с черни дрехи!
Радвайте се и, за бога, когато наближи Коледа, не украсявайте елхата в цветовете на дъгата, а в цветовете на зимата – бяло, синьо, нежно, почти бяло жълто и сребристо.