ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОПАКОВАНЕТО

Организация на опаковането
 
декември, 2009 г.
 
Настъпи моментът на голямото подаряване и за да не губите време и пари за опаковането на подаръците, ще се опитаме максимално да опростим този процес. От вас се иска само да спазвате предписаните от нас правила.
 
 
  
1. Освободете цялата повърхност на коя да е голяма маса вкъщи.
2. Преместете масата така, че да е достъпна от всички страни. Децата ще искат да се включат в работата и ще е добре да имат свободен достъп до работния „плот“.
3. Не забравяйте да сложите на масата кошче за отпадъците. За целта можете да пригодите и някой голям кашон.
4. Проверете колко остри са ножиците. Ако не са, наточете ги или направо купете нови.
5. Надпишете временни етикети към всеки подарък, за да не получи вашата приятелка вълнения пуловер, предназначен за вашата тъща, в калабалъка.
 
 
Да изхвърля или да оставя? 
♦ ЗАПАЗЕТЕ остатъците от опаковъчна хартия – те могат да бъдат използвани за оформление на ръчно изработени картички или пък за украса на семейните албуми. Подредете ги в папка или на купчина, за да не се намачкат.
♦ ИЗХВЪРЛЕТЕ използваната опаковъчна хартия, в която вие сте получавали подаръци от някого, даже и ако много ви харесва. Опаковани с тази хартия, подаръците ще изглеждат като втора употреба. Декоративните панделки и копринени лентички можете да запазите. Изгладете ги с ютия, преди да ги използвате отново.
♦ СЪБИРАЙТЕ всякакви блестящи дреболии – мъниста, дребни играчки, хартиени фигурки… Всичко това може да влезе в употреба при оформянето на опаковките на подаръците.
 
Ценен съвет
Ще икономисате пари при следващото опаковане на подаръци, ако се запасите с повече опаковъчна хартия през този януари. След празниците магазините разпродават коледните джунджурии със 70% отстъпка.
 
 
1. ЛЕНТИ
Тях е удобно да съхранявате навити на поставката за попивателна кухненска хартия. Ако сте купили цяло руло лента, просто го нанижете на поставката, а ако са ви останали изрезки от ленти, намотайте ги около използвана макара, като забодете края им с карфица към другите ленти.
 
 
 
 
 
 
2. НЕСЕСЕР ЗА ДРЕБОЛИИ
Най-добре е той да се окачва и да виси. Този от снимката например идеално събира всички дреболии, които могат да ви свършат работа в процеса на опаковане. Отдайте предпочитание на прозрачен несесер, за да виждате какво има вътре и бързо да изваждате онова, което ви трябва. Напълнете го с маркери, руло двустранен скоч, молив-лепило, остри ножици и готови хартиени панделки, макетен нож и други джунджурии от този сорт.
 
 
 
 
 
 
3. ОПАКОВЪЧНА ХАРТИЯ
Всички ролки можете да подредите в нова пластмасова кофа за отпадъци и да ги приберете в някой шкаф, от който можете да ги извадите във всеки един момент при нужда. За да не се размотава хартията, омотайте ластиче около всяка ролка. Ако се боите, че ще повредите деликатния опаковъчен материал, тогава увийте около единия край лента от по-плътна хартия. Едното ъгълче от плътната хартия подпъхнете внимателно в рулона.