ПОЗДРАВИ И ПОДПИШИ

Поздрави и подпиши
 
от Петя НИКОЛОВА
 
 
Изпращането на коледни честитки е ритуал, който спазват както обикновените хора, така и крале и президенти
 
© RTimages – Fotolia.com
 
Приятно е да получаваш коледни картички – любопитно е кой се е сетил за теб, а също какъв е бил неговият избор на картичка (как изглежда тя, има ли в нея скрито послание, някаква закачка). Какво по-приятно от това картичката да те пренесе някъде далеч, далеч…
Често сюжетите на коледните картички представят нещо характерно за страната, от която са изпратени. Ако е от Русия, картичката може да e с руска тройка или с храма „Василий Блажени“, ако е от Белгия – с красотите на брюкселския „Гран плас“ или с кукленски прелести от Брюж…
Лошото около коледните картички е, че всеки от нас трябва да направи усилието да състави
 
списък на получателите
да избере коледни картички, да ги купи, да ги надпише правилно (както и адресите върху пликовете), да залепи достатъчно много марки (досадно задължение!) и да пусне картичките в пощенската кутия поне седмица преди коледните празници. Ако имате секретарка, прекрасно! Но ако нямате, всичко това вас чака…
Едва ли има човек, който да не си е задавал въпроса, какво трябва да напише в коледната картичка. Колко дълго трябва да бъде поздравителното послание и как точно да звучи? А не е ли достатъчно
 
само да се подпишем?!
Другият въпрос, който винаги се налага да си задаваме, е какво да правим, ако сме получили картичка от човек, на когото сме пропуснали да изпратим такава?
Списъкът на хората, на които изпращаме коледни картички, заедно с техните адреси е добре да бъде съхраняван на лесно място и актуализиран. Задължително добавяйте в него важните си нови познати и задрасквайте лицата, с които сте прекратили връзка и дори не сте сигурни дали адресът им е същият.
 
Най-неприятното
е да поздравите покойник, но, уви, такъв гаф неотдавна бе допуснат от централата на една политическа сила у нас (някой не беше задраскал от протоколните списъци имената на починалите народни представители). Гаф е също да напишете в картичката титла пред името, която лицето отдавна вече няма.
Ако си спомним, че някой в нашия списък втора поредна година не отговаря с картичка на коледните ни поздравления, с чиста съвест също можем да го задраскаме (макар че причина за неговото мълчание може да бъде и това, че си е сменил адреса).
 
За избора
се ръководете от няколко съображения. Ако пишете до чужбина, важно е картичката да е с български сюжет – сурвакари, хубава църква или манастир, пейзаж от стария Пловдив, Велико Търново или пък репродукция на български художник класик…
Ако пишете до българи, изберете картичка с по-неутрална илюстрация. Чисто коледните сюжети – изображения на Дядо Коледа, шейната му с елени, умилителни елхички – оставете за членовете на семейството ви. Ако изпращате картичката до познати по служебна линия, тези символи също е добре да са заменени от по-неутрални зимни символи – снежни пейзажи например, репродукции на картини, на които е изобразена зимата, и пр.
На пазара има безброй коледни картички с двусмислено съдържание, съдържащо често закачки на сексуална тема. Въпреки комерсиалния им успех подобни картички можете да си позволите да изпратите само на много специални адресати, и то само ако сте сигурни, че няма да им създадете неприятности и че ще разберат шегата ви. Учениците могат смело да купуват този тип картички, но другите възрастови групи следва да са особено предпазливи.
Ако въпреки всичко се колебаете каква точно картичка да изберете, няма да сбъркате, ако се доверите на
 
подбора на УНИЦЕФ
Комплектите по 10 различни детски рисунки са израз на добър вкус, а освен това приходите от продажбите отиват за добра кауза – за детския фонд на ООН. Картичките на УНИЦЕФ са удобни и по причина, че имат вътрешно листче с коледни поздравления на много езици. Дето се вика, само да се подпишеш, и картичката е готова за изпращане до адресати по цял свят!
Само че с
 
