ПИЛИНГ С ГЛИКОЛОВА КИСЕЛИНА

Пилинг с гликолова киселина
 
ноември, 2009 г.
 
 
Снимка © Xalanx – Fotolia.com 
 
Неравномерният тен, плитките и дребни бръчки, нарушенията на релефа на кожата, атонията (понижен до липсващ мускулен тонус), мазната себорея, състоянието постакне, необходимостта от подготовка на кожата за пластична операция, възстановяването на кожата след пластична операция и пигментациите се явяват показания за провеждане на
 
гликолов пилинг
Процедурата не изисква скъпоструващо оборудване, можете да я направите в условията на всеки козметичния кабинет, стига да сте убедени, че козметикът е грамотен и опитен. Защото само правилното използване на гликоловата киселина дава добри резултати. А именно: ♦ излющва кожата ♦ овлажнява роговия й слой ♦ стимулира производството на колаген и еластин ♦ облекчава възпаления ♦ забавя синтеза на естествен меланин.
Преди да се подложите на пилинг с гликолова киселина в козметичния салон, се препоръчва да се използват
 
препарати за домашно използване
Това могат да бъдат кремове, гелове, лосиони и серуми, които идеално подготвят кожата за предстоящата процедура. Тези средства обикновено съдържат алфахидроксикиселини (AHA киселини), но в ниска концентрация. (Впрочем гликоловата киселина е вид AHA киселина с изключително малка молекула, което благоприятства по-бързото й проникване в кожата.)
Продуктите за домашна употреба трябва да се прилагат не по-малко от 10–14 дни преди началото на процедурите с гликолова киселина в козметичния салон. Така кожата постепенно се адаптира към действието на киселината и може да понесе по-високи концентрации от нея.
След прилагане на средствата за домашна употреба структурата на роговия слой видимо се изравнява, натрупалите се мъртви клетки се излющват.
 
Процедурата – стъпка по стъпка
Гликоловият пилинг в козметичния салон започва с внимателно почистване на кожата.
 
1. ПОЧИСТВАНЕ
За отстраняване на нечистотиите и на грима се използва тоалетно мляко с хиалуронова киселина, което не дразни кожата. Продуктът е подходящ даже и за толкова чувствителна зона като клепачите. Козметикът нанася не много голямо количество мляко на кожата и с памучни тампони, напоени предварително в тоник с хиалуронова киселина, отстранява макиажа с леки масажни движения.
 
След това козметикът използва почистващ гел, в чийто състав влиза и гликолова киселина. Нанася го на влажна кожа. Обикновено гелът се разпенва, след което се измива с хладка вода. Гелът е „призван“ да елиминира остатъците от себум по кожата и да изравни нейното рH. Освен това той гарантира равномерно проникване на гликоловата киселина по време на същинската процедура.
 
2. СЪЩИНСКИ ПИЛИНГ
С помощта на широка четка върху лицето се нанася гел с гликолова киселина в следната последователност: чело, нос, слепоочия, бузи, шия, подбрадичка, централна част на лицето. Пациентките обикновено усещат леко щипане и парене по кожата. Тези кожни реакции се смятат за нормални. Но козметикът е задължен да наблюдава развитието на тези реакции, за да предотврати дразненията в случай на нужда.
 
3. НЕУТРАЛИЗАЦИЯ
Върху кожата се нанася специално средство, което неутрализира действието на киселината. Времето за излагане на действието на препарата зависи от концентрацията на използваната гликолова киселина, която може да е различна. Но настойчивите оплаквания на пациента от прекалено парене и промяна в цвета на кожата трябва да сигнализират на козметика за необходимост от незабавна неутрализация. Първо се провежда локална неутрализация, след което козметичното средство се нанася върху цялата обработена повърхност на лицето. Този етап от процедурата е задължителен, тъй като измиване на киселината с обикновена вода може да провокира парене по кожата.
 
4. ИЗМИВАНЕ
След неутрализацията специалистът измива остатъците от киселина и от неутрализатора с обилно количество хладка вода. След този етап от процедурата усещането за парене по кожата би трябвало да изчезне.
 
5. УСПОКОЯВАНЕ, ПОДХРАНВАНЕ, ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ
Следва използването на интензивен овлажняващ серум с хиалуронова киселина, който хидратира и възстановява епидермиса. Накрая лицето се третира със специална маска с успокояващи свойства, която трябва да се остави да действа поне 10 мин. Маската се отстранява с памучни тампони, напоени с хладка вода. Финалният етап от процедурата – нанасянето на не много голямо количество възстановяващ крем, който овлажнява и успокоява кожата – оказва противовъзпалително действие.
 
Броят на сеансите
се определя от специалист. Обикновено гликоловият пилинг се прилага на курсове от 4 до 8 сеанса с интервали от 7 до 14 дни между тях. Количеството на процедурите зависи от състоянието на кожата на пациента и от задачата, която трябва да реши тази процедура.
Концентрацията на гликоловата киселина може да се увеличава от процедура на процедура с цел постигане на максимален ефект.
След всяка процедура използвайте силно фотозащитно средство с висок SPF фактор, за да не се получи обратен ефект – пигментации по кожата.
Напомняме ви, че слънцезащитни средства трябва да използвате задължително и в течение на курса на пилинга с гликолова киселина в домашни условия.
В краен случай – с млечна киселина
Млечният пилинг е чудесна алтернатива в случаите, когато пилингът с гликолова киселина е притовопоказан.
Тази процедура спада към т. нар. повърхностни пилинги и може да се прилага даже и при хиперчувствителни кожи. Млечната киселина, работи ефективно и деликатно в случаите на: 
 неравности по кожата ♦ пъпки ♦ зачервявания ♦ стрии ♦ прекалено омазняване ♦ хиперпигментации ♦ свръхчувствителна, склонна към алергии кожа ♦ наличие на малки и дълбоки бръчици ♦ загуба на общ тонус и еластичност на кожата ♦ неравномерен тен.
Тя се явява естествен компонент, винаги присъстващ в роговия слой на епидермиса. Затова пилингът с млечна киселина, освен че отстранява набелязания проблем, богато овлажнява кожата и съхранява нейния водно-липиден баланс. Противопоказанията за млечния пилинг са доста по-малко в сравнение с тези за гликоловия пилинг. А за противопоказанията за гликоловата киселина е необходимо да бъдете предупредени от своя козметик! Ако той не го направи сам, попитайте го вие! 
 
Хиалуроновата киселина
е най-разпространеният мукополизахарид, който се синтезира в човешкия организъм. Тя е основен компонент в състава на междуклетъчното вещество на съединителната тъкан. С напредване на възрастта съдържанието й намалява. С помощта на поддържащи продукти, които съдържат хиалу­ронова киселина в по-високи количества, равновесието може да се възстанови до известна степен. Тази киселина се смята за влагозадържащо чудо – може да задържи от 1000 до 4000 пъти повече вода от собственото си тегло. В кожата тя задържа влагата в колагена и еластина и действа като лепило, което ги свързва. По този начин изглажда по-грубата кожна повърхност. Друго предимство на хиалуроновата киселина е, че намалява сухотата, сърбежа и паренето по кожата.