Подготовка на къщата за зимата

Подготовка на къщата за зимата
 
октомври, 2009 г.
 
Снимка © Daniel Hohlfeld – Fotolia.com 
 
 
Какво е необходимо да направите, за да подготвите къщата си за зимните студове?
 
ЗА ВСИЧКИ
Поправете покрива
Преди настъпването на студовете проверете дали покривът на къщата ви не тече. Най-слабите му места са ъглите, отворите за вентилационните шахти и комините. На тези места трябва да има надеждна хидроизолация. При комините тази хидроизолация освен че защитава от протичане, е и важна мярка за противопожарна безопасност.
 
Почистете улуците
Падащите листа и сухи клонки от дърветата замърсяват и запушват водосточните тръби, затова през есента те трябва да се прочистват. Това можете да направите със силна струя вода от маркуч, като задължително преди това трябва да проверите дали улуците са надеждно закрепени за къщата.
 
Подкастрете дърветата в градината
Необходимо е да направите зимно подкастряне на дърветата и храстите в близост до дома ви, особено на тези, които са откъм страната на къщата. Отрежете всички стари и изсъхнали клони, така че при ветровито време да не могат да повредят покрива или прозорците на дома.
 
Ремонтирайте верандата
Ако верандата на къщата ви е от дървен материал, проверете дали няма процепи и пукнатини по повърхността є. Влагата, която попада в откритите процепи през есента, през зимата замръзва и разваля дървото. Използвайте импрегнант за дърво и грундирайте с него дървената повърхност.
 
Монтирайте снегодържатели
Първо, това е необходимо за безопасност. Второ, през периода на топене на снега тежките пластове ще се оттичат равномерно, а няма да се пързалят изведнъж надолу, надирайки повърхността на покрива.
 
ЗА ТЕЗИ, КОИТО ОСТАВАТ
Топлоизолация на покрива
Добре изолираният покрив ще пази топлината в дома ви. Затова направете допълнителна изолация на покрива и стрехите. Това значително ще намали разходите ви за топлинна енергия през зимата.

Топлоизолация на котела за гореща вода
Това пък ще ви помогне да запазите температурата на водата за къпане по-дълго време висока. За котли се предлага специална топлоизолация Заслужава си също така да „опаковате“ с топлоизолационни материали всички тръбопроводи, които минават през неотопляемата зона на къщата, за да предотвратите замръзването им.
 
Уплътнете вратите и прозорците
Прегледайте уплътненията на дограмите. С времето гумените загубват еластичността си и е възможно стъклопакетът да протече. Средно срокът на годност на уплътненията при пластмасовите дограми е пет години.
 
ЗА ТЕЗИ, КОИТО
ЗАМИНАВАТ
Почистете кладенеца
Ако водата в кладенеца е помътняла, най-добре е да я изпомпате, да почистите мръсотията от дъното и стените на кладенеца и да смените слоя чакъл на дъното му. Следващата пролет ще имате чиста питейна вода.
 
Затворете вентилационните шахти
Така ще защитите жилището си от гризачи. Приберете всички хранителни продукти и заложете отрова за мишки.
 
Проверете електричеството и газта
През зимния период е най-добре е да изключите електричеството и да спрете газовата инсталация централно.
 
Източете водата
Източете водата от тръбите. Започнете от горния етаж. Спрете подаването на вода в къщата и отворете всички водопроводни кранове. Водата в тръбите и сифоните трябва да се източи до капка. За по-голяма сигурност можете да добавите във водата сол и таблетка глицерин. След това спрете и водонагревателната система.