ОПРАВДАТЕЛНИ „ПРИСЪДИ“ ЗА КРЕМА

Оправдателни „присъди“ за крема
 
Почти няма жена, която да не използва крем за лице. Този козметичен продукт ни е жизнено необходим както през лятото, в най-големите жеги, така и през зимата – в най-големите студове. За да предпазва кожата ни от вредните влияния на околната среда, от обезводняване и, естествено, от бръчки. Ние очакваме от крема удоволствие и мълниеносни резултати. И много му вярваме. Но оправдават ли се тези наши очаквания?
 
Наистина ли с помощта на крема можем да предпазим кожата от преждевременно стареене?
Да, но е глупаво да се мисли, че тази работа ще свърши единствено и само anti-age козметиката. По-голямата част от предохранителните мерки е по-умно да „възложим“ на слънцезащитните кремове, които впрочем се използват не само през лятото, а и през зимата. Нищо че няма слънце, радиацията продължава да действа подмолно и да състарява кожата ни. Другото важно нещо е да съчетаваме използването на козметика със здравословен начин на живот, който включва богата на витамини, протеини и антиоксиданти храна и ограничения на цигарите и алкохола. Целият този комплекс от мерки наистина гарантира забавяне на процесите на стареене на кожата. Ако се съмнявате, сравнете кожата на своята майка с кожата на своята баба (или прабаба, ако имате нейна снимка). Две поколения назад признаците на възрастта (по-скоро на остаряването) при жената са били доста по-силно изразени.
 
Храни, богати на антиоксиданти
Що се отнася до крема, достатъчно е да има надпис anti-age, за да го предпочетем като оръжие срещу стареенето. Но що се отнася до храните, богати на антиоксиданти, трябва да ги знаем. Най-добре наизуст!
► Моркови, домати, салати, марули, спанак, лапад, киселец, магданоз, зелен лук, чесън, кайсии, тиква (богати са на каротин)
Спанак и броколи (богати са на коензим Q)
Портокали, грейпфрут, лимони, киви, червени и зелени чушки, ягоди, малини, чай и мармалад от шипки, броколи (богати са на витамин С)
 Слънчогледово олио, зехтин, орехи, бадеми, лешници (богати са на витамин Е)
 Месо (постно), риба и други морски продукти, пълнозърнест хляб, боб, леща, соя (богати са на цинк, селен и коензим Q)
 Червено вино, черно грозде, боровинки, къпини, лук, зелен и черен чай, какао, кафе, ябълки (богати са на биофлавоноиди и други антиоксиданти)
 
Кои точно кремове притежават възстановяващи свойства, тоест могат действително да връщат времето назад?
Тези, които съдържат витамин А и неговите производни. Те забавят процесите на стареене, провокирани най-вече от ултравиолетовото излъчване. А също така стимулират естествената регенерация на клетките, тоест възобновяването на кожата. Същото се отнася и за кремовете с алфа-хидрокси киселини (AHA) в състава си, за които доскоро се смяташе, че притежават само пилинг свойства. Учените вече окончателно установиха, че те оказват също избелващ ефект, стимулират изработването на колаген и благоприятстват естественото овлажняване на кожата. Най-ценното им качество е, че проникват до дълбоките кожни слоеве (до самата дерма) и провокират естественото възобновяване на кожните клетки (за сметка на удебеляването на епидермиса обаче). В редки случаи към тях може да се прояви индивидуална непоносимост, която се изразява в сухота и усещане за стегната кожа, зачервяване или сърбеж.
 
Забавят ли стареенето хидратиращите кремове за ежедневна употреба?
Естествено. Всички биохимични процеси в тъканите протичат с участието на водата. Вътреклетъчният метаболизъм на обезводнената кожа е доста по-бавен, което води до влошаване на храненето и дишането на клетките, както и на „извеждането“ на токсините от тях. Всичко това не може да не окаже влияние на скоростта на регенерация на кожата и на нейния тонус. Дефицитът от вода води до усещане за опънатост на кожата, до лющене, до поява на бръчки и сухи линии – признаците на стареене стават видими доста по-бързо. Всекидневната хидратация е минимумът, който можем да направим за съхраняване на младостта на нашата кожа.
 
