ПАЛИТРА ОТ АРОМАТИ

Палитра от аромати
и картини от парфюм
ноември, 2011 г.
© art_man / Depositphotos.com
Пръстите ни нежно докосват флакона, след миг ароматът започва да кръжи във въздуха… Трудно е да се определи какво конкретно ни харесва в един парфюм и все пак очарованието, което предизвикват ароматите, не е случайно.
„Когато открих L Heure bleue на Guerlain, пред очите ми сякаш се появи лицето на мама. Този аромат с нотки на пудра ми се струва невероятно ласкав, като майчина ръка.“ Искра, 32 г.
Ароматите събуждат спомена, онзи тъй мощен механизъм, който ни пренася към самото основание на нашия живот – отношенията ни с майката. Онова, което силно ни е вълнувало вчера, определя и нашия днешен избор. Затихналите спомени изведнъж избухват отново и са твърде упоителни, особено ако ни пренасят в чудния свят на детството.
Споменът за приказката
четена преди лягане. Първият анимационен филм, гледан в киносалон… Колкото и да не ви се вярва – такива са пътеводните знаци в разбирането на това, какви аромати харесваме.
От Nina Ricci признават: „Ние много често играем на струната на чувствата.“ Затова сигурно е трудно да устоиш на Nina, чийто флакон прилича на червена ябълка, а парфюмът напомня аромата на… захарен бонбон от детството. Окръгленото шише ляга в ръката ни толкова естествено – като кръглите речни камъчета или есенните кестени, които децата събират и тъпчат с тях джобовете си… Той е приятен на пипане и
успокоява като… любимата играчка
Парфюмите имат достатъчно сложна композиция, но дори една-единствена нотка от нея е способна да пробуди у нас спомена. Ароматът Marry me! на Lanvin например сякаш разказва за най-ярките романтични моменти от живота ни. Първия букет цветя, първата целувка… Добавете към това и флакона със завързана розова панделка в горната част. Панделката е символ на любовния съюз и е в цвят, който напомня за чувства от пръв поглед, както и за цвета на вълнението, което обагря страните на влюбените. Още два пътя, по които можем да се върнем към най-милите ни спомени и към чувствата, свързани с тях, са новите версии на легендарни композиции като Trеsor in Love от Lancome или мъжкият аромат Eau Sauvage Extrеme от Dior.
Силата на преображението
Най-често парфюмеристите използват за лица на новите си аромати модели или актриси, на които несъзнателно искаме да приличаме. Така например лицето на аромата Parisienne от Yves Saint Laurent, топ моделът Кейт Мос е с фино, но едновременно с това и рокендрол излъчване. Тя е уверена в себе си жена и затова в парфюма е добавена една обаятелно провокативна нотка.
Преди тридесет години жената рядко сменяше парфюма си. Днес е обратното. Съвременната Ева променя визията си с такава бързина и лекота, с която взима решения: „Днес ще бъда фатална жена, а утре – романтична.“
Неслучайно слагаме парфюм преди излизане от вкъщи. Това е ритуален жест, който ни подготвя за невидима трансформация. Парфюмът е онова допълнение към душата, което ни възвисява и приближава до идеалния образ. Флаконът му играе роля на вълшебната пръчица, за която порасналото момиче продължава да мечтае. Зад парфюма, който си слагаме, стои образ, който лесно можем да приемем или отхвърлим.
Аристократичната лекота на Coco Mademoiselle от Chanel ни помага да се усетим елегантни, свободни, изящни. Дълбокият аромат Eau du Soir от Sisley е квинтесенция на вечната женственост. Gucci Guilty от Gucci превръща жената в съблазнителна бунтарка, която играе главна роля в собствения си увлекателен живот. Опияняващата нотка пачули се съчетава с чувствените на розов пипер, здравец и лилия. Парфюмът Love на Chloе ни дарява с ароматната аура на влюбената и успешна жена. Play for Her от Givenchy ви позволява да се почувствате като съблазнителка с вкус към живота и изпълнена с любов към дръзката рискована игра. Съчетанието на пленителни флорални оттенъци с дървесни нотки създава наистина един очарователен женски образ. Съблазнителният Fan от Fendi превръща жената в секси посетителка на нощен клуб, която оставя върху дансинга цветен шлейф. Пикантността на аромата се дължи на взаимодействието на дървесните нотки с кожата.
„Облечени“ във футуристичния флакон на Alien от Thierry Mugler, ние получаваме и възможността да преместим границите на съзнанието, да си представим бъдещето, което ни вика и интригува. Вълнуващият свеж и чувствителен Voyage d Hermеs от Hermеs подобно на странстващия вятър ни унася към примамващата далечина. В аромата L Eau par Kenzo от Kenzo звучат кристално чисти нотки японска цитра. Ambre Soie от Giorgio Armani ни приканва в една източна приказка, безкрайна като „1001 нощ“.
Ароматите съдържат в себе си отсенки, които ни отвеждат в
друго измерение
Онази неизвестна за нас нотка, която крие в себе си всеки аромат, е възможно да ни развълнува (или дори леко да ни разтревожи). Онова, което ни води встрани от обичайното видение, е малко смущаващо понякога.
Shalimar Ode а la Vanille – по-наситеният вариант на оригиналния Shalimar от Guerlain – е плътен и осезаем като тъкан. Тази приказка оживява върху кожата на жената, като я превръща в ароматни идилия.
Пътешествие във времето предлага ароматът New Look 1947 на Dior. Той решително ни пренася в следвоенната атмосфера на салоните, постлани с килими, по които стъпват жените – цветята на мирозданието.
Нека пътешествието започне сега
Сезонната смяна на парфюмите е обяснима, както и сезонната смяна на желанията ни. В мрачните и влажни месеци от ноември до март, когато слънцето и топлината все не ни стигат, ние несъзнателно избираме аромати със сгряваща композиция, която по своята звучност и въздействие напомня… греяно вино. Пак в този период търсим и ароматите, които ни напомнят лятото и местата, на които сме били. Често парфюмерите събират в букет такива нотки, чийто аромат предизвиква асоциации с определени градове и страни. Толкова е приятно, когато парфюмът навява спомен за ваканцията или пък за сватбеното пътешествие, изобщо за местата, на които сме били щастливи и искаме да се върнем отново. А е възможно и ароматът на странстването да ви отведе там, където не сте били никога.
И замириса на есен
„Парфюмът е като любов, малко от него никога не е достатъчно“ – твърди Есте Лаудер. Парфюмът е като слънчев лъч, който ни буди нежно сутринта, като кафе с карамелов привкус, изпито в някое уютно парижко бистро, като нежна целувка, която ни разкрива на какво точно ухае раят. Без парфюм животът на жените би бил по-беден. А есента – по-тъжна. Защото, когато навън дърветата са оголели, а дните – окъсели, настава времето на мечтанията. Есен­та е точният момент за откриване на нов любим аромат! Земен, мек и чувствен…
Проучване сочи, че през есента повече ни тегли към парфюми, които ухаят на роза, кашмир или ванилия.
При избора на парфюм трябва да се съобразите с чувството, което ви обзема, когато го помиришете за пръв път. И не забравяйте, че всеки парфюм ухае различно върху различните кожи, тъй като ароматните молекули се свързват с естествената човешка миризма. За да сте сигурни, че сте улучили своя нов парфюм, вземете и любимия човек със себе си. По изражението на лицето му ще познаете дали сте хванали „правилния“ флакон в ръка.