Подарък да е, с дисплей да е

от Албена УВАКОВА

декември, 2013 г.

Ако искате да обидите едно дете, купете му сребърна буквичка. Не защото е сребърна, а защото е буквичка. Ако искате да обидите една жена, купете й кухненски робот. Не защото е робот, а защото е кухненски. Ако искате да направите банален подарък на мъж, похарчете си парите за самобръсначка и афтършейв. Да уцелиш истинския подарък, е изкуство. Може би затова в края на всяка година изскачат разни класации на ненужните и неудачни подаръци. От еди-някакви си агенции и еди-някакви си проучвания почти всеки път се установява, че най-баналните подаръци са

термометър за вино и топличките къси чорапки

Много е хубаво, когато подаръците могат да се връщат и заменят, но е и много глупаво да ги поднесете с касова бележка или с уточнението: „Говорих в еди-кой си магазин да го смените, ако не ви стане или не ви хареса”. Освен изкуството, да уцелиш съответния вкус и да зарадваш истински човека, на когото подаряваш, е  и добре обмислена стратегия, в която средноаритметичните величини „чужд вкус” и „възможности на собствения джоб” трябва да намерят такава допирателна помежду си, че жестът да донесе

истинско удовлетворение и за двете страни

А най-впечатляващите и запомнящи се подаръци съвсем невинаги са и най-скъпите. Е, да, наистина в повечето случаи са скъпи, но ако човекът, на когото подарявате, не ви е особено близък и се познавате с него отскоро, трябва добре да помислите какво да му поднесете.

Веднъж една позната ми каза:, „Най-много харесвам малките подаръци“. Е, аз също. Не е по силите ми да давам съвети и напътствия, но мога да споделя собствения си опит в тази рубрика. Аз обичам да подарявам, може би защото тръпката, съпътстваща избирането и купуването на подарък, е двойно по-голяма от тръпката от всяко друго пазаруване. А и както казват хората, много по-голямо удоволствие е да даваш, отколкото да получаваш.

Няма лесен подарък

Дори  бебета днес се раждат сякаш пристрастени  към някоя запазена марка я пелена, я дрешка… Една съседка, която съвсем наскоро стана баба, ми сподели, че внучката й, като хванела бутилка от минерална вода, поглеждала картинката на етикета и я третирала като дисплей на GSM. Опитвала с характерното приплъзващо движение на малкото си пръстче да „разлиства”, за да се появи следващата картинка. Детето е само на година и пет месеца и вече съвсем спокойно и сръчно открива и разглежда снимките в джиесема на баба си. Още се люлее като ходи, но с дисплеите се справя превъзходно. Ако и вие имате една такава малка плюшена и слънчева Валерия около себе си, знаете за какво става въпрос.

Вместо кукли и камиончета – смартфони и таблети

Съвсем не е случаен фактът, че една фирма производител на детски пелени предлага като подарък на бебетата при натрупване на определени точки, не нещо друго, а играчка – таблет. („Къде са ми детските книжки, / кажи ми мой прашен сандък?”)

Ако ви се налага да избирате подарък на дете, не забравяйте, че сандъците вече са доста прашни. Спомням си, че след земетресението миналата година самата аз си купих не нещо друго, а смартфон. Казах си, че ако ще умирам, искам преди това да се науча да го „пипкам“ и аз. Преди това ползвах години наред едно убито апаратче, което по някакво чудо на природата не се беше разпаднало в ръцете ми. А сега си мисля, че и най-модерният мобилен телефон все пак си е само един телефон, чието използване се свежда до натискане на две слушалки – зелената и червената. Но е превъзходен подарък. Защото дори в най-трудни и кризисни ситуации, последното нещо, от което се отказват хората, е комуникацията. Може да се лишат от тортичка или от нова чантичка, но за някой последен модел електронна джаджа ще се бръкнат.  Но…

Идеален подарък?!

Има ли такова понятие наистина?! Веднъж попитах една приятелка: ”Да ти подаря ли телефон за рождения ден?” и тя така ме изгледа, че аз се разсмях на собствената си глупост. Заради работата й нея я търсят и безпокоят непрекъснато, и разните подобни свръхмодерни тутурутки са й писнали безкрайно Така че универсален идеален подарък не съществува. Има добре премислени и съобразени със ситуацията и човека срещу вас жестове, които могат дълго да се помнят със знак плюс.