ОСВЕЖАВАНЕ СЛЕД ПРАЗНИЧНА НОЩ

Операция “Освежаване”
Как да върнем красотата си след празничната нощ
 
февруари, 2009 г.
 
 
 
© Coka – Fotolia.com
 
Празниците хич не са полезни за кожата. Суетенето и стресът, стоенето до късно през нощта (а понякога и до сутринта) „рисуват“ нови бръчици върху лицето ни. Недоспиването е главният виновник за тъмните кръгове и торбичките под очите, за зачервените ни очи и въобще за подпухналата ни физиономия. Но и след такава безсънна празнична нощ има начин да изглеждате по-свежи, отколкото сте в действителност.
 
Експресен „ремонт“
Недоспиването и стресът провокират оттичането на кръвта от лицето, вследствие на което то става много бледо. За да докарате кислород до кожата на лицето чрез кръвта, направете няколко лесни упражнения, щом станете от леглото. 20-минутното бягане, бързото ходене или аеробиката ще увеличат притока на кръв към лицето. Нямате време?! Тогава скачайте 5 минути на въже.
 
Контрастните душове
и паралелното използване на скраб за тяло и остра ръкавица ще тонизират кожата. Накрая облейте тялото с хладка вода. С леки, потупващи движения подсушете лицето с хавлиена кърпа. А преди да вземете нормален душ, нанесете на лицето на дебел слой овлажняваща маска или хидратиращ крем. Горещата пара ще отвори порите и ще ускори и усили действието на маската. На устните е добре да нанесете балсам за устни или от същия хидратиращ крем. Като приключите с къпането, отмийте маската с хладка вода, а лицето изтъркайте с освежаващ тоник или лосион, подходящи за вашия тип кожа.
 
Затруднената циркулация на течностите
в организма води до подпухналост на клепачите и до торбички под очите. За да намалите тези отоци и да направите евентуалните тъмни кръгове под очите по-незабележими, наложете тези зони с леден компрес. За целта в хладилника трябва да имате предварително замразени кубчета чай от лайка или зелен чай (с няколко капки лимонов сок в него). След ледената процедура намажете клепачите със стягащ гел за очи (желателно е да съдържа кофеин или мента).
Няма спор, че
 
кръвясалите очи изглеждат ужасно
Ще облекчите този проблем, ако използвате специални капки за уморени очи (продават се в аптеките). Те ще избистрят и помътнялото бяло на окото.
Очна линия или молив в сив, син или синьо-зелен цвят (като на морските вълни) ще направят бялото на очите ви да изглежда по-естествено.
 
Коректорът е назаменим козметичен продукт
който всяка жена трябва да има в дамската си чанта. Нанесете малко от него под очите и ще се подмладите тутакси с поне 5 години. За да скриете синкавите или кафеникавите оттенъци под очите, използвайте матираща основа в прасковен или жълтеникав цвят (само да не е прекалено бяла!).
Гримът в този случай трябва да бъде лек, в розово-червената гама. Избягвайте кафявите и виолетовите нюанси. Не се увличайте с фон дьо тена и пудрата, но задължително нанесете руж на скулите.
Изберете лек парфюм с цитрусови нотки.
Облечете блуза в ярък цвят или вържете яркоцветен шал около шията.
Изпийте чаша зелен чай, в която можете да добавите листенца мента или няколко капки лимонов сок.
 
Тонизиращ масаж
Можете да увеличите притока на кръв към лицето и да намалите отоците с бърз, но ефективен масаж на лицето.
· С палеца и показалеца пощипвайте лицето по масажните линии до слепоочията (3 мин).
· С потупващи движения на възглавничките на пръстите направете лек масаж по посока от скулите към вътрешните ъгли на очите (2 мин). Не се връщайте обратно с потупващи движения, а започнете масаж пак от върха на скулите.
· С пощипващи движения на палеца и показалеца „минете“ по продължение на веждите няколко пъти по посока от по-плътната към по-тънката им част (1 мин).
· Накрая масажирайте горната част на носа със стискащи движения с палеца и показалеца (1 мин).