Лечебните кремове, предписани от дерматолозите, по-ефективни ли са от тези, които се продават в козметичните магазини?
Важно е да се прави разлика между тях. Лечебните средства оказват целенасочено въздействие върху кожата с цел да решат определен проблем (обсегът им на действие е тесен и специфичен). Те могат да имат противопоказания или странични действия. Да оцени правилно ефекта от тях, може само лекар дерматолог. Не бива да ги използвате безотговорно.
Друго нещо е обикновената козметика за лице. Съвременните козметични лаборатории работят усилено не само над хипоалергенността и безопасността на своите продукти, но и над полисензорността им. Което означава, че се стремят да създадат кремове с такъв състав, който оказва позитивно влияние на всички наши чувства – чрез аромата, цвета, текстурата и консистенцията си. Последните научни изследвания потвърждават, че положителният ефект от крема се определя не само от въздействието на неговите активни полезни съставки, но и от приятното чувство на удоволствие, което ние получаваме в процеса на използването на продукта. За да подсилят действието на крема чрез изпитване на чувствено удоволствие, на производителите им се налага да изследват процеси, протичащи в различни участъци на кората на главния мозък.
 
Наистина ли най-скъпите кремове са и най-ефективни?
Всъщност тайната на луксозната козметика не се крие в пряката връзка между цена и ефективност. Някои много скъпи кремове действително са изключително ефективни. Но и някои по-достъпни като цена техни „братовчеди“ не им отстъпват по въздейственост. Новите продукти невинаги са по-ефективни от тези, които дълго време са се задържали на пазара (а новите по правило са по-скъпи!).
Не бива да се пренебрегват и индивидуалните особености на кожата. Понякога тя, кожата, не може да „понесе“ някакъв крем, независимо колко скъп е той. Как да направите избора? Слушайте не само съветите на козметиците, но и на своята кожа. Чувството за комфорт, гладкостта є и равният цвят на тена са доказателства, че сте уцелили точния крем.
 
Задължително ли е да се използват и дневен, и нощен крем едновременно? Или това е просто маркетингов трик, за да се купуват повече кремове?
Най-важното е какво ги различава – това са защитните компоненти в съдържанието на дневния крем. Химическите ултравиолетови филтри, които са безспорни съюзници на кожата през деня, през нощта се превръщат в ненужно бреме за нея. Нощем кожата използва времето, за да се освободи от токсините, да неутрализира свободните радикали и да попълни енергийните запаси на клетките. Формулата на нощния крем съдържа точно такива съставки, които є помагат да реши всички тези „задачи“.
Но съществуват и универсални кремове, които може да се използват 24 часа в денонощието. В този случай обаче на кожата є трябва допълнително и защитен дневен крем (например тонално средство със SPF 15).
 
Можем ли да се доверим на лабораторните тестове?
Безусловно. Тестовете от типа „преди и след“ се правят на базата на анкета с потребителите. Клиничните изпитания на кремовете се провеждат от специалисти дерматолози. А биометричните технологии позволяват да се оценят резултатите от въздействието на козметичното средство върху кожата. Някои водещи козметични марки правят всички видове тестове, за да получат по-достоверни резултати. Могат ли производителите да ни предоставят недостоверна информация? На теория това е възможно, но не им е никак изгодно. Козметичните средства минават наистина през по-малко проверки от лекарствените, но пък конкуренцията в козметичния бранш е толкова голяма, че производителите наистина са заинтересовани от добрата ефективност на продукцията си (тоест от доверието на потребителя, от неговата привързаност към марката). Да се мамят потребителите, е разрушително за репутацията на марката.
 
