ОСТАРЯВАНЕТО ПРИ ЖЕНАТА

Кога изтича женското време?
 
 
 
 

 

Снимка © Helder Almeida – Fotolia.com

 

 
Ах, този часовник! Отброява секундите, минутите, часовете и годините на женското ни щастие. А може би годините не са ни врагове, може би ние сами си вредим, вкарвайки тялото и мечтите си в… часовник.
 
На 25 години сте. Мъжете си губят ума само като плъзнат поглед по дългите ви стегнати крака, разтопяват се от ослепителната ви усмивка, омекват от премрежения ви поглед… На 35 години сте. И вече с тревога и завист гледате на онази, за която стана дума в горния абзац. Познато ли ви е това усещане, или все още сте под ужасната гранична линия на 30-годишната възраст и вярвате непоколебимо, че без мъжко внимание няма да останете до края на живота си? Или пък доживяването до „безнадеждните“ 45 години въобще не влиза в сметките ви?
Тревогите по повод неумолимо изтичащото „женско време“
 
безрадостно залязващата привлекателност
и непрекъснато умножаващата се армия на конкуренцията от по-млади и ослепителни красавици са познати на всички жени.
В тази тема чудесно се вписват тъжните мисли, че за мъжете външният вид е приоритет, че да се омъжиш след 40-годишна възраст, е почти невъзможно, че на никого не е притрябвала стара жена с две (едно, пет или три) деца…
И даже ако на съзнателно ниво мнозина от вас не се съгласяват с горните твърдения и обобщения, това съвсем не означава, че не се притеснявате от бръчките около очите, от бухналата си като козунак талия и от ограниченията, които ви налага „облеклото за възрастни“.
Не сте ли харчили поне веднъж в живота си огромна сума пари за крем, маска или серум, защото сте вярвали като деца, че те биха могли да спрат времето? Не избягвате ли напоследък да се оглеждате в огледалото на дневна светлина? И дали не приближава денят, когато никаква козметика няма да може да ви помогне?
Ако кристално ясно разбирате за какво става дума, значи в живота ви се е случило едно, да го наречем
 
не чак толкова голямо недоразумение
Впрочем в началото то не е било чак толкова голямо. Но с течение на времето е започнало да ви създава куп проблеми.
За да разберете по-добре що за недоразумение е това, направете си безобиден експеримент. Сложете пред себе си мъничка свещичка, запалете я и си кажете наум: „Аз съм тази свещичка.“ Постарайте се така да се самоубедите в това, че никакво съмнение да не остане във вас. Напълно се идентифицирайте с тази свещ. А сега изчакайте, докато свещичката догори.
Догоря ли? Край, вашият живот е свършил, гответе се за смъртта. „Що за глупост?!“ – ще ни упрекнете вие. Да, глупост е, но нали хората (и предимно жените) постоянно правят този експеримент със себе си! Достатъчно е да си кажете „Децата са моят живот“, „Моята красота – това съм аз!“, „Работата е смисълът на живота ми“; „Не мога да живея без този човек!“ и още в този дух, за да се обречете неизбежно на
 
страдание в бъдеще
Това се случва по една проста причина – вие не сте вашите деца, нито вашата красота, нито вашата работа, нито каквото и да било друго. Мислите, че ви баламосваме нещо? Е, знаем, че нито една жена не е готова да изрече на глас: „Децата не са единственото ценно нещо за мен и може би даже не са най-важното в моя живот.“ Но помислете сами какво колосално бреме стоварвате върху тези деца, като ги набеждавате за единственото стойностно нещо в живота си. На вас би ли ви харесало, ако някой ви каже: „Ти си единственият смисъл на моя живот. От всяко твое действие зависи моето щастие. Аз ще страдам безнадеждно, ако ти не направиш нещо както трябва.“ Представяте ли си кошмара да живееш под заплаха от такава голяма отговорност? А на детето ви знаете ли какво му е, когато постоянно му повтаряте, че то е вашият живот? То, горкото, въобще не се е родило, за да утешава лудата си майка.
И ако висшата свещена идея за майчината любов може да бъде подложена на известни критики, ако човек я изследва по-детайлно, то можете ли да си представите колко „разумно“ би звучало твърдението ви „Аз съм моята младост (красота, чар и прочие)“.
Умната жена не слага всички яйца в една кошница. Така че прословутото недоразумение, за което ви споменахме, се състои в това, че вие по някаква загадъчна причина сте решили да направите точно това – да сложите всичките си яйца в една-единствена кошница. И когато срокът на годност на тази кошница изтече, вие
 
