ПЛАЖНИЯТ BEAUTY СЕЗОН ЗАПОЧНА

Плажният beauty сезон започна
юни, 2011 г.
© Yanlev | Dreamstime.com
Целулитът си остава за жените враг номер едно, особено по това време на годината. Въпреки многобройните методи за неговото премахване. Все пак има и много надеждни…
За първи път терминът „целулит“ се изрича от европейски лекари през 1920 г., но става популярен едва през последните 50 години благодарение на собственичката на салон за красота в Ню Йорк Никол Ронсар, която публикува във „Вог“ статията Целулит: тези бучки и подутини, от които не можехте да се избавите до днес“. Г-жа Ронсар става милионерка и поставя началото на нов отрасъл в козметичната индустрия. Впоследствие това понятие става международно и милиони жени по света започват да водят
ожесточена борба с „портокаловата кожа“.
Днес се знае, че от целулит страдат основно представителките на слабия пол, че за жалост той не е запазена марка само за пълните жени (от тези специфични неравности по кожата се оплакват и суперслабите). Знае се също, че целулитът се причинява от хормонален дисбаланс, неправилно хранене и заседнал начин на живот…
Няма нищо чудно в тази осведоменост – списанията не пестят страници, за да съветват как да победим този „бич женски“, и да разказват за чудодейното действие на разни препарати и методи за изглаждане на кожата. Козметичните концерни всяка година изкарват на пазара нови антицелулитни средства… Но проблемът продължава все пак да си съществува. Защо?
Причината се крие в неразбирането, че борбата с целулита не е работа за седмица, а за цял живот.
Ако сте настроени решително и сериозно да дадете отпор на целулита, спортът, диетите, масажите и мезотерапията трябва да станат неразделна част от вашето бъдеще. БЕЛА проучи какви процедури се предлагат днес в клиниките и салоните за красота и кои са най-ефективните.
Ръчен масаж
Той е идеалното средство за справяне с целулит в начален стадий. Най-важното при него, както и при всяка друга антицелулитна терапия, е да сте редовни. Методи за масажиране има стотици, но ги обединява едно – всички те са насочени към подобряване на обменните процеси в подкожната мастна тъкан, което в резултат помага кожата да изглежда по-опъната и по-еластична. За суперефективен се смята тай масажът, който разгражда и извежда мазнините от тялото, подобрява лимфодренажа и лекува отоците.
Но най-приятното от всичко е, че тай масажът притъпява апетита.
Близко до ума е, че най-добрият тай масаж се прави от професионалисти от Тайланд, които напоследък работят и в България. В продължение на час, докато лежите на кушетка, масажистът обработва проблемните ви зони с лакти, колене и предмишници. Наричат този масаж пасивна йога, защото осигурява добро физическо натоварване на тялото, без да се налага самите вие да правите нещо. Максималният отслабващ ефект се постига за сметка на специфичния натиск и използването на специален крем за топене на мазнини, в състава на който влизат различни треви и билки от Тайланд и който продължава да действа в дълбоките слоеве на кожата и след приключване на масажа. Процедурата е леко болезнена, но си струва да я изтърпите, защото още след първия сеанс може да почувствате, че дънките са ви станали по-широки.
Ако не търпите на болка, тогава можете да изберете някоя по-релаксираща процедура, по време на която вие ще си почивате, а тялото ви ще работи. Например в спа салоните има антицелулитен масаж на основата на специална козметика. Сеансът включва няколко етапа. Първо, масажистът ви прави гомаж (пилинг). След това обновената кожа на тялото се намазва с етерично масло и се масажира нежно. После се пристъпва към нанасяне на глинена маска върху проблемните зони, която изсъхва мигновено и е със стягащ ефект. За да проникнат полезните вещества от маската по-бързо в кожата, се прилага и бодирепинг (увиване на проблемните зони с фолио за 20–30 мин). Понякога се използва и термоодеяло с цел да се създаде ефект на микросауна, да се предизвика изпотяване, което да доведе до намаляване на обиколката и на целулита.
Най-накрая тялото се намазва с крем, съдържащ липокиназа, която активизира процесите на разграждане на мазнините в адипоцитите и по този начин подпомага и елиминирането на токсините.
