Община Челопеч с участие в инициативата “Стар акумулатор за нов дефибрилатор”

Знаете ли, че вече можете да подпомогнете инсталацията на автоматичен външен дефибрилатор (АВД) на обществени места, правейки го по един истински неочакван за това начин – дарявайки стария си акумулатор за рециклиране?

Звучи твърде хубаво, за да е истина, но благодарение на инициативата “Стар акумулатор за нов дефибрилатор” на фондация “Първите три минути” това е напълно възможно.

Наличието на автоматични дефибрилатори на ключови обществени места в градовете и селата има силата да спаси живот. Както личи от името на фондацията, първите три минути при животозастрашаваща ситуация често са определящи за оцеляването на пациента. За съжаление, понякога линейките се бавят и не пристигат достатъчно бързо, което прави нуждата от дефибрилация в определени моменти жизнено важна.

Снимка: chelopech.egov.bg

Наличието на автоматични външни дефибрилатори на предварително избрани за това места в градовете е световна практика, която вече навлиза и в България. Тук тя е обвързана и с доброволчеството, защото всеки един от нас може да си “осинови” дефибрилатор, евентуално спасявайки човешки живот в бъдеще. Кампанията на фондация “Първите три минути” е обвързана както с инициативността на активните граждани, така и с компании от корпоративния сектор, които също се включват активно в кампанията.

Тук фондацията може да помогне както с организацията на кампанията, така и с избирането на ключовите локации, където да бъдат поставени дефибрилаторите в съответните населени места.

Община Челопеч е една от общините, които активно се включиха в кампанията на фондация “Първите три минути”. Благодарение на инициативността на кмета инж. Алекси Кесяков, жителите на общината вече предават за рециклиране старите си акумулатори, с което да бъде подпомогнато закупуването на дефибрилатори за спешни случаи. Инж. Кесяков отбелязва, че така не само ще бъдат закупени АВД устройства, но и рециклирайки ненужните си акумулатори, челопеченци ще допринесат и за опазване на околната среда.

В интервю за БТА кметът на Челопеч сподели, че скоро в общината ще започне рециклирането на първите акумулатори, предадени от жителите. Така ще може да се пристъпи и към закупуването на първия автоматичен външен дефибрилатор. Общината работи активно и по това да определи местата в Челопеч, където могат да бъдат поставени устройствата, за да бъде използването им възможно най-ефективно.

Поддръжката на закупените дефибрилатори ще се извършва от общината на Челопеч, потвърждава инж. Кесяков.

“В ситуации на нужда от дефибролатор, първите три минути са наистина важни. Ако хората не разполагат с подобна апаратура, с която да “закрепят” пострадалия, за да може той да бъде транспортиран до най-близката голяма болница, това може да коства живота му”, сподели кметът на Челопеч пред БТА.

Той признава, че нуждата от подобни дефибрилатори в Челопеч е и заради липсата на достатъчно добра мрежа от медицински услуги в общината.

“Тъй като ние попадаме в категорията на малките населени места, където медицинските услуги не са толкова добре застъпени като обем, търсим подобни алтернативни методи, които да компенсират и да дадат възможност на хората да получат адекватно медицинско обслужване”, обясни кметът.

Добрата новина е, че все повече общини у нас предприемат стъпки по осигуряването на подобни дефибрилатори, при това – не само чрез кампанията на фондация “Първите три минути”, но и със собствени средства.

Инж. Алекси Кесяков потвърждава, че кампанията за закупуване на АВД устройства няма краен срок и ще продължи доколкото е възможно, а жителите на Челопеч могат да продължат да даряват своите стари и ненужни акумулатори.

Кметът на Челопеч разкри, че в плановете на Общината влиза и закупуването на професионална апаратура, която ще бъде поставена на места с 24-часова охрана.

“Предвиждаме да имаме и по-професионална апаратура, която ще бъде закупена от Общината на малко по-късен етап. Подобни апарати ще са осигурени за училища и детски градини, в Общината и в поликлиниката – навсякъде, където имаме постоянна 24-часова охрана. Разбира се, хората, които ще отговарят за тези апарати, ще преминат през специално обучение, за да могат да оказват помощ по един по-професионален начин”, посочи инж. Кесяков.