ОСТЕОПОРОЗАТА – ТИХАТА ЕПИДЕМИЯ

Тихата епидемия
 

Интервю на Теодора СТАНКОВА

 
май, 2011 г. 
 
© Rob3000 | Dreamstime.com
 
 
Според Световната здравна организация като причина за инвалидност и смърт остеопорозата заема 4-то място след сърдечносъдовите заболявания, рака и захарния диабет. Разговаряме с д-р Николай ТИВЧЕВ, консултант на сп. „Бела“ по медицинските въпроси, за възможностите за лечение, които предлага съвременната медицина.
 
Д-р Николай Тивчев е завършил медицина в Софийския медицински университет през 1995 г. Оттогава работи като ортопед травматолог в болница „Пирогов“. Има специалности ортопедия и травматология. Специализирал е гръбначна хирургия и ендопротезиране в Швейцария, в САЩ и в Германия. От 2007 г. е началник на отделение към клиника в болница „Пирогов“. Тесен специалист е по травматология, гръбначна хирургия иендопротезиране на големи стави.
 
– Д-р Тивчев, кои са израженията на болестта и кой попада в групата на риска?
– Загубата на костна минерална плътност е естествен процес, който настъпва при всеки човек след определена възраст. Говорим за заболяване остеопороза, когато тази загуба надхвърли определени стойности. Степента на остеопорозата се измерва с методи, наречени остеоденситометрия. При начално, по-незначително намаляване на костната плътност диагнозата е остеопения, а когато загубите са по-големи говорим за заболяването остеопороза. Остеопорозата е по-често срещана при жените. Причината е, че след настъпване на менопаузата женските яйчници престават да произвеждат хормона естроген, който е отговорен за костната минерална плътност. Неговото намаляване води до ускорена загубата на костно минерално вещество и съответно до настъпване на остеопороза. Жени, претърпели гинекологична операция с отстраняване на яйчниците, заболяват много по-рано от остеопороза. Застрашени от остеопороза са всички, които не са употребявали достатъчно количество калций и витамин Д. Друга група застрашени пациенти са тези, които по някаква причина продължително са приемали кортикостероиди. Най-често това са пациенти, боледуващи от ревматоиден артрит. Кортикостероидите индуцират настъпване на остеопороза, като при тези хора се появяват ранни изменения в здравината на костите.
 
– Как можем да се предпазим от настъпване на остеопороза?
– С оптимално съчетание на подходящ хранителен и двигателен режим. Колкото по-голяма костна минерална плътност се натрупа в детските и юношеските години, толкова повече субстрат ще има в бъдеще в костта. Спортът също допринася за увеличаване на костната минерална плътност. И, естествено, ежедневният прием на калций и витамин Д с храната.
Препоръчителната дневна доза калций е 1 г, а на витамин Д – около 400 единици.
Затова на пациентите, при които е установено състояние на остеопения, се препоръчва допълваща терапия с калций и витамин Д. Освен медикаментите, които съдържат тези необходими дневни дози, в момента на пазара има редица хранителни добавки, а някои храни специално са обогатени с калций.
 
– Коя е първата проява на заболяването? Кога трябва да се обърнем към лекар?
– Остеопорозата започва с появата на болки в определени зони на тялото – най-често гръбначния стълб и около тазобедрената става. Тези болки се дължат на микрофрактури, или счупвания на микроструктурни елементи на костта – т. нар. костни гредички. Натрупванията на тези микросчупвания водят до изразени счупвания на костите най-често в областта на гръбнака. Тогава пациентите съобщават за намаляване на ръста си – белег за настъпили прешленни фрактури. Друга проява на остеопорозата са счупванията в областта на тазобедрената става, счупванията на бедрената шийка, счупванията в областта на китката. Затова на пациентки (особено след 50-годишна възраст), които се оплакват от болки в областта на гръдния кош и гръбнака, се назначават рентгенова снимка и остеоденситометрия.
Препоръчително е след настъпване на менопауза ежегодно да се прави профилактична остеоденситометрия по някой от модерните методи – ДЕКСА (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия – бел. ред.) костно сканиране в областта на тазобедрената става или гръбнака.
И ако се установи остеопения, да се започне с поддържаща терапия.
 
– Как може да се намали степента на риска?
– На практика остеопорозата е естествен процес, т. е. ние можем да я забавим, но не можем да я спрем. По-скоро пациентите трябва да съобразят начина си на живот с настъпилата или настъпващата остеопороза.
Да избягват натоварванията, да не вдигат тежки предмети, да не се навеждат рязко.
Понякога при напреднали случаи на остеопороза се препоръчва използване на помощни средства като бастун, обезопасяване на жилищата – избягване на прагове и дебели килими, в които те могат да се спънат.
 
– Как съвременната медицина помага на пациентите, боледуващи от остеопороза?
– При жени в менопауза – на първо място с хормонална терапия. Тоест чрез препарати, съдържащи необходимите дози естроген, които да предотвратяват загубата на костно минерално вещество.
Трябва да се има предвид, че ако по някаква причина се наложи жената да прекрати естрогенната заместителна терапия, настъпва много бърза загуба
на костно минерално вещество.
Затова трябва да се продължи с друг тип лечение на остеопорозата. Най-масово разпространените препарати за лечение на остеопороза са т. нар. бифосфонати. Това са антирезорбтивни препарати, които пречат на разрушаването на костите. Основните клетки, които участват в метаболизма на костно минерално вещество, са т. нар. остеобласти и остеокласти. Остеобластите се грижат за натрупване на костно минерално вещество, те са градивните клетки. А остеокластите пък са разрушителните – те го разрушават. Бифосфонатите потискат функцията на остеокластите и по този начин намаляват разрушаването на костно вещество и запазват костната плътност.
 
– Чела съм, че бифосфонатите могат да бъдат и вредни…
– Някои по-нови изследвания сочат, че независимо от своята полезност за лечение на остеопороза бифосфонатите могат да бъдат опасни за организма. Функцията на остеокластите и остеобластите е един естествен процес – и двете групи клетки са необходими на костта, за да може тя да проявява своята характеристика на жив орган. Ако потиснем функцията на едната група клетки, костта променя своята структура и своите качества.
Затова в момента се препоръчва терапията с бифосфонати да продължава максимум 4–5 години, след което да се направи пауза от няколко години.
Трябва да се има предвид е, че бифосфонатите се натрупват в костта и дори след края на терапията се излъчват в продължение на 2–3 години.
 
– А кои други, по-модерни препарати са ефективни срещу остеопорозата?
– Освен бифосфонати модерната терапия на остеопорозата включва и други препарати. Един от първите, използван за лечение на това заболяване, е калцитонинът. В момента той се използва за инактивитетна остеопороза – остеопороза, настъпила при обездвижване на определени части на тялото най-често в резултат на счупвания. Друг препарат е стронциевият ранелат, който натрупва стронций в костите и това забавя разрушаването на костното минералното вещество. Най-новата група препарати са инхибитори или препарати, потискащи специфичния протеинRANK лиганд, който е основен регулатор на остеокластите (клетките, които разграждат костите). Лечението помага да бъде спрян този процес, причиняващ загуба на костна тъкан по целия скелет. Препаратът е с удобен прием – 2 пъти годишно под формата на подкожна инжекция. 
 
(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ  ТУК