Резултатът от такъв един масаж е видим, ако се направят не по-малко от 8 процедури – по 1 на седмица. А „аванса“ от плътна и гладка кожа ще го получите веднага след първия сеанс.
Мезотерапия
Днес мезотерапията се смята за един от най-ефективните методи за изглаждане на целулита. Благодарение на нея активни вещества, разграждащи мазнините, се транспортират в дълбоките слоеве на кожата – там, където съставките от кремовете за мазане не могат да стигнат. В зависимост от степента на измененията на мастната подкожна тъкан дерматологът избира индивидуален курс на лечение по класическата схема: разграждане–елиминиране–оздравяване.
За корекции на локалните мастни натрупвания (най-често около талията, корема, бедрата и седалището) с успех се използва препарат, съдържащ смес от фосфатидилхолин и дезоксихолат, която, забележете, напълно (!) разтваря мастните клетки. Поетапно процедурата изглежда така. Първо, зоните се третират с въпросния препарат, който се вкарва в дълбочина, на нивото на подкожната мастна тъкан – именно там, където е необходимо разграждане на хипертрофиралите мастни клетки. След това кожата се обработва с антицелулитен коктейл, чиито компоненти (най-често кофеин, L-карнитин и органичен силиций) са с противооточно, липолитично и съдово действие.
Коктейлът се вкарва с помощта на пистолет с въртящ се барабан, на който на еднакви разстояния една от друга са разположени специални игли.
Мултиточковото въздействие на иглите само по себе си гарантира стимулацията на синтеза на колаген при минимално увреждане на повърхността на кожата. По време на обработката на кожата с този пистолет на нейната повърхност се образуват дупчици, през които предварително нанесеният мезотерапевтичен коктейл прониква в дълбоките є слоеве, за да се бори с целулита.
Лимфодренажният масаж е незаменим за подпомагане на въвеждането на съставките, разграждащи мастната тъкан, за елиминиране на токсините, за намаляване на оточността, както и за нормализиране на обменните процеси в зоната на въздействие. Затова в деня след сеанса по мезотерапия се препоръчва лимфодренаж, който може да бъде изпълнен както ръчно, така и апаратно.
След мезотерапия обикновено на мястото на убожданията кожата се зачервява и леко се възпалява, а понякога се появяват и синини. Но това са предвидими реакции, от които не бива да се страхувате. Те даже служат като критерий за ефективност на проведените процедури: колкото по-изразителни са синините и зачервяванията, толкова по-голямо количество мастни клетки е напуснало завинаги вашите бедра и ханш. Когато зачервяването отмине, можете да направите следващата процедура. Обикновено всички описани по-горе неприятни симптоми изчезват в рамките на 7–10 дни.
Понеже мастните киселини се елиминират през черния дроб и бъбреците, противопоказния за провеждането на дадена процедура се явява патология на черния дроб и бъбреците (в това число жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест), бременност и лактация.
Мезотерапията не е подходяща и за хора с непоносимост към соя и соеви продукти, за пациенти със захарен диабет и за онкоболни.
Средно за един курс пациентите губят по 5 см от обиколката на съответна зона. Ефектът става видим след втората-третата процедура. Продължителността на лечението зависи от състоянието на целулита – може да са ви достатъчни само 3 процедури, но може да се наложи да направите и 10. Лекарите уверяват, че ако водите правилен начин на живот, ефектът от мезотерапията се запазва за цял живот, а това, съгласете се, не може да не ви зарадва.
© Bartosz Wardziak | Dreamstime.com
Апаратни методи
Те имат много плюсове: ефективни са, почти нямат противопоказания и са абсолютно безболезнени. Третирането на локалните мастни отлагания с
ултразвук с ниска честота
е един от популярните апаратни методи. Първо ще ви направят лек пилинг, след това ще нанесат крем (овлажняващ или липолитичен), а след това козметикът ще пристъпи към масаж, който продължава 40 минути. По време на масажа пациентите в повечето случаи заспиват, което доказва, че процедурата е безболезнена. Ултразвукът разбива клетката. Впоследствие тя се емулгира, тоест става течна, и се изхвърля от организма по пътя на самоочистването.
