ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПРАВИШ ТАКА

Повече няма да правиш така!
 
 
 
 
Дори и най-изкушените и отлично ориентиращи се в света на красотата дами и до днес вярват в някои beauty митове. Минианкетата на БЕЛА го потвърди. За ваше добро съставихме списък на „суеверията“, които пречат на стремежа ви към безупречна красота. Никога повече не правете така!
 
1. Не бъдете скептични към клетъчната козметика
Откровено казано, уморихме се да обясняваме на читателките, че надписът „клетъчен“ (cellular) върху кутийката с крем за лице не означава задължително, че продуктът съдържа ембрионални клетки (в най-добрия случай, на беззащитно агънце). Терминът „клетъчна козметика“ просто насочва, че въпросният козметичен продукт е в състояние да „управлява“ функционирането на кожните клетки. А това е точно ползата, от която има нужда кожата на всякаква възраст.
 
Растения срещу овце – 1:0
Понякога съвсем основателно понятието „клетъчна козметика“ предизвиква скептични усмивки. Някои водещи козметични компании, които са малцинство на пазара и предлагат изключително скъпа козметика, влагат в него един-единствен смисъл – за тях клетъчна е само козметиката, съдържаща ембрионален материал. Преди време клетките от овце (най-чистите в екологично отношение животни) се замразяваха, центрофугираха и пастьоризираха и едва тогава се добавяха в продуктите. Но нещата в сферата на биотехнологиите се променят, а и използването на животински съставки е забранено. Затова съвременният вариант на ексклузивния клетъчен комплекс днес представлява „пакет“ от над 150 подхранващи растителни съставки, който наподобява състава на човешките клетки – протеини, витамини, аминокиселини, минерали, биологично активни вещества… Задачата му е да стимулира естествената регенерация на кожата, като й доставя енергия, влага и храна.
 
Много жени обаче и до днес смятат, че съставът на клетъчните кремове включва животински клетки, които по някакъв начин се имплантират и заживяват в съседство с клетките на собствената кожа. Нищо подобно. Така наречените клетъчни кремове съдържат много жизнено необходими за здравето и правилното функциониране на собствените кожни клетки ингредиенти. И най-важното е, че всички те са идентични по химически състав до този на кожата. Точно затова тя ги приема с благодарност и лакомо ги „изяжда“.
Образно казано, този „пакет“ от съставки „учи“ кожните клетки да функционират правилно. Така че не се страхувайте да използвате клетъчни кремове дори и да сте на 25 години (друга заблуда е, че тази козметика трябва да се прилага само върху зряла кожа).
Някои дами безотговорно вярват, че щом по някаква причина рязко спрат да използват клетъчна козметика, състоянието на кожата им също толкова рязко ще се влоши. И това не е вярно. Човешката кожа е умен орган. Като се грижите добре за нея, вие й помагате да изглежда по-добре и да се чувства по-комфортно. Но въпреки вашата помощ отвън тя въобще не губи способността си да се „обслужва“ самостоятелно. А влошаването на нейния външен вид при прехода от скъпа, качествена козметика към по-евтин вариант е логичен процес. Да направим аналогия. Започнете да се храните правилно, а след няколко седмици отново минете на чипс, пици и хамбургери. Как би реагирал на тази промяна вашият организъм, е много лесно да се отгатне. Естествено – с протест. Но ако вие престанете да използвате клетъчна козметика, кожата ви няма да стане по-лоша, отколкото е била, преди да започнете да употребявате клетъчни кремове. Тя просто ще възвърне първоначалното си състояние.
  
Идеалните вежди могат да бъдат оформени идеално само от гримьор. А не от козметик.
 
2. Не избирайте тоналното средство според естествения цвят на кожата си
Сигурно до този момент точно така сте го избирали. Не сте виновни вие. БЕЛА поне сто пъти е повтаряла през годините, че цветът на тоналния крем трябва да е с 1 тон по-светъл от тена ви. Е, дойде време да ревизираме този съвет. Напоследък козметичните гиганти се погрижиха кремовете, пудрите и фон дьо тенът, замислени първоначално само да правят кожата идеална на цвят, да изпълняват и още редица ценни, а понякога и незаменими функции.
Когато избирате тонално средство, на първо място трябва да се ориентирате по типа и състоянието на кожата си, на второ – по възрастта си, и чак на последно място – по нейния цвят. Леките матиращи емулсии са подходящи за комбинираната и мазна кожа – те й позволяват да диша, не нарушават процесите на обмяна на веществата и в допълнение я овлажняват. Ако кожата ви е суха, чувствителна и раздразнена, трябва да изберете тонално средство с етерични масла, растителни екстракти или витамини в състава му – те перфектно възстановяват бариерните механизми на кожата. Възпалената, осеяна с пъпки кожа е добре да третирате с тонални средства с течна консистенция, съдържащи себорегулиращи и антибактериални компоненти. А също и специални фиксиращи частици, позволяващи на тоналния крем да се задържи върху проблемната кожа поне шест часа. Отделно се налага да споменем и за тоналните продукти за зряла кожа – те не бива да се напластяват в бръчките, тъй като по този начин подчертават още повече възрастта ви. От тях се очакват ефективно anti age действие и мигновен лифтинг ефект. А цветът на тоналното средство може да бъде всякакъв. Затова е декоративната козметика – за да ви даде възможност днес да изглеждате по-загоряла от вчера. Ако вземете със себе си на работа по-тъмна пудра, вечерта можете да станете по-смугла и да обяснявате на всички, че цял ден сте се пекли на… монитора на компютъра. А за стопроцентовото съвпадение между цвета на крема и цвета на кожата въобще не бива да се безпокоите. Най-важното е да го нанесете не само на лицето, но и на шията и деколтето. А за естествеността на резултата ще се погрижат светлоотразяващите пигменти в състава на продукта.
 