Колко бързо след употребата на крема се забелязват резултатите, обещани от производители?
За да почувствате разликата, е нужно да бъдете упорити в употребата на даден крем от три до шест месеца. След една седмица едва ли ще забележите явни промени.
Бърз резултат можете да констатирате само след използване на кремове на основата на AHA (алфа-хидрокси киселини), които овлажняват и излющват кожата, изравняват текстурата є и уеднаквяват цвета на тена (особено ако преди използването на крема тя е била повехнала, с повреден рогов слой).
Обезводнената и немарливо защитаваната от вредните атмосферни въздействия кожа лесно възстановява своята опънатост и тонуса си, ако вие започнете да я подхранвате всеки ден. От друга страна, някои „бързодействащи“ козметични средства оказват само временен ефект. Например експресните маски и гелове за устни с влагоустойчиви компоненти мигновено изглаждат кожата, но само за кратък срок (например за една вечер). Същото се отнася и за светлоотражателните частици, влизащи в състава на много тонални кремове – те изравняват цвета на тена, маскират бръчките и пигментните петна, но въобще не влияят на причините за тяхната поява.
 
А как трябва да се грижим за мъжката кожа?
Кожата на мъжете се различава от тази на жените, но малко. Тя е по-плътна, но също толкова чувствителна към вредните атмосферни въздействия и съответно изисква почти същите грижи.
Съвременните мъже предпочитат да използват кремове с ярко подчертан мъжествен аромат. Но това не означава, че средствата, създадени за жени, не им действат ефективно.  
 
 
Как да подсилим ефекта
Кремът трябва да се загребва със специална шпатула, но да се разнася с помощта на пръстите на ръцете. И даже с целите длани, които се явяват най-точният инструмент на внимателната грижа.
А комбинацията нанасяне на крем плюс лек масаж си има поне три предимства:  подобрява се кръвообращението на кожата  съставките на крема попиват по-бързо в кожата  нежното докосване, изпълнено бавно и осъзнато, облекчава психоемоционалното напрежение.
Да не забравим да споменем, че съприкосновението на текстурата на крема до кожата усилва чувственото удоволствие. А тактилните усещания и ароматът на продукта позволяват да се възползваме по-пълноценно от емоционалните бонуси, замислени от създателите на крема.
Някои масажни техники действат толкова добре на кожата, че производителите прилагат описанието им в кутийката с крема. Ето и подробни указания за три от най-въздействащите техники за масаж.
Точково стимулиране
Тази техника е заимствана от методиката за лимфодренаж и моделиране на лицето с помощта на ритмични натискания на определени точки.
Подробни указания  Направете няколко силни натискания на точките в центъра на брадичката и между веждите.  В посока от центъра на лицето към слепоочията приложете точково стимулиране в най-горната част на челото – успоредно на линията на растежа на косата, след което в долната част на челото – успоредно на веждите.  С помощта на натискания със средна интензивност с върховете на средните пръсти преминете от „крилата“ на носа към скулите; от външните ъгли на очите към ушните миди и след това (леко) по горния и долния клепач (по посока от горната част на носа към слепоочията) и по биолабиалните бръчки (в посока от горе на долу).
Ефекти: дренажен, изглаждащ, стимулиращ, укрепващ.
 
Леки пощипвания
В основата на тази техника е познанието за строежа на лицевите тъкани от областта на пластичната хирургия. Изпълнен преди нанасянето на крема, този масаж обещава видимо подмладяване.
Подробни указания Направете няколко дълбоки (стимулиращи) повтарящи се пощипвания в областта на челото – винаги перпендикулярно на посоката на бръчките, от центъра към периферията на лицето.  След това направете няколко кратки пощипвания – перпендикулярно на междувеждието.  С плъзгащи се пощипващи движения разгладете бръчките пачи крак и билабиалните бръчки. Изпълнете дълбоки (стимулиращи) пощипвания в областта на скулите и завършете масажа с дълбоки натискания в посока от брадичката към слепоочията по линията на челюстта – едновременно с опакото на двете ръце, свити в шепи.
Ефекти: облекчава мускулното напрежение, изглажда бръчките, възстановява контурите на лицето.
 
Плавни натискания
Този масаж се изпълнява в областта на шията и деколтето.
Подробно описание Стоплете крема в дланите си и го нанесете на шията. След това положете лявата длан върху дясната страна на шията и с лек натиск я плъзнете по посока към рамото. Изпълнете това движение няколко пъти, след което положете дясната ръка върху лявата страна на шията и направете същото.  Положете длан в основата на шията и с лек натиск я движете по цялото деколте до нивото на бюста.
Ефекти: възстановява еластичността и тонуса на кожата, намалява бръчките.