„ОТГЛЕЖДАНЕ“ НА ДЪЛГА КОСА

„Отглеждане“ на дълга коса
 
 
 
 
 
от Симеон ВЕДЕВ,
стилист в студио за красота „Кали“
 
 
 
 
 
октомври, 2009 г.
 
Много рядко съм срещал жена, която не си мечтае да има дъъълга, гъста коса, падаща като водопад от красиви къдрици до кръста й или даже до коленете…
 
В действителност здравата дълга коса е най-прекрасното украшение на всяка женска глава. Но само да я оставите да си расте на воля, не е достатъчно, за да я отгледате и дълга, и здрава. А и повечето дами са много нетърпеливи и малко от тях дочакват триумфалния момент. Който няма търпение да чака и да се грижи прилежно за нещо, да не се захваща да „отглежда“ дълга коса, защото, колкото по-дълга е тя, толкова е по-трудоемка е за поддържане и стилизиране. Така или иначе дългите и гъсти коси в естествен вид се срещат много рядко. Но ако сте решили да се „обзаведете“ с разкошна грива, има начини за правилно обгрижване, което ще помогне на косъма да расте по-бързо.
 
 

© Valua Vitaly – Fotolia.com

 

 
Подготовка
За да израсне косата ви красива, здрава и най-важното – бързо, тя се нуждае от много подхранващи вещества. Нужни са й калций, йод, хром, калий, сяра, манган и много други ценни съставки, които гарантират пълноценния й растеж и добрия й външен вид. Затова, ако твърдо сте решили да си пуснете коса, трябва правилно да я храните. Известно е, че това, което ядем, се отразява първо на външния вид на нашите кожа, коса, нокти и зъби. Достатъчното количество витамини, въглехидрати, мазнини и белтъчини ще подкрепи косата в нейния бърз и здравословен растеж. Ако се съмнявате, че се храните здравословно, тогава е добре да приемате допълнително витамини, за които се знае, че заздравяват косъма. Такива витамини се продават в аптеката без рецепта, но някои от тях могат да бъдат назначени и от трихолог (специалист, който се занимава с косата).
Налага се да защитавате косата от студа и преките слънчеви лъчи, затова шапките трябва да станат част както от летния, така и от зимния ви гардероб.
 
Грижи
Колкото по-дълга става косата, толкова по-голямо внимание от ваша страна изисква тях. Грижата за нея започва с избора на шампоан. Той трябва да е подходящ първо за вашия тип коса, но и да е специализиран в укрепването и защитата на дългата коса. Не забравяйте за балсама и маската за коса даже и ако нямате видими проблеми с косата. Те не биха ви навредили, ако ги употребявате и само профилактично. Докато миете косата си, не втривайте шампоана прекалено силно в кожата на скалпа. Шампоаните съдържат различни химични съединения, които далеч невинаги напълно се измиват от водата и са безопасни за косъма. Затова, преди да нанесете шампоана на косата си, леко го разбийте с малко вода и не го дръжте дълго на косата.
Решете дългата коса само когато тя напълно е изсъхнала. Ако я решите влажна, можете лесно да я травмирате. За ресане използвайте най-добре дървен гребен с редки зъби. Изсушавате косата по възможност без сешоар, за да не развали горещият въздух нейния външен вид. Ако редовно си правите прически, не злоупотребявайте с ролките, сешоара и машата, защото, ако косата пострада, докато расте, ще бъде много трудно да я възстановите. Понякога единственият изход от неприятната ситуация е да я подстрижете. И тогава силите и търпението, които сте вложили, за да я чакате да расте, ще отидат на вятъра.
 
Подстригване
Въпреки противоречивите мнения добре е да подстригвате по 1–2 см от растящата коса поне веднъж на 2–3 месеца. Подстригвайте, разбира се, само краищата й. Най-добре е косата да се подстригва с предварително затоплени ножици. Горещият метал не „разрошва“ люспичките върху най-горния слой на косъма, а напротив – заглажда ги и по този начин предотвратява цъфтежа на краищата.
 
Масажи
Препоръчително е редовно да правите фрикции на кожата на скалпа – няколко пъти седмично поне. Това стимулира кръвообращението, което означава, че с прилива на кръв в косата тя получава повече кислород и повече хранителни вещества.
В случаите, когато констатирате, че косата ви не иска да расте, без оглед на старанията, които полагате за това, трябва да се обърнете към лекар и да си направите изследвания на кръвта и на хормоните. Възможно е проблеми с някой орган или система в организма ви (например нарушения в хормоналната система) да са причината, поради които косата ви расте много бавно (защото впрочем няма коса, която да не расте!).
Ако косата ви пораства с по 1–2 см всеки месец, значи тя расте нормално и просто трябва да се въоръжите с търпение да я почакате още малко.
Всички знаят как да се грижат за косата си, така че тя да расте здрава. В действителност май не ви издадох никакви тайни. Най-важното нещо е да сте търпеливи, правилно да се грижите за косата си и да не се отказвате по средата.
Само след една година ще можете да се похвалите с естествено красиви коси, от които можете да създадете всякаква прическа. Е, нали знаете, че и дългата коса си има недостатъци – тя пречи, заплита се, по-трудно се поддава на стилизиране… Но красотата иска жертви! Забравих да кажа, че дългата коса има и своите предимства и те май са повече от недостатъците. Успех в отглеждането й!