Орхидеите

Орхидеите
 
 
октомври, 2009 г.
 
© leiana – Fotolia.com
 
Те се славят като капризни и трудни за отглеждане растения, с малко повече старание и внимание от страна на любителите им могат да красят всеки един дом.
Много важни за успешното отглеждане на стайните орхидеи са
 
саксиите, в които растат
Избягвайте саксии от глина, защото те бързо изпаряват влагата, от която тези растения силно се нуждаят. По-добре използвайте пластмасови и по възможност прозрачни саксии. Добре е светлината да стига и до корените на растението, тъй като точно в тях протича фотосинтезата – една специфична особеност на орхидеите.
Отстрани на саксията и по дъното є трябва да има отвори, през които да се отцежда излишната вода и да влиза кислород. На дъното задължително натрошете борова кора, смесена с блатен мъх, за да подобрите дренирането на почвата.
За засаждане на орхидеите се използва
 
специален почвен субстракт
който включва натрошени кори от бор (престоели във вряла вода, за да бъдат унищожени евентуални вредители в тях), смесени с блатен мъх, евентуално с едър пясък и с парчета дървени въглени. Така приготвената смес е изключително водо- и въздухопропусклива.
Орхидеите са
 
свръхсветлолюбиви
растения, но все пак за тях пряката слънчева светлина е пагубна. През лятото ги прикривайте зад завеси или щори, ако са на прозореца ви. Орхидеите свикват бързо и с изкуствена светлина. Идеалното място е до източен или южен прозорец, като само през лятото е добре той да е покрит с лека завеса.
 
За поливането
на растението се използва мека, отлежала вода (може и дъждовна). През топлите месеци орхидеите се поливат на 2–3 дни, а през зимата – през 2 седмици. През лятото е особено важно сутрин да напръсквате листата на растението с пулверизатор, тъй като естествената среда на орхидеите се характеризира с висока влажност на въздуха. Затова всички орхидеи имат нужда от висока влажност на въздуха (около 85%). В случай че орхидеята се гледа във висящо кошче, за да я полеете, трябва да потопите целия съд в леген с вода и да го държите в него, докато на повърхността престанат да излизат мехурчета. Преди всяко следващо поливане горният слой пръст трябва да е изсъхнал напълно.
Трябва да се избягва напръскване на листата, когато растението е на силно слънце или температурата в помещението е по-ниска.
 
Оптималната температура
за отглеждане на орхидеите в стайни условия през периода им на растеж (пролет/лято) трябва да е 25 °С, а вечер – около 18 °С. Когато не са в период на растеж, орхидеите не се нуждаят от толкова високи температури.
 
► Цимбидиумът, дендробиумът и катлеята са типични представители на студенолюбивите видове. Те имат нужда през зимата от нощна температура около 9 °С и дневна – около 15–16 °С. През лятото трябва да се държат в хладни, проветриви помещения.
► Онцидиума и милтонията пък трябва да гледате през зимата при температура около 25 °С през деня и 13–14 °С през нощта.
 Най-трудни за отглеждане вкъщи са топлолюбивите видове. Те изискват поне 20 °С през зимата. Феланопсисът и вандата се чувстват най-добре в парник.