ПОД ПОЛАТА И ПОД ПАНТАЛОНА

Под полата и под панталона
 
септември, 2012 г.
 
© Dmitriy Raykin / www.123rf.com
 
 
Крака, гърди, дупе. Само крака. Гърди и дупе. Комбинациите, които подклаждат мъжките фантазии, са различни. Характерно за всички представители на силния пол е, че те не гледат на жената цялостно. Вниманието им обикновено е привлечено от отделни части на женското тяло или пък от други специфични характеристики или движения. Симпатична закръгленост, особена линия на шията, вълнуващи движения, нежни дълги пръсти на ръцете – ето какво забелязват мъжете на пръв поглед. Известният със своите любовни завоевания Дон Жуан казва за жена, която го е оставила равнодушен: „Кожата й не ми говореше нищо.“ И още нещо – колкото и парадоксално да ви изглежда, много от особеностите на тялото, които жената смята за дефекти, за мъжете са ефекти.
Разбира се, и най-възбуждащата комбинация от
 
гърди, дупе, крака и „говореща кожа“
понякога не е достатъчна, за да накара мъжа да повтори секса с определена жена. Причините за това са по-трудно определими. Но във всеки случай мъжкият импулс зависи от ранни преживявания в детството. (Пак тези ранни преживявания!) Общуването с родителите и други близки хора, намирането на хармония със себе си и с фантазиите си – либидото зависи и от тези неща. Още от раждането мозъкът на детето регистрира всяко преживяване и всичко това впоследствие намира израз в сексуалните му предпочитания.
Жените за разлика от мъжете се влюбват в личността. Взирането във физическите данни на избраника идва после. Влюбената във Виктор Юго актриса Жулиет Друе му написала хиляди любовни писма, като в нито едно не споменала нищо за външността му и конкретно за тялото му. Дали го е намирала за нисък или висок, за дебел или слаб. И дали е харесвала цвета на очите му?
„Прииска ми се да се сгуша в него и да се скрия.“ 43-годишната Ана признава, че още в момента на запознанството с бъдещия си съпруг силно впечатление й направило силното му тяло.
„У мъжа ми ме вълнуват всички „ъгълчета“, на които той не обръща никакво внимание. Нежната ямка подмишниците, мекичката част на ушите, косата му, която мирише толкова хубаво. Тези места ме възбуждат, защото никой освен мен не ги забелязва. Точно заради това ми се струва, че съпругът ми ми принадлежи още повече.“ Това пък споделя 30-годишната Валя и продължава: „Често му изпращам съобщения, в които пиша, че искам да помириша косата му и да я целуна. Всъщност това е секс. Да. Мога да кажа, че сексът за мен започва оттам.“
Жените, които не се лишават от възможността да опознаят другия, всъщност опознават и самите себе си. Ето как се е случило това при 33-годишната Теа. „В него имаше нещо диво, което отключи и у мен същата страст. Когато правех секс с този мъж, всеки път изпитвах непреодолимо, буквално животинско блаженство.“
Истината е, че
 
сексуалността е лишена от „право на глас“
при много жени. Все още! И когато, както при Теа, тя се пробуди, жените са изненадани от случващото се с тях. Да не забравяме, че сравнително скоро жените започнаха да признават сексуалните си желания, да ги възприемат като допустими и нормални. Откритието на сексуалността е особено ярко, когато съвпада с кризата на средната възраст. Тогава сексът може да стане сбъдната мечта, която не се е реализирала през младостта. 45-годишната Галя споделя, че животът й би могъл да бъде разделен на „преди“ и „след“ по-миналото лято. „В някакъв момент ме връхлетя толкова силно желание, че аз самата се учудих на какво съм способна, на какво мога да се реша. Никога не съм очаквала от себе си нещо подобно. Още по-малко пък с човек, когото почти не познавах. Колкото и да е странно – нямаше никакво смущение. Благодарение на тази безумна среща почувствах в себе си нова увереност, която остана у мен и досега. Разбрах, че не се страхувам да се отдам напълно на своите желания.“
Мъжкият и женският поглед към
 
обекта на желанието
са различни и по друг критерий. Мъжете говорят за своите желания в множествено число. Например „В жените ми харесва…“. Жените говорят за един определен мъж: „Моят съпруг/приятел…“ И в това няма нищо чудно. По-склонните към полигамност мъже пазят в паметта си много женски силуети. Жената обикновено изцяло се съсредоточава върху мъжа, когото обича. Единствено той е озарен от силата на всичките й чувства. Неговият образ замъглява всички предишни нейни партньори. Още по-привързани към мъжа се чувстват жените, чиито партньори са им помогнали да открият нещо хубаво, което не са знаели за себе си.
Можем ли да променим отношението към собственото си тяло само защото то буди желание у партньора ни? Според психолозите, когато изпитваме желание към някого, ние откриваме у него неоткрита още красота, забелязваме у него подробности, за които той сам не подозира. Влюбеният поглед „освобождава“ човека срещу нас от комплекси.
 
Разхубавява го, разкрепостява го
Лошото е само, че фазата на страс­­тното, лудо влюбване ни хвърля в със­­­­­тояние, наподобяващо хипноза, в ко­­ето всичко ни се вижда като в мъгла. И травмите, запечатани в тялото ни, и свързаните с детството ни сексуални преживявания – всичко отстъпва на заден план.
Когато чувствата утихнат, травмите ни могат да се появят отново.
Тогава жената осъзнава, че пред нея съвсем не стои онзи мъж, който я е пленил в началото. Уви, понякога това чувство е непоправимо, остава задълго и връзката между партньорите се разпада.
 
Любов и страст в третата възраст
Влюбеността, влечението, ст­раст­та – най-добрите противоотрови на безвъзвратно отиващото си време. 62-годишната Маргарита е уверена в това. Ето какво споделя тя: „Преди три години срещнах един от своите съученици. Когато бяхме на 17, бяхме влюбени един в друг. В мига, в който се видяхме, разбрахме, че привличането помежду ни е още живо. Но когато нещата опряха до… секс, аз се почувствах много неловко. Досрамя ме от тялото ми. „Леле, колко съм остаряла!“ – казах си. Но той намери думи, за да ме успокои: „Променило се е тялото ти, но не и ти!“
 

(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК