От обикновено – необикновено

От обикновено – необикновено
Необичайно приложение на обичайни неща
 
 
Има ги във всеки дом. Но вие даже не подозирате колко ползи можете да извлечете от пакетче сол или от старите вестници…
 
ВЕСТНИЦИ
Вестникарската хартия се произвежда основно от растителна маса, която попива добре и задържа мастилата. Именно затова тя се явява прекрасен абсорбент, способен да отстрани не само излишната влага, но и неприятните миризми.
 
Приложения
1. Пластмасовите кутии, вмирисали се неприятно на храна, могат да бъдат почистени от миризмата, като ги напълните с накъсани вестници. Затворете капаците им и оставете съдовете да престоят така една нощ.
2. Неузрелите домати ще узреят по-бързо, ако увиете всеки един в парче вестник. Подредете ги в щайга и ги оставете на стайна температура да дозреят.
3. За почистването на стъклата на прозорците и огледалата можете да използвате вестници вместо парцали. С подходящото измиващо средство те ще светнат от чистота.
4. Навлажнените отвътре (а понякога даже мокри) обувки напълнете с парчета от вестници и ги оставете да престоят една нощ.
5. За да запазите контейнера за съхраняване на зеленчуци в хладилника сух и чист, можете да постелите на дъното му вестник.
6. Новогодишните подаръци за децата можете да опаковате със… страници от стари списания с комикси.
7. Оставете купчина вестници до входната врата, за да оставят гостите мръсните си обувки върху тях, а не да цапат с кал пода в коридора ви.
 
 
ОРИЗ
Той е основен продукт в японската и индийската кухня. Можете да го използвате обаче не само за приготвяне на манджи и гарнитури. Той отлично попива и водата, миризмите и много широко се прилага в козметиката, тъй като е богат на ценни хранителни вещества.
 
 
Приложения
1. За лице и тяло можете да си приготвите оризов скраб: смелете в кафемелачка оризови и кафейни зърна и разбъркайте сместа в малко кисело мляко. С получената маса масажирайте почистеното предварително лице или кожата на цялото тяло. Суровият ориз прекрасно ще изглади и омекоти кожата ви. Можете да забъркате с него и подхранваща маска: накиснете шепа ориз в малко вода за 5 мин, прецедете течността. С възглавничките на пръстите нежно втрийте оризовата течност в кожата.
2. За да почистите кафемелачката от лошата миризма и мазните налепи, смелете в нея шепа суров ориз.
3. Когато миете вази и стъклени съдове с тясно гърло, добавете малко суров ориз във водата и разклатете добре. Стъклото ще заблести и отвън, и отвътре.
4. За да не се овлажнява и втвърдява солта в солницата, пуснете в нея няколко зрънца ориз – той ще попива влагата.
5. За масаж Загрейте на котлона (в тиган) шепа ориз. Напълнете детски чорап с този ориз и масажирайте с него шията, зоната на деколтето и уморените ходила. Ще се възхитите от ефекта.
6. За да залепите хартиен плакат или бележка на стената, използвайте преварен ориз. Оризовата отвара се отмива бързо и лесно, без да оставя следи по стените или мебелите.
7. За ароматизиране на спалното бельо Напълнете торбичка от плат с ориз, добавете няколко капки лавандулово етерично масло и поставете торбичката в шкафа, в който съхранявате спалното бельо.
 
ЛИМОН
Благодарение на киселината в състава си лимоновият сок е в състояние да унищожи голямо количество бактерии във вашата кухня.
 