започвате да биете тревога
По-точно, тази тревога вие сте започнали да я изпитвате от момента, когато яйцата ви са се оказали в същата тази кошница.
Замислете се колко страшно и глупаво решение е това – от всички несметни богатства, с които ви е дарила съдбата да изберете само едно, а всички останали да пренебрегнете! Неучтиво е да се отнасяте така към другите подаръци!
Но, да допуснем, че вече сте направили така – напълнили сте една кошница с голямо количество яйца. И сега с болка на душата слушате тиктакането на секундарника на вашия часовник, отмерващ отпуснатото ви време за женско щастие. И въобще не ви утешава фактът, че прекрасно разбирате
 
ЗАЩО това се е случило
Какво да правите с живота си сега?! Всичко е много просто – впрочем както винаги. Още Чехов е казал: „Животът в същността си е много просто нещо и е нужно да положите много усилия, за да го развалите.“
Налага се единствено да направите ревизия на съдържанието на кошницата. Какво още има там, освен, разбира се, вашата женска привлекателност? Иначе казано, потърсете всякакви други отговори на въпроса „Коя съм аз?“. Не спирайте да отговаряте, даже и да съберете десет възможни отговора. Тe най-вероятно ще ви се сторят малко. Тогава съберете тридесет. Не е лошо, нали? Е, виждате ли, че за прекрасното в живота няма граници. Всеки ваш отговор е още един път, по който можете да поемете. Възможно е даже в миналото да сте тръгвали и дори да сте вървели дълго по него, но той по някаква причина да се е оказал по-маловажен в сравнение с шанса да изпитате прословутото „женско щастие“, каквото и да се крие зад тези шантави две думи.
Но ако се е случило точно така и вие днес действително не издържате на конкуренцията на пазара на красота, значи при вас се е освободило голямо количество излишна
 
неоползотворена енергия
Къде да я денете?! Ами, ако я впрегнете цялата, за да извървите случайно открилия се пред вас нов път, няма да съжалявате. Но има и още един вариант – да разпределите тази енергия по всички стари и нови пътища, за които сте се сетили. Съвсем не е задължително да я разпределите равномерно. Защото в различните житейски периоди някои пътища ни се струват по-интересни от други.
 
Буквар на младостта
Международна група от лекари, психолози и диетолози разработила 10 „заповеди“, спазването на които осигурявало удължаване на периода на младостта.
1. Не преяждайте! Вместо обичайните за мнозина 2500 калории се задоволявайте с 1500 на ден. Не яжте нито прекалено много, нито прекалено малко.
2. Менюто ви трябва да е съобразено с възрастта ви. Бръчките биха се появили по-късно при една 30-годишна жена, ако тя редовно яде черен дроб и орехи. За дамите, надхвърлили 40 години, бета-каротинът е незаменимо вещество. След 50-годишна възраст калцият ще поддържа костите ви във форма, а магнезият – сърцето. Затова яжте повече риба и сирене.
3. Намерете си подходяща работа! Ходенето на работа подмладява. Този, който не работи, изглежда с поне 5 години по-възрастен от своите връстници, които работят.
4. Открийте своята половинка. Любовта и сексът са най-ефективните средства срещу остаряване. По време на секс се освобождава хормонът ендорфин (хормонът на щастието), който укрепва и имунната система.
5. За всичко си имайте своя гледна точка. Хората, които не се влияят от мнението на другите, значително по-рядко се разболяват от депресия.
6. Движете се повече. Даже и да се занимавате със спорт само по 8 минути на ден, пак ще удължите живота си. При спортуване се освобождава хормонът на растежа, чието производство намалява драстично след 30-годишна възраст.
7. Спете в прохладно помещение. Доказано е, че който спи на температура 18 °С, остава по-дълго млад. Причината е, че скоростта на обмяната на веществата ви и появата на признаците на остаряване зависят също и от температурата на околната среда.
8. От време на време се глезете! Понякога е добре човек да излезе извън рамките, да счупи стереотипите.
9. Невинаги потискайте гнева си! Тези, които никога не си позволяват да избухват, са изложени на по-голям риск от сериозни заболявания.
10. Тренирайте главния мозък. От време на време решавайте кръстословици и участвайте в колективни игри, които изискват мисловна дейност. Принуждавайки мозъка си да работи ще забавите процеса на деградация на умствените способности и едновременно с това ще активизирате работата на сърцето, ще забързате кръвообращението и обмяната на веществата.