ОФЕРТА ЗА СЕКС ТУРНЕ

Оферта за секс турне
 
август, 2010 г.
 
Те искат да постигнат хармония на телата и да изпитат играта на чувствата. Двойките, които практикуват суинг, спазват строги правила.
Но остават ли верни един на друг?
 

© Eastwest Imaging | Dreamstime.com
 
Сексът винаги е искал да излиза от вкъщи. Но тайно, без да знае другият и другите. Какво му стана на секса напоследък? Къде иска да ходи и защо трябва за похожденията му да научават всички или поне още двама?

Временната размяна на партньори, суингът, е една от най-популярните форми на провокативни сексуални отношения. А напоследък става още по-популярна. Във всеки от по-големите градове вече има суинг клуб, а интернет е пълен със сайтове и форуми, посещавани от множество двойки, които го практикуват. В какво се крие притегателната му сила? Може ли да се каже, че суингът е нова
 
алтернативна форма на брака
която позволява семейният сексуален живот да бъде разнообразен без раздяла с партньора, или пък това е нов вид изневяра?
Размяната на партньори не е никаква новост в сексуалната култура на света. Сексуалното гостоприемство (когато стопанинът заемал своята съпруга на скъпите гости) и размяната на жени между мъжете в някои племена датират от много отдавна. Бритите (келтски племена, основното население на Британските острови до англосаксонското нашествие през V–VI в.), ескимосите, австралийските аборигени доказвали миролюбивите си намерения и сключвали мирни съюзи с точно такива ритуали. Съвременният суинг всъщност продължава тези традиции, вплита в тях елементи от поведението на американските хипита и въобще привнася и обогатява „постиженията“ на сексуалната революция, настъпила след 60-те години на миналия век.
В древността мъжете не са се интересували дали жената е съгласна на размяна или на даване под наем. В цивилизованото общество това е невъзможно и суингърите правят суинг
 
по взаимно съгласие
В суинга могат да участват две и повече семейни двойки, но биха могли да се присъединят и сингъл участници (изключение от правилата, с което много суингъри не са съгласни). На суинг парти всеки може да се държи, както поиска. Възможностите са практикуване на лек суинг, което означава орален секс или петинг или пък закрит суинг, когато новообразуваните двойки правят секс в отделни помещения. Откритият суинг предполага колективно съвкупление в духа на древноримската оргия.
Суингърите се хвалят с някаква
 
парадоксална свобода
която постигат, когато практикуват този секс. Това е флирт и секс, но винаги в рамките на договореността. Двойките, които си правят суинг среща, веднага определят правилата: това е позволено, това е нежелателно, това е забранено… Този един вид устен договор гарантира физическата и емоционалната неприкосновеност на участниците, както и тяхната безопасност – все неща, важни за правенето на наистина свободен и освободен секс.
Във всеки суинг клуб също действат строги правила. Например по-често не се допускат посетители над 50-годишна възраст, хомосексуалисти, които предпочитат партньори от собствения си пол, проститутки, наркомани и прочие девиантни личности.
Клубовете, интернет общностите и ясните условия на размяна при суинга намаляват чувството на тревожност и притеснение при търсене на партньори. Те дават увереност на суингърите, че отправените от тях предложения няма да срещнат отказ и освен това им пестят време – към секса се преминава веднага, без излишни уговорки и убеждаване. В този смисъл суингът е феномен, произтичащ и отразяващ напрегнатия и забързан лайфстайл в големия град, който изисква нещата да се случват тук, сега и веднага.
Лили и Румен, съответно на 24 и на 31 години, принадлежат към новото поколение суингъри. Средната възраст на суингърите е около 35 години, но все повече стават участниците на възраст около 25 години.
 
„Подмладяването“ на суингърите
може да се обясни с по-рано настъпващите разочарования в секса или с потребността от по-екзотични сексуални преживявания. Възможно обяснение се крие и във факта, че при много млади двойки сексът е деперсонифициран – участието на личностите в него няма толкова голямо значение, колкото прилаганата техника. Главното в такъв секс е удоволствието. За постигането му се търсят и се приемат всякакви нови начини.
Някои двойки, като Лили и Румен, пробват суинга за разнообразие и за да удовлетворят желанието си да се изфукат пред приятели.
„На Румен му бяха разказвали за един суинг клуб. Реших, че е по-добре да отида там с него и да опитам, отколкото да ми изневерява. По-добре е това да се случва пред очите ми и под моя контрол, отколкото да започне друга връзка и да ме изостави. Така разсъждавах. Интересното е, че в клуба за нас се лепна странна двойка – възрастна жена с доста по-млад от нея мъж. Разликата във възрастта с жената ме успокои. Почувствах се уверена, защото я превъзхождах с младостта си. После правих орален секс с нейния доста привлекателен партньор. Румен видя това. Разстрои се и цяла нощ пуши в кухнята, мисля дори, че се разплака. След това никога повече не посетихме клуба.“
От разказа на Лили излиза, че подобни занимания могат да се окажат оздравителни за връзката, но остава въпросът
 
