ОТСЛАБВАНЕ „ПО ИНТЕРНЕТ“

Отслабване „по интернет“
 
август, 2011 г.
 
 
 
© Alanpoulson | Dreamstime.com
 
Подозираме, че повечето редакции на женски списания приличат на специализирани клиники за отслабване. Тук се отслабва информирано, постигнатите резултати се следят взаимно, а опитът се споделя. Дали процесът е ефективен, съдете сами по следния факт: стаите на клиниката, разбирайте редакцията на БЕЛА, непрекъснато са заети (най-често) с едни и същи клиенти (редакторки), които се борят с наднорменото тегло, макар да нямат нужда. Няма свободни бюра (и легла няма), които да заемете, в случай че сте решили да постъпите точно в нашата „клиника“. За това пък количеството на интернет услугите в сферата на „правилното“ хранене впечатлява. Свободните места в тях са много. В каква степен обаче те могат да ви бъдат полезни, ако сте от онези, които са решили да отслабнат? Какъв е резултатът след неколкоседмичен интернет опит в борбата с наднорменото тегло? С какво се разделяме? С килограмите или с илюзията, че те могат да бъдат стопени по този начин?
Ние от БЕЛА преминахме и по този път, без да напускаме леглата, пардон бюрата, на собствената ни редакция.
„Сваляме килограми в режим онлайн“; „Вашият личен коуч диетолог отговаря на въпросите ви в скайп“.
Няма как да не се хванете на подобни кукички. Дори ако сте една от многото жени, които през последните години са натрупали сериозен, и то невиртуален опит, като се почне от престой в специализирана клиника за отслабване и се стигне до почти налудничаво участие в „гладни“ походи…
 
Онлайн калкулатори и броячи
Най-простите и популярни инструменти, които обслужват слабеещите в интернет, са броячите и калкулаторите. Това са програмите за изчисляване на индекса на телесна маса, справочниците за калорийността на един или друг хранителен продукт или готово ястие, както и вариантите на диети и порциони при различни видове физически натоварвания. Броячите и таблиците за калорийност съществуват на практика във всеки сайт, посветен на отслабването или фитнеса. На тези сайтове също така бихте могли да изчислите гликемичния индекс на всеки хранителен продукт (т.е. да разберете в каква степен повишава нивото на кръвната захар, което е важно за отслабването). Също така бихте могли да се възползвате от различни формули за изчисляване на идеалното тегло – например индекса Кетли.
Пресметни
► Индексът се определя, като разделите теглото си на ръста си на квадрат, като мерната единица за тегло е килограм, а за ръста е метър. За мъжете нормата индекс е между 20 и 25, а за жените – от 19 до 23. Вие сте приятно закръглени и апетитни, ако вашият индекс е в рамките на 23–32 за мъжете и 25–30 за жените. Над това вече се смятате за дебели.
Твърде възможно е да се окаже, че теглото ви е например два пъти по-голямо от допустимата норма.
Сайтовете за отслабване могат да ви помогнат да пресметнете приетите и изразходените калории за деня. Подобно умение е на практика ефективен самоконтрол. „О, да! Аз съм супер! Днес ядох зеле – едва 5 кал на 100 г продукт. Но после всичко отиде на кино заради сушито със змиорка (почти 400 кал) и швейцарският кашкавал беше явна грешка (380 кал). А колко енергия изразходих?“ В раздела „Домашни задължения, сън и отдих“, който бихте могли да попълните, има най-различни графи. В това число и активен и пасивен секс, чистене на стаята, разходка на кучето, поливане на цветя… Такива са първите крачки в отслабването по интернет.
 
