ОСЪЗНАТ САМОМАСАЖ

Осъзнат самомасаж
септември, 2011 г.
© Vitaly Valua / Depositphotos.com
Покупката на крем за стройно тяло е почти ритуален жест за много жени. И както във всеки ритуал, и в този се съдържа и специален допълнителен смисъл. Подобна покупка може да стане добър повод да усетим благотворното въздействие не само на съвременните козметични средства върху кожата си, но и да възстановим отношенията си с тялото.
Нанасяйте антицелулитния крем или този за намаляване на обиколката на бедрата или талията осъзнато. Изпълнявайте внимателно поглаждащите или разминаващи се движения, ако искате действието на крема да бъде по-ефективно.
Масажът подобрява кръвообращението и стимулира клетъчната обмяна, насища тъканите с кислород и полезни вещества. Но не само това. Самомасажът може да ни научи да станем
по-доброжелателни към собственото си тяло
Самомасажът ни помага да си спомним своята женска природа, да усетим и заявим женствеността си по нов начин.
Масажните движения могат да се превърнат в първа стъпка към приемането на себе си.
Добре е да се отнасяте с грижа и внимание към всяка част от тялото си без изключение. Сутрин практикувайте тонизиращ масаж. Три минути са достатъчни, за да се събудите. Ако пък можете да отделяте по пет минути вечер, бихте могли да ги посветите на дрениращ масаж, който ще ви помогне да стопите мастните депа и да ги елиминирате от организма. Няколкото минути сутрин и вечер ще ви помогнат да се простите с отоците, излишните сантиметри, както и невротизиращия целулит. С помощта на масажа се ликвидира застоят на мазнини и се подобрява лошата микроциркулация. Към всичко това, разбира се, бихте могли да прибавите и по-диетичен режим на хранене, както и да не се отказвате от летния, по-активен откъм физически натоварвания начин на живот.
Преоткрийте тялото си
Преди да започнете самомасажа, разтрийте дланите си една в друга, за да се затоплят. После прокарайте върха на пръстите по цялото тяло. Почувствайте се като скулптор, който отново открива, разглежда и се радва на силуета си. Проследете линията на краката и талията, закръглеността на бедрата и седалището. Затворете очи и забравете за огледалото. Доверете се на своето осезание.
За самомасажа използвайте средство, чиито аромат и текстура ви харесват. Избирайте такива, които не попиват прекалено бързо, така че да ви позволяват да направите по-продължителен масаж. Независимо от средството – балсам, масло, крем или серум – нанасяйте го веднага след душа. Тогава тялото е затоплено и с благодарност ще приеме да го „нахраним“.
Самомасажът като изкуство
Започнете с поглаждащи движения върху сводовете на стъпалата. Това ще ви помогне да отпуснете мускулите на целите крака. Постепенно, без да бързате, стигнете до коленете и бедрата. Продължете с поглаждащи движения нагоре към седалището, а после минете и по ръцете – от лактите към раменете. Всички движения се изпълняват по посока на протичане на лимфата. Затова ръцете се масажират от китките към лактите и от лактите до подмишниците (където има лимфни възли, които не трябва да се третират). Краката се масажират от ходилата до коленете и към ингвиналните гънки. Завършете самомасажа в областта на корема – зоната, която много чувствително реагира на всяка наша емоция. Повторете всяко от движенията няколко пъти, като същевременно приложите и дълбоко коремно дишане (коремът ви трябва да се издува при всяко вдишване и да спада при всяко издишване).
Помнете, че нежните поглаждащи движения носят покой, а по-интензивните масажни техники тонизират тялото.
Масажните движения
могат да бъдат най-различни. Поглаждащи, разминаващи (изпълняват се с разминаващи се длани), потупващи, пощипващи, с малко повече натиск… Специалистите препоръчват да масажираме седалището с юмруци, като правим плъзгащи движения и в същото време упражняваме натиск. За по-голям ефект трябва да стегнем мускулите, които масажираме. Така мастната тъкан просто ще се окаже в пресата на масажиращите движения и напрежението на мускулите. Всичко това ще активизира дълбочинната циркулация на кръвта и извеждането на излишните мазнини и вода от организма.
Интензивността на масажа трябва да бъде достатъчно силна, за да засегне подкожния слой мазнини. Но по-добре е да не натискате прекалено, ако не искате по кожата ви да останат грозни синини. Масажните движения се изпълняват бавно и внимателно и в никакъв случай не трябва да причиняват болка. Тъканта, при която циркулацията на кръвта не е достатъчно активна (съответно тя не получава достатъчно кислород), е по-твърда, в нея няма движение. Възможно е обаче в буквалния смисъл на думата да я съживите чрез масажа. Масажът подобрява кръвообращението и лимфния поток и наред с това стимулира разграждането на излишните мазнини.
Красотата на жеста
Особено внимателно масажирайте корема. Започнете със защипващи движения, като захващате колкото е възможно повече кожа. После продължете с движения, които наподобяват замесването на тесто. Веднага ще почувствате положителния ефект от подобна намеса: ако кожата ви е порозовяла, но не е зачервена – значи сте работили върху тази зона ефективно. След това минете по корема с поглаждащи кръгови движения по посока на часовниковата стрелка
Пощипването е подходящо и за краката и бедрата. Захванете кожата с всички пръсти и интензивно започнете да я отлепвате с пръсти, като се движите по хоризонтала от външната към вътрешната страна на бедрата. Бихте могли да завършите самомасажа с жест на „помирение“ със самия себе си, с жест на благодарност и любов: скръстете ръце на корема, „прегръщайки“ талията си, а след това се прегърнете през раменете. В края на процедурата нанесете върху тялото си крем с любим аромат или ароматизирана пудра. Това е още един начин да покажете на тялото си колко го обичате.