защо го правят
В 90% от случаите двойките започват да се занимават със суинг по инициатива на мъжа, но именно жената поощрява половинката си да направят това отново.
Отначало жената следва мъжа си, водена от любовта си към него, а не от любопитство. След първото посещение на подобен клуб или практикуване на суинг вкъщи жената бързо преодолява много табута и е готова да стигне в експериментите много по-далеч, отколкото мъжа. Дори когато се стигне до разпадане на семейството или връзката, жената за разлика от мъжа е склонна да прави суинг и в новите връзки, които създава.
Основният мъжки мотив за участие в подобен секс е желанието за оживление на семейния сексуален живот. Но нерядко става дума за потисната хомосексуалност – той изпитва истинска наслада, когато наблюдава как жена му прави любов с друг мъж. Да, не е грешка – психолозите твърдят, че подобна наслада може да извира от скритата хомосексуалност на съпруга. Но се досещате, че повечето мъже биха се уплашили от подобни заключения. Затова, когато жените им открито и без притеснение се впуснат в лесбийски ласки и сексуални игрички с други мъже, те изпадат в паника и… прекратяват суинга.
Понякога, когато единият партньор предложи на другия подобно занимание, той няма действителни намерения да практикува суинг. Мъжът проверява готовността на партньорката си да направи нещо такова за него. А ако жената прояви подобна инициатива, тя най-вероятно иска да се изтъкне като свободомислеща пред мъжа си – „виж, способна съм да ти предложа и това!“.
Възможно ли е практикуването на суинг да не накърни доверието в двойката? Изглежда, че да, защото суингът има правила и всичко се случва пред очите на двамата. А изневярата обикновено се крие от партньора. Ако суингът доставя наслада и на двамата и не влошава семейните отношения, едва ли може да се квалифицира като изневяра. По-скоро обратното, той е предпазване от възможна изневяра. Парадоксът е в това, че доброволният суинг се явява
 
висша форма на принуда
„Аз ще спя с твоята жена (приятелка) и в замяна ти давам моята.“ За каква вярност става дума тук, моля ви се? Съпрузите се отказват от интимност, за да могат регламентирано да се занимават със секс, но с други партньори.
Притегателната сила на суинга е, че той позволява, без да се разрушава брачният съюз, да се преодолее неговата монотонност и да се обогати неговият сексуалният репертоар. Сексът пред очите на наблюдатели, както и наблюдението на чужда сексуална активност е действително много силен афродизиак. Но интимността със сигурност е разрушена до основи. Сексът в четворка може да е по-весел, но може и да доведе до непрестанното желание да се увеличава числото на двойките участници в него или пък те постоянно да се сменят. Опасна игра, която би могла да постави под съмнение смисъла на брачния съюз и да го заплаши с разпадане.
 
Удоволствие, но не и интимност
► Всяка двойка ли е потенциален практикант на суинг?
Суингърите не си приличат по характер. Но неувереният в себе си човек, ревнивият или пък този, който държи на доверието в интимните отношения с партньора си, едва ли ще инициират подобна идея.
► За какво да помислите, преди да го направите за пръв път?
Важно е да разберете, че нормалният семеен секс има две много силни психологически предимства – дарява ни с удоволствие, което е плод на специфична интимност. Суингът носи удоволствие, но разрушава интимността. Подобна откритост може да се окаже дискомфортна. Изключително е важно, преди да направите подобна крачка, да сте постигнали съгласие по този въпрос в двойката. Възможно е единият от партньорите да иска да направи подобна крачка, а другият да не е убеден и да се съгласява само защото чувства, че трябва да изпълни „съпружеския“ си дълг. В този случай суингът може да се окаже болезнено и травмиращо преживяване за втория партньор.
► Може ли суингът да разруши брака?
Едва 4% от двойките, които дълго практикуват размяна на партньори, съхраняват брака си. Факт, който потвърждават множеството проучвания, проведени от сексолози и психолози. Това е разбираемо. Самото желание да търсиш други партньори означава, че взаимоотношенията са престанали в пълна степен да удовлетворяват партньорите в двойката.