 
Приложения
1. След използване на месомелачката, рендетата и кухненския комбайн натъркайте повърхността им с парче лимон, но само веднъж. Лимоновият сок ще дезинфекцира остриетата.
2.  За да не потъмняват нарязаните ябълки, круши или авокадо, полейте ги с лимонов сок.
3. Половин лимон ще помогне за почистване на тъмните петна в пластмасовите кутии, в които съхранявате храна. Изстискайте сока му върху замърсената повърхност и го оставете да действа за 20 минути. След това измийте съда с вода.
4. За да почистите дреха с петна от чай, разтворете лимонов сок в малко топла вода в пропорция 1:1, капнете с пипетка или нанесете с памучен тампон от тази течност върху петното, изчакайте да подейства и накрая изплакнете дрехата с топла вода.
5. Използвайте парче лимон, за да избелите ноктите си.
6. Добавете сок от половин лимон в пералната машина и перете бялото пране по обичайния начин. Белите дрехи и бельо ще светнат.
7. Лимоните можете да използвате и за украса – пуснете няколко в стъклена ваза и украсете кухнята с нея.
8. За болно гърло Разполовете един лимон, изстискайте едната половина в малка купа, а втората сложете цяла в купата. Загрейте на бавен огън, докато кората на лимона не стане златиста на цвят. След това излейте сока в чаша и изчакайте да изстине. Смесете го с 1 ч. л. мед и го изпийте на малки глътки.
9. За блясък на косата Изстискайте сока от два лимона в малка купа и го смесете с вода. Сложете купата на бавен огън и добавяйки по малко вода на всеки 20 мин, варете един час. Охладената течност прелейте в бутилка с пулверизатор. Напръсквайте измитата коса с тази течност.
 
ЗЕХТИН
Благодарение на своя молекулярен състав зехтинът може да се използва като смазка. Той не само омекотява триенето между повърхностите, но и запълва микроскопични драскотини, правейки повърхностите равни и гладки.
 
 
 
Приложения
1. Зехтинът прекрасно заменя гела и пяната за бръснене. След използването му кожата остава гладка и мека.
2. Потъмнелите и покрити с ръждиви петна кухненски прибори натрийте с парцал, напоен със зехтин, за да ограничите процеса на ръждясване.
3. Нанесете малко количество зехтин в зоната около очите, след което избършете с памучен тампон. Зехтинът е чудесно средство за разгримиране.
4. Изтъркайте свещника от всички страни със зехтин – така по-лесно ще отстраните полепналия по него восък.
5. Повърхността на мебелите ще стане по-лъскава и гладка, ако я изтъркате с парцал, напоен със зехтин.
6. За котки Добавяйте в котешката хранилка 1/8 или 1/4 ч. л. зехтин и в стомаха на домашния ви любимец няма да се събира топка излизана козина.
 
ФОЛИО
Алуминиевото фолио притежава идеални отразяващи способности и се явява един от най-добрите изолатори.
 
 
Приложения
1. Когато гладите деликатни тъкани (коприна, вълна и др.), подлагайте под тях лист фолио. Натиснете бутона за пара на ютията и без да я натискате много към тъканта, минете няколко пъти по повърхността на дрехата.
2. Когато боядисвате врати или вратички на шкафове, увийте бравите или ръчките им с фолио, за да не губите време за демонтирането им. Така няма да ги изцапате случайно с боя.
3. За да изстържете загорялата храна от стъклени или керамични съдове, използвайте средство за миене на съдове и смачкано на топка фолио. Този начин е не по-малко ефективен от използването на метална четка.
4. За по-добър телевизионен сигнал Ако телевизорът ви е поставен върху DVD плеъра, сложете лист фолио между тях, за да „обира“ смущенията.
 
СОЛ
Заради своя химичен състав солта попива отлично водата от много продукти, а по-едрата сол може без проблем да се използва като абразивно средство.
 
 
Приложения
1. За да разбиете бързо яйцата на крем или на пяна, преди да започнете, добавете щипка сол.
2. За да станат пилешките гърди по-крехки и сочни, преди да ги сготвите, ги натрийте със сол.
3. За да не замръзват през зимата автомобилните стъкла, натъркайте ги с разтвор от 2 ч. л. сол и 4 л вода.
4. Спанака и листата от салата ще измиете по-бързо, ако разтворите във водата малко сол.
5. Ако не искате да се пукнат черупките на яйцата, които варите, добавете във водата малко сол.
6. Със сол отлично можете да почистите повърхността на ютията. Прекарайте горещата ютия по лист хартия, върху която сте посипали сол.
7.  За да охладите по-бързо бутилката с шампанско, сложете я във ведрото с лед, който равномерно сте посипали със сол. Добавете и малко студена вода и това ще ви гарантира охлаждане точно след 20 мин.
8.  Ако каналът ви се запуши, залейте го с гореща вода, в която сте добавили 1/2 чаша сол (на всеки 4 литра).