След курс от 10 процедури (препоръчително е да се прави по 1 процедура на седмица, за да успее кожата да се стегне и да не увисне след отслабването) се гарантира загуба на 4 см обиколка, а също последващо отслабване в рамките на половин месец след сеансите. Резултатът ще е по-траен, ако правите и поддържащи процедури в течение на 3 месеца след сеанса.
Ако целулитът ви е в начален стадий, процедурата дава много добър ефект, но ако случаят ви е по-тежък, даже с помощта на апаратните методи, честно казано, е невъзможно да се спасите от този проблем.
Противопоказанията за провеждането на тази процедура са хипертония, варикозно разширени вени, камъни в бъбреците и наличие на имплантати.
Както е известно, в борбата с целулита всички средства са добри, но за да се сдобиете с желания и дълготраен резултат, при това без да си навредите, преди да проведете която и да било процедура, задължително се консултирайте с лекар.
Що е то LPG?
В края на 70-те години на миналия век французинът Луи-Пол Гите преживял инцидент, след който по тялото му останали доста белези. За възстановяването му лекарите препоръчали масаж. Инженер Гите изо­бретил апарат, който замествал идеално услугите на опитния масажист. Нарекъл го с първите букви на своите три имена – LPG. По-късно лекарите установили, че масажирането с такъв апарат значително намалява целулита.
Действието му се основава на принципа на ендермологията – дрениране на подкожната мастна тъкан чрез вакуум. В резултат се подобрява кръвообращението, намалява дебелината на подкожния мастен слой, кожата се стяга, а целулитът не просто намалява, а може да бъде излекуван изцяло.
Ендермологията е безболезнена процедура. Този вид масаж е чудесна подготовка на кожата за последваща мезотерапия и компреси с водорасли. И ако съчетаете тези процедури, резултатът ще бъде бърз и по-видим.
Техника за самомасаж вкъщи
За постигане на оптимални резултати правете антицелулитния масаж сутрин преди закуска и му отделяйте всеки ден по около 20 минути. Седнете удобно, поставете единия крак по-високо от другия (опрете го на ниско шкафче или стол) и започнете да го масажирате с кръгови движения, започвайки от стъпалата и постепенно придвижвайки ръце нагоре към бедрата и седалището.
Антицелулитният масаж на ръцете започва от дланите и постепенно се насочва към подмишниците.
Гърбът се масажира под талията по направление към корема, а коремната стена се обработва с леки кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.
Ако по кожата ви се появи леко зачервяване, можете да преминете към следващата зона за масажиране. По-засегнатите от целулит участъци е добре да масажирате по няколко пъти. За постигане на оптимални резултати веднага след приключване на масажа на кожата нанесете антицелулитен крем.
Антицелулитна диета
Най-важното правило е храната да е разнообразна. В менюто ви трябва да присъстват продукти с високо съдържание на манган и калий. Например стафиди и смокини. В тях има достатъчно количество калий, който не позволява на излишните течности да се натрупват в организма.
Белтъчините от животински произход трябва да консумирате преди 17.00 ч. Ако не можете да си представите живота без богата трапеза на вечеря, поне избирайте бързо преработващи се белтъчини – риба или скариди. Що се отнася до сладкото, добре е да го хапвате преди 16.00 ч. Соленото пък задържа вода в организма и затова се препоръчват не повече от 2 г сол на ден. Солта трябва да е натурална (най-добре морска), с минимално съдържание на натрий. Вечер ограничавайте консумацията на плодове с тъмен цвят и на червено вино – таниноподобните вещества в него също провокират задържането на вода.
Не бива да пиете вода, докато се храните. По-добре пийте половин час преди или час след хранене, иначе ще затрудните работата на храносмилателните сокове. Половин час след приема на белтъчна храна е добре да изпиете чаша вода с разтворен в нея сок от лимон, защото лимонът ускорява разграждането на белтъчините до крайни елементи.
И най-важното е всеки ден да изпивате достатъчно количество течности. Ограничавайте се в пиенето след 19.00 ч. обаче, защото приетата тогава вода е възможно да се застои в организма.