наготово надписаните
картички също трябва да сте внимателни. Една дама беше купила доста евтино две дузини готово надписани коледни картички. Едва след като беше изпратила повечето, подписвайки се върху последната, тя забелязала съдържанието на текста. За неин ужас текстът (на английски) гласял: „Тази картичка идва при теб да ти каже, че по пощата ще получиш и подарък.“ Така че евтините картички излязоха на дамата доста скъпи и тя трябваше много бързо да изпрати двадесетина подаръка по пощата.
А случвало ли ви се е да получите картичка и
 
да не разберете от кого е
Ако в картичката има само един нечетлив подпис, какъв е смисълът да се изпраща? Ако не обичате или пък не ви се удава да измисляте поздравителни текстове, а подписът ви е нечетлив като китайски йероглиф, има две възможности. По-лесната е в плика с коледната честитка да сложите и визитната си картичка. Втората – да си отпечатате сами на принтер вътрешна страничка, която да изрежете по размер и да добавите в коледните картички. Текстът върху нея може да бъде следният: „Катя и Васил Петрови сърдечно ви пожелават весела Коледа и много здраве и щастие през новата 2010 година!“ Следват подписите на Катя и Васил. Елементарно, да не говорим, че компютърните програми позволяват доста ефектно да оформите поздравлението от гледна точка на шрифтове, декоративни елементи и пр.
По принцип
 
поздравителният текст
в коледната картичка, който трябва да напишете, трябва да е кратък. Повече от две изречения заслужават само по-близки хора. В останалите случаи се ограничавайте със стандартното „Весела Коледа и щастлива Нова година!“, след което четливо напишете името си.
Ако два-три дни преди Коледа получите картичка от човек, на когото сте пропуснали да се обадите, направете две неща. Първо, веднага му изпратете картичка, нищо че ще я получи след коледните празници. Второ, допълнете името му в списъка с хората, на които изпращате картички, за да не пропуснете да го поздравите следващата година навреме. Винаги купувайте повече коледни картички, отколкото имате намерение да изпратите, точно заради такива непредвидени ситуации.
Ако получите коледна картичка след настъпването на Нова година от човек, комуто сте пропуснали да изпратите, напишете
 
кратичко писмо
(вече е неуместно да се изпрати картичка), в което отбележете, че сте се зарадвали на неговите поздравления и на свой ред му желаете всичко най-добро през новата година. Другият вариант е да му се обадите по телефона и да му честитите празниците.
Големците всяка година изпращат по неколкостотин коледни картички, като само се подписват в тях. Спомняте ли си едновремешните картички на Тодор Живков? Тези честитки обикновено са
 
специална поръчка
В тях е отпечатан текст, че президентът, премиерът, министърът на външните работи или изпълнителният директор на някоя голяма фирма ви честитят празниците. Да получиш такава картичка, означава, че съответната протоколна служба ви е вкарала в един твърде елитарен списък. Без съмнение, те имат стойност за колекционерите. Пазете ги, ако имате такива.
В наши дни интернет сериозно подбива пазара на коледните картички. Все по-разпространено е да се изпращат
 
електронни честитки
като много често те са силно персонализирани, съпроводени със снимки, детски рисунки и пр. До голяма степен те заместват традиционните картички, но са подходящи повече за кръга от по-близки хора.
Служебните картички, най-често на големи фирми, следва да се разпространяват само до бизнес партньорите. На хората от приятелския кръг е редно да пращате картички без емблемите на фирмата, в която работите.
Можем да завиждаме на хората, които получават много коледни картички. Това са сигурни знаци на внимание, на уважение, на добра памет, на приятелство. Но да не забравяме, че за да получаваме картички, трябва също и да изпращаме.
Честита Коледа и щастлива Нова година от мен!