Блогове на слабеещите
Блогърите – и слабеещите, и неслабеещите – са по-активните потребители в мрежата. Станете ли блогър в сайт за отслабване, значи имате сериозни намерения да стопите килограми.
Намирането на компания за отслабване в интернет блоговете, която да ви поддържа и мотивира, е много лесно. В онлайн дневника, който водите, бихте могли да споменете изходното си тегло, а в специално поле да отбелязвате текущите си килограми през различните етапи на отслабването. Има и рейтингови системи за най-добрите резултати, за най-интересните записки, за най-активни участници.
Кое му е хубавото? Всички опитни отслабващи се отнасят към „новодошлите“ солидарно. Кое му е лошото? Можете да потънете в хиляди справочни материали – статии, сборници със съвети за начинаещи, отчаяни, съмняващи се и прочее, които старите и опитните с радост споделят с новите. Кое може да ви подразни? Специфичният сленг и повишената емоционалност, предизвикана от постоянната необходимост от взаимна поддръжка. „Прегръщам те сърдечно“, „Хей, момиче, ти си най-добра от всички! Ще успееш!“ Ако водите дневник две седмици и си изберете скромен псевдоним, ще видите как ще се обзаведете с приятели, които са стартирали отслабването едновременно с вас или малко след вас. По този начин бихте могли един друг да следите никой от вашия отбор да не нарушава диетата си, както и да си споделяте тайните на успешното отслабване. Това е дори весело, но само до момента, в който не влезете в истинско съревнование с друг такъв отбор. Тогава нещата излизат от рамките на обикновеното желание да отслабнете.
Може ли да се вярва на това, което пише всеки отслабващ блогър в своя дневник? Трудно е да се каже. Помислете дали самите вие не бихте се изкушили да преувеличите постиженията си, за да не хвърляте кал върху лицето на ветераните, както и върху бодрото настроение на новаците. Блоговете на отслабващите е добър вариант за активност, но само в случай че сте в състояние сами да регулирате менюто си.
 
Персонални консултации
В някои сайтове своите услуги предлагат „гурута диетолози“ или „онлайн консултанти“. В по-голямата си част тези сайтове принадлежат или пък са обвързани с крупни представители на хранителната индустрия или пък на козметичната или спортната. Консултантите, които не са ориентирани към рекламата, са много малко. В основата на съветите на тези светила по хранене стои рекламата на дадена клиника, в която работят. Освен това подобно консултиране невинаги се отличава с индивидуален подход, а само повтаря известното вече в публичното пространство.
Освен това онлайн консултирането на практика не е точно онлайн. Описвате проблема и въпроса си и консултантът след ден, два или три ви отговаря, че или трябва да посетите неговата клиника, или пък да намерите начин да се снабдите с определен коктейл за сваляне на килограмите, който като с магическа пръчка ще стопи излишните ви килограми.
 
Обикновени мошеници
Дори и да платите, възможно е да получите некачествена услуга. А може и да не получите никаква. Навсякъде в интернет можете да се натъкнете на многообещаващи реклами. Типичен пример е следният текст: „Как да превърнете отслабването в удоволствие? С помощта на нашата програма вие можете да свалите до 15 кг за месец и дори да престанете да пушите! Попълнете анкетата и ще получите подробно разработена диета, която ще отчете вашите особености.“ Е, какво? Ще пробвате ли? Няма да ви спираме. Но ето какво е твърде вероятно да ви се случи.
Попълвате подробната анкета от 40 въпроса (наистина е подробна). Започва се от стандартните сведения за възраст, ръст и тегло и се стига до кръвната група. Анкетиращите се интересуват и от броя деца, които имате, както и от количеството тегло, наддадено по време на бременността. И още – наличие на диабетно болни или шизофреници в семейството, начин на живот, притежание на автомобил и пр. Налице е личностен подход в отношението към пациента. ОК. След като подробната анкета е попълнена, ви предлагат да изпратите есемес на посочен номер. След това трябва отново да изпратите есемес, за да получите необходим код, след това отново да изпратите есемес – този път с цел антиспамова проверка. След около десет секунди получавате „внимателно разработената индивидуална диета с отчитане на индивидуалните особености“, която гласи следното:
„Основните причини за вашето наднормено тегло са заседналият начин на живот и бързото хранене, с което сте заменили пълноценния прием на храна. За да постигнете желания резултат и да свалите 15 килограма за един месец, следва: 1. Да не се храните след 18.00 ч., 2. Да се движите повече, 3. Да приемате препарати, съдържащи йод, да ходите на сауна и да използвате услугите на масажист.“
„Каквооо? Това ли е всичко? А къде са планът на хранене и специалните препоръки?“ – ще си кажете вие. Ами, няма ги. По-добре е да продължавате да четете женски списания и да се опитате сами успоредно с натрупаните от тях знания да започнете да сваляте килограми…