3. Не вярвайте, че пластичната операция ще ви извади от строя само за няколко дни
Е, какво пък – нищо работа, мисли си всяка жена: доза рестилан в устните през обедната почивка и… готово! „Моят лекар ми обеща, че още на следващия ден след операцията за корекция на бюста ще съм на педал“ – доверчиво и разпалено обяснява една наша колежка. Какъв педал?! Даже и ако операцията е протекла безупречно, постоперативният период изисква специални грижи и едва ли ще имате възможност да водите предишния начин на живот поне за месец напред. Май само в Америка пластичните хирурзи изписват веднага пациентите си след операцията (законът не позволява те да бъдат оставени на стационар). Европейските лекари не правят така! Хвала им! Защото, естествено, е много по-лесно да оперираш и веднага да изпратиш пациента да се възстановява вкъщи. При възникване на евентуални усложнения в този случай лекарят просто може да каже: „Хм, това е, защото не сте изпълнявали стриктно моите препоръки.“
Най-добре е пациентът да остане в клиниката под лекарско наблюдение минимум три денонощия след операцията. Добрият специалист и по това се отличава – че не оставя своите пациенти на произвола след хирургичната интервенция. Та нали всяка операция е травма, дори и най-добре направената. Процесът на зарастване на раната отнема минимум 6 до 8 седмици!
 
4. Не правете корекция на веждите при козметик.
За тази цел посетете професионален гримьор
Известните визажисти обичат да казват, че лицето е картина, а веждите – нейната рамка. А грозната рамка може да развали впечатлението даже и от най-гениалното произведение на изкуството. Да ви оформят веждите в легнало положение, при това, когато сте намазани с маска за лице, е, меко казано, несериозно. Корекцията на веждите трябва да се прави от човек с художествено мислене. Естествено, всеки козметик може да направи и двете вежди да изглеждат еднакво, но не е в това въпросът. По-важно е каква форма ще им придаде и дали тази форма ще съответства точно на вашето лице. Едва ли козметикът, чието призвание е да се занимава с проблемите на вашата кожа, може да отчете всички нюанси на структурата на вашето лице, на формата на очите ви, на височината на скулите ви… Идеалните вежди могат да бъдат оформени идеално само от гримьор. Освен това в кабинета на козметика вие обикновено лежите на кушетка, а в подобно положение чертите на лицето се изкривяват, променят се… Корекцията на веждите трябва да се прави непременно в седнало положение.
Не забравяйте и за оцветяването на веждите – техният цвят трябва да бъде съобразен с цвета на очите, косата и тена на кожата ви. Ако решите да използвате молива за вежди вкъщи, запомнете, че трябва да започнете от външния край на веждата и с деликатни щрихи да се движите към нейния по-широк край. Така няма да прекалите с наситеността на цвета и лесно ще определите колко силно трябва да натискате с молива.
 
Лицето е картина, а веждите са рамката й. Грозната рамка може да развали впечатлението и от най-гениалното произведение на изкуството.
  
5. Не се притеснявайте да използвате скраб по-често от веднъж седмично
Да легнете да спите, без да почистите макиажа си, е истинско престъпление спрямо кожата. Помислете как кожата ви би могла да „приеме“ баснословно скъпия крем, с който имате намерение да я поглезите на сутринта, ако по нея има остатъци от мръсотията от вчерашния ден. Дерматолозите са единодушни, че правилно подбраното почистващо средство прави кожата по-красива и здрава. За съжаление 3/4 от всички жени по света използват неподходящи продукти. А неправилният избор води до отделянето на естествени липиди, образуващи защитен филм върху кожата. Ако използвате излющващо средство ежедневно или поне няколко пъти в седмицата, тенът ви ще се превърне от жълтеникав или землист в млечнобял! Ако сте внимателни при нанасянето на скраба, няма да имате проблеми. Важното е да запомните, че процесът на излющване трябва да ви ободрява и освежава, но не и да ви причинява болка. Втривайте скраба с плавни кръгови движения в кожата – от долу на горе и от центъра към периферията. Най-добре да правите това, след като сте измили лицето с топла вода, която ще отвори порите на кожата. И още нещо – ако и днес ползвате скрабове, които сте употребявали преди десет години, съветваме ви да ги замените с такива от ново поколение.