ПЛИТКИ РАЗНИ

Плитки разни
 
декември, 2010 г.
снимки:© Maksim Toome | Dreamstime.com
 
„Селска” плитка, „коронка” или „кордела” – причудливите плетеници в косата са подходящ вариант за празнична прическа, в случай че не ви е останало време за фризьор. Всичко, от което се нуждаете, е достатъчно дълга коса, сръчни ръце и малко търпение.
Най-големият плюс на прическите, които ви предлагаме, е, че са доста издръжливи.
Две важни условия
За да ви се получи добре прическата, е добре:
1. Да сте подстригани на прическа боб.
2. Косата ви да е поне толкова дълга, че като я хванете с ръце и я съберете на опашка на тила, нито един кичур да не се изплъзва отстрани.
 „Селска” плитка Косата трябва да е дълга поне до раменете, но ако е по-дълга, плетеницата ще стане още по-красива. Изтеглете страничен път.
Отдясно и отляво на пътя отделете три кичура коса и ги заплетете стегнато на обикновена плитка. Продължете да плетете, като при всяко заплитане взимате по мъничко коса (на много тънки снопчета) от двете страни. На тила подпъхнете остатъка от плитката и закрепете с фиби, така че да не се виждат.
Степен на трудностТрябва да имате много добра координация на двете ръце, но с малко търпение ще успеете да направите плитката равномерна.
Ценен съвет На по-замърсена коса плитката се получава по-добре. Ако косата е прясно измита и не много дълга, малки кичурчета се изхлузват отстрани много лесно.
КорделаСрешете косата много гладко и опънато на една страна и точно над ухото я вържете стегнато на опашка. Разделете опашката на три партии. Първата партия разделете на два еднакви кичура. Усучете ги един около друг като шнур. Накрая стегнете усуканата партия с малко гумено ластиче. Увийте я около основата на опашката. С другите две партии постъпете по същия начин.
 
КоронаСрешете косата гладко и стегнато в посока към темето и я вържете на висока конска опашка. Оплетете една обикновена плитка. Края на плитката стегнете с малко гумено прозрачно ластиче за коса и увийте плитката около основата на опашката. Помогнете си за закрепването на тежката плитка с фиби, които трябва да поставите така, че да не се виждат.
Ценен съвет За ултимативен „Ау! ефект можете да си купите още две изкуствени плитки и да ги увъртите около първата. Ще се получи много голям кок.
 
На рибена кост Срешете косата на една страна, но не я изтегляйте нагоре, а я оставете ниско, на тила. Разделете я на две еднакви партии. Отделете едно малко кичурче коса от най-външната част на дясната партия, прехвърлете го през самата партия и го присъединете към вътрешната част на лявата партия. След това направете същото от ляво на дясно – вземете кичурче коса от външната част на лявата партия, прехвърлете го върху цялата лява партия и го присъединете към вътрешната част на дясната.  
 
Сух шампоан?!
Понякога, когато ви поканят в последния момент на ресторант или на гости и нямате никакво време да оправите косата си, се сетете за „сухия шампоан”. С негова помощ ще се сдобиете светкавично с прическа. Да излезете от трудната ситуация, ще ви помогнат бебешката пудра или пък обикновеното нишесте.
Може да вземете 2 с. л. пшеничени трици и 1 с. л. суха горчица. Много жени използват и следната смес: 1 ч. ч. смлени овесени ядки и 1 к. ч. сода за хляб.
Смесете двата компонента, които имате подръка. Втрийте сместа в най-омазнените участъци на косата си и дайте 5–10 минути време на тази смес да попие себума. След това добре изтръскайте сместа от косата си, като си помогнете със струята на сешоара. По принцип тази процедура е предназначена за светлите коси. Защото върху тъмните се забелязва и най-малката прашинка.