Писмо в бутилка

Нов проект на движение „МС – Мога сам”

Кампанията „Ден на колела – предизвикателството”, която стартира преди няколко седмици, продължава да привлича подкрепата, както на публични личности от различни сфери на обществения живот, така и на обикновените хора. Зад инициативата в полза на хората с диагноза множествена склероза, до момента застанаха Деян Донков, Теди Духовникова, Луиза Григорова, Саня Армутлиева, Наталия Симеонова, Румен Угрински, арх. Пенка Станчева, Людмил Дренски, Ваня Шекерова, Иван Илиев, Георги Александров, Владина Цекова, Зорница Русинова.

Предизвикателството да прекарат 24 часа в инвалиден стол се оказа почти непосилно за голяма част от провокиралите своите страхове и предразсъдъци български артисти, архитекти, продуценти, тв водещи и много други публични личности.  „Завися от приятели, колеги и семейство за всяко нещо… Обърнат свят, в който бързо трябва да преглътнеш предишния себе си и да посрещнеш усещането за другост. Уж игра, а както Валери Петров казва „не ми е хубаво и даже направо доста ми е зле…“, споделя своите 24-часови преживявания на инвалидния стол управителят на „Вирджиния рекърдс” Саня Армутлиева.

„Има път от инвалидността към валидността и той е изтъкан от Човечността. В усещането за подкрепа и съпричастност можеш да откриеш алтернативата – “Можем заедно”, споделя и своя Ден на колела водещата на предаването „Предай нататък” Наталия Симеонова.

Кампанията „Ден на колела – предизвикателството” цели да насочи общественото внимание към проблемите на хората, които живеят в изолация, поради физическите си нарушения, а именно липсата на достъп до всичко, което един дееспособен човек може; липсата на разбиране и приемане от страна на обществото; липсата на ясно осъзнаване, че тези хора са реални и съществуват. „В България наричат инвалидите хора със специални нужди. Какви специални нужди имат тези хора? Това са специални хора, с обикновени нужди. Като теб и мен. Кой не иска да отиде на кино, на изложба, да се забавлява, на театър, да излезе от вкъщи, за да се разходи – това специална нужда ли е?!”, споделя липсата на адекватно отношение към тези хора от страна на държавниците и обществото като цяло идеологът на кампанията Биляна Савова, която живее с диагнозата множествена склероза от близо 8 години.

През последните седмици инициативата „Ден на колела – предизвикателството” събира огромна подкрепа и от много хора, които не само искат да участват в предизвикателството, но и заявяват искреното си желание да помагат, да подкрепят и да бъдат полезни на хората с физически ограничения. В резултат на това, движение „МС – Мога сам” стартира и проекта, наречен „Писмо в бутилка”, който свързва хората, които прекарват живота си в ограниченията на нарушените си физически възможности, често на инвалиден стол, с доброволци, които биха искали да им помагат за задоволяването на техните нормални ежедневни потребности и нужди. В момента е в процес на подготовка специална платформа, която да среща „подателите” (имащите нужда от помощ хора) с „получателите” на тяхното послание. На фейсбук страницата на проекта вече има реално получени и отворени “Писма в бутилка”, които са намерили своите получатели, както и такива, които се записват за доброволци и предлагат своите време и помощ.

„Идеята за Карма Йога или с по-известното наименование в нашето общество – обществено-полезен труд, може да промени не само живота на хората, които получават помощ, но и на тези, които с любов, отдаденост и съпричастност дават време, познания и средства, за да бъдат полезни и помагат”, описва най-новия проект на движение „МС- Мога сам”, неговият инициатор Биляна Савова. За това и слоугана на проекта е “Ние сме тук за да ви помогнем да живеете по-добре”